Sari la conținut

Regionalizarea Romaniei !


Postări Recomandate

Am citit de curand in presa despre noua varianta de regionalizare a Romaniei. Citez:

 

"Conform unor surse politice, Romania ar urma sa fie impartita in opt regiuni, legea urmand sa fie discutata in cadrul USL si apoi depusa la Parlament, pentru a fi adoptata.

 

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei aparut in media nu este nici oficial, nici asumat de catre Guvern, el aratand ca varianta oficiala este doar cea coordonata de MDRAP.

 

"Guvernul nu isi asuma niciun fel de variate care circula pe internet sau pe diverse surse. Cel aparut azi nu este proiect de lege, este un document care nu are nicio legatura cu proiectul oficial de regionalizare si descentralizare al Guvernului Romaniei, proces care este coordonat de ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", a spus Dragnea.

 

Potrivit unor surse din partid care au facut publice aceste informatii, proiectul arata in felul urmator. Marile surprize ar veni in Regiunea Nord Est, unde Piatra Neamt ia locul pe care toata lumea se astepta sa il ocupe Iasiul si Constanta lui Radu Mazare, inlocuita cu Braila.

 

a) Regiunea Bucuresti-Ilfov: municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti;

 

b) Regiunea Centru: judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu resedinta in municipiul Alba Iulia ;

 

c) Regiunea Nord Est: judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, cu resedinta in municipiul Piatra Neamt ;

 

d) Regiunea Nord Vest: judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca ;

 

e) Regiunea Vest: judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, cu resedinta in municipiul Timisoara;

 

f) Regiunea Sud Vest: judetele Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj, cu resedinta in municipiul Craiova;

 

g) Regiunea Sud: judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, cu resedinta in municipiul Calarasi ;

 

h) Regiunea Sud Est: judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, cu resedinta in municipiul Braila.

 

Cum se va imparti puterea in regiunile Romaniei

 

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a explicat pentru www.stirileprotv.ro cum va functiona mecanismul de administrare a regiunilor si cat de "puternic" va fi cel care va conduce o astfel de capitala regionala. El a declarat ca, in primul rand, este nevoie ca in proiectul de modificare a Constitutiei sa fie inclusa notiunea de regiune, precum si cea referitoare la sefii viitoarelor capitale.

 

"In proiectul nostru de modificare a Constitutiei va fi inclusa notiunea de regiune la un capitol, iar la un alt capitol, la capitolul autoritati publice locale, pe langa cele existente - primar, consiliu local, consiliu judetean - vor fi incluse si cele de conducatori al regiunii si de consiliu regional", a spus Liviu Dragnea.

 

Ministrul Dezvoltarii Regionale a tinut sa sublinieze ca viitorul Consiliu Regional va adopta hotarari si nu legi, iar primariile vor primi mai multa putere.

 

"Va fi un nivel administrativ relativ asemanator ca atributii cu ce are un Consiliu Judetean acum. Va fi un Consiliu Regional care va adopta hotarari, nu legi. Atributiile regiunilor vor fi in special legate de dezvoltarea regionala si de dezvoltarea economica a regiunii. Din punct de vedere administrativ vor veni competente de la Guvern in primul rand, pentru ca procesul de regionalizare va fi in pachet cu procesul de descentralizare. Principiul subsidiaritatii spune ca cele mai multe competente trebuie duse la sistemul cel mai apropiat de cetatean, in functie de capacitatea administrativa a acelui nivel. La primarie se vor duce niste competente mult mai multe decat sunt acum, care sunt de nivel judetean - intre consiliile judetene, iar cele care sunt de nivel regional in cadrul regiunii.

 

Dar nu va exista o subordonare intre regiune si celalalte autoritati locale, nu va exista o putere mai mare a presedintelui regiunii sau a guvernatorului, cum se va numi, asta va iesi din dezbatere. Iar principalele atributii pe care le reprezinta dezvoltarea economica, regiunea intentionand sa devina autoritate de management, sa fie partener direct cu Bruxelles-ul. Din acest motiv vrem ca regiunile sa fie infiintate si sa fie functionale pana la 31 decembrie 2013, pentru ca in urmatorul exercitiu financiar sa poata sa absoarba bani direct de la Comisie si asta inseamna un timp mult mai scurt si bani mai multi pentru Romania.", a mai spus Dragnea.

 

La randul sau, fostul ministru liberal, Paul Victor Dobre, sustine ca, desi USL a anuntat ca proiectul vizeaza infiintarea a opt regiuni, numarul acesta ar putea fi inca modificat. totodata, Dobre recunoaste ca va fi o discutie "sensibila" in ceea ce priveste stabilirea capitaelor regionale.

 

"Va fi o discutie probabil mult mai aplicata, se vor consulta mai multi, inclusiv numarul de regiuni poate fi inca discutat. Eu cred ca n-ar trebui sa cantonam discutia pe capitalele de regiuni, important este ca regionalizarea sa insemne o descentralizare reala si transferul a cat mai multor atributii de la administratia publica centrala spre regiuni, astfel ea nu nu-si are motivatia. Bineinteles ca va fi o discutie sensibila pe capitale, dar cred ca in momentul de fata importanta este realizarea regionalizarii si va atrag atentia ca in prealabil trebuie sa modificam Constitutia, pentru ca acest nivel administrativ nu este prevazut in Constitutia actuala.", a declarat fostul ministru PNL.

 

Dobre a tinut insa sa precizeze ca actualele judete raman in vigoare si ca nu vor fi desfiintate.

 

"Punctul de vedere al USL-ului este foarte clar, raman judetele si, de fapt, lucrul acesta s-a intamplat in toata Europa pe parcursul regionalizarii, deci nu desfiintam judetele, insa important, revin si subliniez, este descentralizarea..", a declarat Paul Dobre.

 

Udrea: Batalia va fi mare, vor sa puna baroni regionali

 

In replica, liderul PDL Elena Udrea i-a acuzat pe membrii USL ca sunt direct interesati sa imparta puterea in teritoriu, in conditiile in care, in urma cu doi ani, au contestat proiectul regionalizarii.

 

In replica, liderul PDL Elena Udrea i-a acuzat pe membrii USL ca sunt direct interesati sa imparta puterea in teritoriu, in conditiile in care, in urma cu doi ani, au contestat proiectul regionalizarii.

 

"Nu cred ca uita cineva faptul ca guvernul Boc si presedintele Basescu au fost cei care au initiat reforma administrativ-teritoriala acum doi ani si atunci a fost vehement respinsa de USL, care a facut chiar referendumuri in toata tara ca sa arate ca populatia nu doreste regionalizare si ca nu este bine sa se faca. Acum vad ca, fiind la putere cu o majoritate de peste 60%, li se pare foarte bun acest proiect. In continuare sustin ca regionalizarea trebuie facuta in cadrul reformei administrativ-teritoriale.

 

Simplul fapt de a imparti tara in 8 suprastructuri care sa primeasca anumite competente fara a reglementa ce se intampla cu actualele structuri, fara a incerca prin asta sa limpezesti competentele fiecaruia si sa reduci birocratia demonstreaza ca este o dorinta a USL de a-si perpetua puterea in teritoriu chiar si la momentul in care nu vor mai avea atata sustinere populara. Ei vor sa puna baroni regionali in acest moment si batalia va fi foarte mare si in interiorul USL pentru ca va conta enorm cine va fi printre cei 8 guvernatori regionali sau presedinti regionali, cum se vor numi ei.", a declarat Elena Udrea.

 

Conform proiectului USL, romanii vor trai in 8 regiuni, care vor grupa 4-5 judete, constituite pe actualele regiuni de dezvoltare, iar Capitala va fi unita cu Ilfovul. Pentru asta trebuie modificata Constitutia.

 

Dispar numele traditionale, istorice, iar regiunile se vor numi in functie de zonele geografice unde se situeaza - de pilda, sud, sud vest, centru, nord vest.

 

Fiecare va avea un presedinte si un parlament local, din care vor face parte primarii resedintelor de judet, dar si presedintii consiliilor judetene. In prima faza, in 2013 sau 2014, presedintele ar putea fi ales de consilierii locali si judeteni. Abia in 2016 el va fi votat de locuitorii regiunii".

sursa: protv

 

Voua cum vi se pare regionalizarea asta ? Utila, corecta sau... :cool:

Editat de elco
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4851-regionalizarea-romaniei/
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Cred cu tarie ca Regionalizarea Romaniei inseamna DEZMEMBRAREA ROMANIEI si deci stergerea ei de pe harta lumii ! Disparitia ca natie !

Nimic nu e intamplator !

Dezmembrarea Romaniei nu e de ieri de alaltaieri !Ea se va produce, e o chestie de timp ! Pentru ca, nu-i asa, ce-i divizat ''si lui ''dumnezeu'' ii place'' !

De cand sapa ei la temelia Romaniei !

UDMR este coloana a 5 a a KGB ! Se numeste ''operatiune sub steag strain'' in termenii de specialitate !

Laslo Toekes este evreu antiroman si in afara de agent AVO, cred cu tarie ca mai este cel putin si al KGB sau Mossad !

Acum cand au reusit sa ne separe ca indivizi, pentru ca noi romanii la ora aceasta suntem divizati, individualisti ...., ne distrug credinta ortodoxa , ne scot Sfintii din calendare(vezi cazul Elie Wiesel - Valeriu Gafencu), ne promoveaza homosexualii si avorturile pentru reducerea drastica a populatiei , ne distrug valorile morale si istoria , e normal sa poata sa ne ocupe ! Si ne va ocupa , pentru ca exista toate atuurile pentru asta !

De ce nu ?!

 

Teoretic, pentru iesirea din situatile exista o varianta! O lovitura de stat data de serviciile secrete si instaurata o dictatura !

Inchise granitele imediat !

Rapid anchetati toti magnatii care nu isi pot justifica averile ! Si minoritatile reduse fortat la tacere !

Suna nedemocratic pentru unii dar numai cu dictatura mai poti controla multimea de prosti din Romania !

Mi-as dorii sa ii stiu pe americani ca stau la coada acolo la Washinton cate 3 4 zile la rand ca sa obtina viza pentru Romania !Pe rusi , Israelinei, Germani, Francezi , Unguri ....la fel !

Vom trai si vom vedea !

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4851-regionalizarea-romaniei/#findComment-46319
Distribuie pe alte site-uri

Lumea este intr-o continua schimbare, inclusiv de granite, de idei, tehnologie.

Regionalizarea Romaniei are un avantaj major, pe care utilizatorul de mai sus cred ca nu l-a observat (presupun, din cauza ca este consternat de propriile idei revolutioniste, in mare parte gresite): prin regionalizarea acestei tari, lucru facut de foarte multe state europene care culmea, acum o duc mai bine ca noi, se va reduce in primul rand aparatul administrativ (in termeni populari, de la 7 primari vom avea doar unul singur, actualele consili judetene la fel etc.). Deci, intr-un cuvant se va reduce cheltuielile cu statul care au fost aratate multi ani la rand cu degetul de oameni de rand. Si acum pe buna dreptate, sa gandim putin logic, nu asaltati de propaganda user-ului de mai sus, este nevoie de o restructurare de acest fel. Principala problema care o vad eu e sa fie facuta cum trebuie.

 

Romanii sunt divizati de multi ani, as spune ca asa suntem noi ca natie.

Sustin parerea utilizatorului de mai sus referitoare la toate prostiile pe care vor sa ni le impuna anumite state europene referitoare la promovarea avorturilor sau a casatoriilor dintre persoane de acelasi sex. Nu voi sustine niciodata asemenea aberatii la adresa acestui popor care distrug coloana vertebrala a umanitatii si implicit a acestei natii.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4851-regionalizarea-romaniei/#findComment-46322
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock