Sari la conținut

incarcator 12 V / 120 mA

paulus

Postări Recomandate

Am primit o bormasina portabila cu acumulator la 12 volti. Acumulatorul are 10 elementi NiCd de 1,2 v si 1200 mA inseriati.

Nu-mi pot pemite sa cumpar un incarcator original fiind foarte scump pentru mine si as vrea sa-mi fac unul.

Am inteles ca exista si incarcatoare rapide (circa 1-2 ore), dar acesti acumulatori trebuesc incarcati cu 10% din amperaj deci cu 120 mA.Care este mai indicat pentru o utilizare sporadica?

Ma poate ajuta cineva cu o schema pentru asa ceva? Banuesc ca se poate folosi un circuit de tip LM7812 dar mai departe nu stiu.Ar trebui sa fie prevazut cu un LED verde care sa sa indice functionarea si unul rosu sa atentioneze incarcarea completa.

Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din ce am citit despre incarcarea rapida, reiese ca-i scurteaza perioada de serviciu acumululatorului, deci daca nu folositi bormasina decat asa cum scrieti, sporadic, este de preferat o incarcare cu un curent de10% capacitatea in A/h chiar daca dureaza 6-8 ore.Un montaj cu incarcare la curent constant puteti realiza cel ma simplu cu LM317 si o rezistenta.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Multumesc D-l. Miron pentru raspuns, ar mai fi o intrebare: cum limitez curentul de incarcare la 120 mA ? Daca se poate si modul de calcul al acestei rezistente cred ca m-ar ajuta.

Scuze, dar sunt incepator.

Link spre comentariu

Pana acum este foarte bine, am aflat si valoarea rezistentei care limiteaza curentul de incarcare.

A mai ramas sa invat cum sa montez LED-ul rosu care sa-mi indice terminarea ciclului de incarcare.

O idee va rog !

Link spre comentariu

Simplu, logic si eficient! Nu m-as fi gandit la asa ceva, ma asteptam la un circuit electronic mai stufos, dar problemele simple ar trebui sa aiba rezolvari simple, ca in cazul de fata.

Ramane de stabilit experimental timpul de incarcare, ceva intre 6 si 8 ore, asa cum ati mentionat intr-o postare anterioara.

Ce parametru trebue sa urmaresc?; banuesc ca atingerea tensiunii de 12 v cu o toleranta admisibila,nu ?

Am sa caut pe net un site despre incarcarea acumulatorilor CdNi.

Multumesc inca odata pentru ajutor!

Link spre comentariu

Recitind postarile de mai sus, m-am lamurit cu partea de curent constant( 120 mA) dar nu mi-e clar cum obtin tensiunea constanta de 12 v, din fisa de catalog am vazut circuite tipice de tensiune constanta, curent conatant dar ambii parametri constanti n-am vazut.

In mod sigur imi scapa ceva dar nu stiu ce.

Link spre comentariu

Vizitator uuciN

La ?nc?rcarea unui acumulator se ?nt?mpl?

urm?torul fenomen: pe m?sur? ce acumulatorul

se ?ncarc?, tensiunea la bornele lui cre?te iar curentul

absorbit de la sursa de ?nc?rcare scade dac? nu exist?

un circuit automat de p?strare constant? a acestui curent.

Oricum, pentru a ?nc?rca acumulatorul ai nevoie de o tensiune

ceva mai mare dec?t a acumulatorului desc?rcat, alfel curentul

nu va ?curge ? spre consumator adic? acumulator.

Cu c?t aceast? tensiune este mai mare, cu at?t curentul de ?nc?rcare

va fi mai mare.

Dac? ?nc?rc?torul are un circuit de p?strare constant? a curentului

de ?nc?rcare, se poate presupune ?i c? ecartul de tensiune dintre

acumulator ?i surs? va r?m?ne constant de?i tensiunea fa?? de punctul

de referin?? (ales ca zero vol?i) se va modifica.

Link spre comentariu

Din ce-mi spuneti inteleg ca pot utiliza fara grija un circuit cu LM 317 si pe iesire o rezistenta de 10 ohmi/1w inseriata cu acumulatorul, ceea ce imi asigura un curent conatant de 120 mA. Bineinteles U in mai mare cu cel putin 3 v decat U out.

Link spre comentariu

Vizitator uuciN

Dac? folose?ti LM317, urmeaz? indica?iile primite de la miron1947 ?i em2007.

Editat de uuciN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock