Sari la conținut

O statistica interesanta

donpetru

Postări Recomandate

Cat de reala credeti ca este urmatoarea statistica:

Romania, de-a lungul istoriei, s-a aflat mereu la rascruce de vanturi, intre 3 mari imperii.

De la 1393 la 1877 (484 ani) Muntenia, Moldova si Transilvania au platit Imperiului Otoman 1.066.305.780 lei-aur, sau 341.021 kg aur (341 tone aur).

Imperiul Habsburgic a tinut sub ocupatie Transilvania, intre 1687 si 1918 (231 ani), Banatul, intre 1718 si 1918 (200 ani), Oltenia, intre 1718 si 1739 (21 ani) si Bucovina, intre 1775 si 1918 (143 ani) si a stors aceste provincii de 2.450.000000 lei-aur, sau 857.500 kg aur (858 tone aur).

In perioadele de ocupatie ruseasca, intre 1769 si 1854 (85 ani), Moldova si Muntenia au fost stoarse de 200.000.000 lei-aur, sau 64.516 kg. aur (65 tone aur).

Cu alte cuvinte, Imperiul Habsburgic, stapanind 231 ani Transilvania si 100 ani Bucovina, a jecmanit de doua ori mai mult decat turcii (484 ani) si de patru ori mai mult decat rusii (85 ani).

Fara a mai pune la socoteala tezaurul trimis spre pastrare rusilor si nici uriasele despagubiri de razboi impuse Romaniei la sfarsitul WW2, inseamna o paguba de 1.264 tone aur, care astazi ar fi valorat peste 63 mld. EURO.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca e reala statistica pentru ca in tot decursul timpului, noi am fost neamul bun care i-am primit pe toti in ograda noastra, inclusiv pe tigani, pentru ca prin alte tari astia nu au rezistat prea mult, au primit suturi in fund de prin nordul Indiei pana au ajuns prin locurile noastre unde, ca de obicei, romanul a fost impartial: "lasa-i ma sa manance si ei o bucata de paine".

Noi, romanii, trebuie sa recunoastem, ca si acum, suntem nepasatori, nu avem si nici nu vom avea niciodata spirit de viking - de a ne bate pe bucata noastra de pamant, dapa-i sa cucerim alte pamanturi. De asta suntem unde suntem azi. :ball:

• Like 1
Link spre comentariu

O parte din vina avem si noi.Daca cel putin cele doua tari romanesti ar fi fost unite,vorbesc de Tara Romaneasca si Moldova,am mai fi fost asa de usor de jecmanit?.Cind nici una dintre ele nu era in razboi cu turcii,se razboiau intre ele.Cind una dintre ele se razboia cu turcii, celorlalti nici ca le pasa,ce sa le sara in ajutor.Ardealul a fost ocupat de unguri.Ardealul nu a fost niciodata in atentia niciunui domn,atit din Tara Romaneasca sau Moldova,de parca in Ardeal nu ar fi fost tot romani.Singurul care a avut ideea unirii celor trei tari romanesti,le numesc tari, pentru ca fiecare vroia sa fie independenta ,sa aiba un domn al sau,(exceptia a facut-o Ardealul, care a fost ocupat de unguri)a fost Mihai Viteazul.A esuat pentru ca nu a avut sprijinul boierilor din Moldova si Tara Romaneasca.La unguri lucrurile au stat altfel.Au fost uniti,mai bine spus a fost cineva care ia unit,care a pus bazele unui regat.Frictiunile care au avut loc in cele doua tari romanesti au facut ca ele sa fie foarte usor de cucerit.Luptele pentru tron duse intre tati si fii,intre frati, intre nepoti si unchi,au facut ca cele doua tari romanesti sa fie vulnerabile si in consecinta foarte usor de cucerit. Cind cineva vroia sa devina domn, se ducea la sultan si ii promitea mai multi bani.Sultanul il chema la poarta pe domn si-l mazilea.Simplu,nu? Concluziile le putem trage singuri.

Editat de george b
Link spre comentariu

Eu cred ca e reala statistica pentru ca in tot decursul timpului, noi am fost neamul bun care i-am primit pe toti in ograda noastra, inclusiv pe tigani, pentru ca prin alte tari astia nu au rezistat prea mult, au primit suturi in fund de prin nordul Indiei pana au ajuns prin locurile noastre unde, ca de obicei, romanul a fost impartial: "lasa-i ma sa manance si ei o bucata de paine".

Noi, romanii, trebuie sa recunoastem, ca si acum, suntem nepasatori, nu avem si nici nu vom avea niciodata spirit de viking - de a ne bate pe bucata noastra de pamant, dapa-i sa cucerim alte pamanturi. De asta suntem unde suntem azi. :ball:

Tare remarca. Oameni din tara asta, in decursul timpului, s-au razboit intre ei si au primit puli de la vecini, ca si acum, direct de la Bruxelles.

Ceausescu a incercat sa dezvolte tara asta dar fara nicio baza, pentru ca in multe industrii eram novici, fara, cum spunea cineva mai demult pe aci, fara credibilitate. Pai daca neamtul produce ceva cu o traditie de 200 de ani, vii tu, romanule, in anii '70 si te apuci si tu sa produci. O p**a! Dupa aceea mai ai si pretentia sa rezisti intr-o economie de piata unde esti bombardat din toate partile, de concurenta, legala sau ilicita. Era normal sa pice fabrici, creeate pe ce, pe nimic, munceau 10 insi la strans un surub. Pai se poate! :sunglasses_unhappy: Si acum ne plangem de viata noastra! De ce ? :habarnam:

Link spre comentariu

De la Burebista si Decebal acest popor,nu a mai avut conducatori care sa fi vrut cu adevarat, sa uneasca tinuturile in care traiau cei vorbitori de aceiasi limba.Istoria nu ne ofera destule explicatii care sa fie si convingatoare, referitoare la ce s-a intimplat dupa retragerea romanilor.Apoi lipsa multor dovezi despre cultura dacica.Se stie ca multe dintre popoarele europene au lasat documente scrise,in care se gasesc multe date despre evolutia popoarelor respective.Daca e sa ne luam dupa datele din istorie,tinutul locuit de traci,daci,a fost traversat de popoarele migratoare,unele pasnice, altele razbionice,care s-au stabilit in unele zone din europa.Aceste popoare au lasat urme si pe teritoriul tarii noastre,urme materiale. Multi istorici ai incercat sa atribuie provenienta multor cuvinte,popoarelor migratoare.Cum pot sa dovedeasca asta,cit nu exista dovezi scrise in limba vorbita de daci?Intradevar exista o asemanare intre limba italiana si romana,dar asta nu dovedeste mai nimic.Cum poate cineva sa sustina ca prin ocuparea Daciei de catre romani,a rezultat limba romana vorbita de noi acum?Daca e asa de ce nu exista documente scrise,pentru ca latinii(romanii) aveau scriere.Cum poate cineva sa sustina ca noi nu am avut o scriere a noastra,cind puteau sa scrie in latina vorbita de romanii ocupatori.Din evul mediu exista documente scrise in slava.Si slavii au fost popor migrator dar au avut scriere.Chiar asa de mult sa-si fi lasat amprenta asupra acestui popor?Romanii au stat pe meleagurile destul de mult,suficient ca sa-si lase amprente puternice asupra poporului dac.Explicatiile oferite de catre unii istorici incearca sa ne convinga ca noi sintem aici de mai mult de 2000 de ani.Oare poporul traco-dac nu a fost si el un popor migrator,fara cultura,care s-a stabili aici cu mult inaintea altor popoare migratoare.E greu de crezut ca un popor,dea lungul timpului, sa nu lase aproape nimic referitor la istoria sa.Adaca altii au putut, noi de ce nu.Cineva spunea ca poporului roman,Dumnezeu ia dat de toate, dar nu a stiut sa aiba grija de ce ia fost oferit.Si acel cineva a avut perfecta dreptate Poate ca am fost oftopic

Link spre comentariu

Dacia este mentionata in multe scrieri romane ale imperiului roman din acea perioada. Imagini cu luptele cu dacii se afla si pe columna lui traian. Scrieri in piatra (in latina) s-au gasit si le poti vedea cu ochii tai la Adamclisi, Istria, Constanta. Eu zic sa te documentezi un pic inainte sa contrazici pe istorici, eu am vazut tot ce am enumerat mai sus si sunt destul de convingatoare. Dacia e mentionata si in poemele lui Ovidiu, care a fost exilat in Pontus Euxinius, Constanta de azi, dar tu stiai toate astea asa-i? Dar de Apolodor din Damasc ai auzit? cel care a construit un pod peste Dunare care a servit romanilor ca sa poata intra in Dacia?

ai auzit de

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

http://en.wikipedia....a_Sarmizegetusa

Stau si ma intreb in barba, oare nu lipsa asta de mers la scoala v-a adus in pragul saraciei?

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Dacia este mentionata in multe scrieri romane ale imperiului roman din acea perioada. Imagini cu luptele cu dacii se afla si pe columna lui traian. Scrieri in piatra (in latina) s-au gasit si le poti vedea cu ochii tai la Adamclisi, Istria, Constanta. Eu zic sa te documentezi un pic inainte sa contrazici pe istorici, eu am vazut tot ce am enumerat mai sus si sunt destul de convingatoare. Dacia e mentionata si in poemele lui Ovidiu, care a fost exilat in Pontus Euxinius, Constanta de azi, dar tu stiai toate astea asa-i? Dar de Apolodor din Damasc ai auzit? cel care a construit un pod peste Dunare care a servit romanilor ca sa poata intra in Dacia?

ai auzit de

http://en.wikipedia....a_Sarmizegetusa

Stau si ma intreb in barba, oare nu lipsa asta de mers la scoala v-a adus in pragul saraciei?

RR

Fii sigur ca am auzit despre toate cele enumerate de tine.

Remarca ta "Stau si ma intreb in barba,oare nu lipsa asta de mers la scoala v-a adus in pragul saraciei?" ma face sa ma intreb daca,esti roman si daca da ,chiar te-a interesat vreodata istoria acestui popor.Sau te-ai limitat doar la ce ai invatat la scoala.Nu vreau sa creada cineva ca vreau sa fac bascalie de poporul roman si de inaintasii lui.Departe de mine gindul asta.Prin intrebarile pe care mi le pun si mi le-am pus, vreau doar sa aflu adevarul, despre cine am fost si cine sintem cu adevarat.Doar atit.Daca atunci, dacii au fost un popor viteaz ,in stare sa tina piept romanilor,intrebarea pe care mi-o pun este,ce s-a intimplat dupa parasirea Daciei de catre romani?Chiar atit sa fi decazut acel popor viteaz incit sa nu fie in stare sa se uneasca din nou si sa fie ce a fost odata?

Editat de george b
Link spre comentariu

Vizitator uuciN

Sigur c? da.

Trimitem o echip? de ciorditori profesioni?ti, nu ca cei care au furat

tablourile de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

L?s?nd gluma la o parte, nu, nu cred. S?ntem prea mici...

Link spre comentariu

ai auzit de

RR

geroge b se intreba cum este posibil ca un popor cu atata vechime inainte de ocuparea lui de catre romani nu lasa posteritatii scrieri despre ei, din acele vremuri de dinainte de ocupatia romana. Nici dupa romanizare nu abunda scrieri autohtone. Marea majoritate a informatiilor despre stramosii nostrii le stim de la altii (romani, slavi,...). Care sa fie explicatia ?

Si ca sa ne afundam si mai tare in necunosut, cica Roma a avut si imparati daci. http://www.ioncoja.ro/textele-altora/imparatii-daci-ai-romei/ Deci suntem cineva ! (dar nu stim exact cine :hi: )

Link spre comentariu

credeti ca Romania va avea vreodata in istorie sansa sa recupereze "lucrurile furate" ?

Ar fi o premiera in istorie daca cuceritorii returneaza rezultatul jafului.Asistam chiar in timpurile actuale la un jaf, extractia excesiva de petrol in Irak de americani in schimbul "democratiei" instaurate.

Link spre comentariu

geroge b se intreba cum este posibil ca un popor cu atata vechime inainte de ocuparea lui de catre romani nu lasa posteritatii scrieri despre ei, din acele vremuri de dinainte de ocupatia romana. Nici dupa romanizare nu abunda scrieri autohtone. Marea majoritate a informatiilor despre stramosii nostrii le stim de la altii (romani, slavi,...). Care sa fie explicatia ?

Sig,

vorbim de anul 200-300 era noastra, scrierea nu era folosita pe scara larga decat in admistratie, crezi ca celtii, galii, scriau mult la vremea aia? tot din inscrisurile romane stim ca romanii au cucerit UK pana la jumate (tara galilor de astazi) - nu exista documente scrise de cei din tara galilor sau de scotieni. La fel pe teritoriul Irlandei, celtii (descendenti ai vikingilor) au scris primul lucru (o carte) pe la 1600, religioasa evident. (book of Kells) -

La fel in Romania primele carti au fost cele bisericesti, iar religios vorbind noi apartinem de ortodoxismul slav -

(PATRUNDEREA ORTODOXIEI IN ROMANIA http://dir.groups.ya...ssage/287?var=1)

majoritatea dovezilor scrise din perioada evului mediu sunt scrise de admistratie si biserica (de multe ori acelasi lucru) - nivelul de cultura in randul populatiei era foarte scazut. Chiar si in perioda interbelica, in satele romanesti foarte putini stiau carte, era invataorul, popa si primarul care stiau carte, la nivelul sa poata scrie o scrisoare. Stiati de exemplu ca stim mai multe despre Mihai Viteazul din documentele scrise de dusmanii lui decat din cele autohtone? Interesant nu?

incep sa cred ca tarie ca romanii au fost mai preocupati cu supravieturirea decat cu lucrurile normale, si asta ar fost ok in evul mediu dar nu si in secolul XXI.

cand esti cu burta goala nu ai chef de inventat si de scris carti.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Leaganul civilizatiei in Europa,a fost bazinul Marii Mediteraneene(romanii,grecii).Nu vorbim de egipteni.Ce au avut in plus romanii si grecii de au ajuns printre cei mai civilizati?Dovezi sint destule.Oricum intrebarile pe care le-am pus,nu au primit alte raspunsuri decit cele pe care le stiu si eu.

Si acum sa raspund la intrebarea pusa de donpetru.Lucrurile furate de la poporul roman, cred ca sint pierdute pe vecie.Nici un reprezentant al Romaniei, nu o sa faca niciodata vreun demers in acest sens,daca nu o sa aiba ceva de cistigat.Oamenii care s-au zbatut pentru Romania,sint morti demult si nu prea cred sa se mai nasca romani care sa puna mai presus de interesul propriu,interesul national.Chiar nu vedeti cine sint reprezentantii Romaniei?Nu vedeti de ce sint in stare?Nu vedeti cine intra in parlamentul Romaniei? Romania ar fi avut o sansa sa devina ce a fost odata,daca imediat dupa revolutie ar fi fost instituita Dictatura militara.Sigur nu s-ar fi intimplat aproape nimic din ceea ce s-a intimplat.Poate ca o sa fiu criticat pentru ideile mele.Sa nu uitam ca Grecia a avut dictatura militara,destul de recent.Poate ca ar fi trebuit sa se intimple si la noi,in Romania,ca in Franta,cind a avut loc Revolutia franceza .Atunci toti adeptii monarhiei au fost ghilotinati.Romania ar fi avut o populatie mai mica decit acum,dar mai cinstita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock