Jump to content
Genovix

Intelegerea si eliminarea EMI in aplicatii cu microcontrolere

Recommended Posts

?n lumea de ast?zi, cu un num?r tot mai mare de dispozitivelor electronice, at?t fixe c?t ?i mobile, compatibilitatea electromagnetic? (EMC sau CE) a deveni o problem? critic?. Dezastruos, dac? nu enervant, este atunci cand rezultatele sunt deformate din cauza ca un sistem, subsistem sau o component? interfereaz? cu un alt sistem sau componenta prin mijloace electromagnetice.

 

Proiectanti de aplicati cu microcontrolere deja cred ca au inteles ce vreau sa punctez. Intrebarea mea catre ei este urmatoarea: care este cea mai buna strategie pe care ati aplicat-o pana in prezent si care va ajutat sa eliminati cu brio influenta EMI ? Alegerea microcontrolerului reprezinta un pas important sau, ca sa folosesc un limbaj studentesc, sunt unele microcontrolere mai putin sensibile decat altele cand vine vorba de EMI ? Daca da, care sunt aceste microcontrolere ? Ecranarea locala a PCB-ului reprezinta singura si sigura solutie sau nu ?

 

Va invit sa dezvoltam acest subiect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Microcontrilerele nu sunt o sursa de EMI asa importanta in produsele din ziua de azi. Convertoarele DC/DC oscilatoarele de clock, pcb-urile prost construite sunt probleme mai serioase.

 

1. spread spectrum ajuta pentru ca reduce virfurile de energie ale semnalului de ceas, deci un oscilator de clock cu spread spectrum e o idee buna.

2. alt lucru important e incetinirea fronturilor semnalelor care ies din pinii mcu (mai greu de realizat la MCU)

3. folosirea unor standarde IO cu amplitudine redusa la pini 1.5V, 1.8V LVDS etc.

4. Adaptarea impedantei la semnale intre iesiri si intrari reduce energia reflectata si imbunatateste integritatea semnalelor.

5. Filtrarea si decuplarea alimentarilor la toti pinii de alimentare, ferite beads si condensatoare care sa atace corect banda de armonice a zgomotului, nu pusi aiurea sa fie acolo.

6. PCB-ul sa fie cu plan de masa iar MCU sa fie conectat cu planul de masa cu trasee scurte si cu via cu inductanta redusa (e important daca MCU e la frecvente mai mari peste 40MHz)

RR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.