Sari la conținut

Incarcator AA AAA C D 9V NiMh - schema, modernizare, pareri

donpetru

Postări Recomandate

Asa cum v-am obisnuit cu subiectul KIT0205, pe care l-am dezvoltat intr-o directie constructiva, interactiva, unde fiecare utilizator putea sa vada si sa participe cu propriile pareri sau observatii la constructia topicului, de data asta aduc in atentia utilizatorilor un subiect nou, sper tot la fel de captivant ca si KIT0205, unde voi trata modernizarea unui incarcator de acumulatori de mai multe tipuri care se regaseste de vanzare aici:

http://www.ebay.com/itm/150964327659?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

O sa va prezint si schema, destul de simpla, dar ceea nu mi-a placut este faptul ca, constructia incarcatorului lasa mult de dorit. Spre exemplu, am depistat cateva leduri montate pe dos, un circuit de incarcare defectuos pe care ma gandesc sa-l modific - veti vedea la momentul potrivit cum - si mai multe lucruri, eventual o schema noua care sa foloseasca transformatorul electric existent. Referitor la schema noua, dupa ce o sa public schema existenta, as dori sa transformam discutia in una constructiva, unde fiecare utilizator sa vina cu propriile idei, pe care sa le folosim in scopul creerii unui montaj electronic, care sa foloseasca tuturor. Deci, nu exclud ideea realizarii unui PCB nou care sa-l inlocuiasca pe cel existent; bineinteles daca vorbim de un PCB nou, vorbim si de o schema noua.

In fine, va promit ca nu o sa lipseasca nici simularile software a diverselor variante de circuite pe care le vom trata. E un capitol reper in astfel de discuti. Cat de mult ne va ajuta ramane de vazut spre finalul acestui topic, care se va intinde, prevad, pe cateva saptamani bune.

Postez mai jos doua imagini ca sa va formati o idee cum arata produsul (in interior si exterior). Apropo, va asteptati la un montaj electronic ceva mai serios vis-a-vis de costul acestuia ?

Incarcator baterii tip AA AAA C D 9V_1.JPG Incarcator baterii tip AA AAA C D 9V_2.JPG

Si schema electronica:

Incarcator acumulatori NiMh tip AA AAA C D si 9V - schema originala.pdf

Cum vi se pare schema electronica sau ce imbunatatiri v-ar place sa-i aduceti ? Credeti ca se merita conceperea unei scheme noi si inlocuirea PCB-ului existent ? Iata cateva intrebari la care as dori sa raspundeti si poate, incetul cu incetul, vom reusi sa-i dam viata intr-o maniera romaneasca acestui incarcator.

Numai bine

Chinezi astia sunt fenomenali, ori fac lucruri de calitate, ori lucruri care sa le arunci pe geam. Incarcatorul face parte din categoria a-II-a, adica ori il arunci pe geam, ori il reproiectezi.

Stateam si ma gandeam cum sa ne folosim de toate cele trei infasurari ale transformatorului ca sa poti sa incarci toate tipurile de baterii si sa poti sa incarci cat mai uniform infasurarile transformatorului. Cred ca asta au urmarit chinezi dar nu prea le-a reusit. E un exercitiu bun. Sa va arat solutia mea (merg pe ceva cat mai simplu ca sa incapa pe cablajul ala):

1) infasurarea de 15V o folosesc pentru baterii de 9V (de alea care se folosesc la aparate de masura) - schema asta merge brici:

4-52.gif

2) infasurarile de 5V si 10V merg folosite, fiecare, pe cate doi acumulatori de 1.2V:

nimh-nicd-battery-charger-circuit.GIF

Nu sunt hotarat daca o sa aplic varianta cu microcontroler sau nu. De fapt, ma intereseaza sa dezvolt aici o schema electronica, cat mai simpla cu putinta si care poate fi construita in regim de amator de cati mai multi utilizatori. In plus, urmaresc o varianta care sa fie adusa de la stadiu de ciorna la un prototip testat cu revizii in cel mai scurt timp.

@prog, solutia ta este o solutie simpla dar ramane de vazut daca se poate incadra in PCB-ul actual care are 142 x 36 mm.

In cursul saptamanii viitoare o sa va prezint prima ciorna a mea, sa vedem ce iese. Repet, o sa iau in calcul si o solutie cu microcontroler. Dupa aceea, vom vedea care este mai simpla si mai repede de pus in aplicare. Pana atunci, astept si alte solutii, daca exista.

Numai bine

Varianta 2 a user-ului prog se potriveste bine la acumulatorii de 9V. La ceilalti acumulatori va fi necesar un comutator prin care sa se selecteze tipul lor: AA, AAA, C sau D. Comutatorul asta este necesar din cauza ca acumulatorii tip D se fabrica in variante de pana la 10Ah, iar acumulatorii AAA cel mult 2Ah. Deci, chinezi au procedat gresit cu schema lor pentru ca au generalizat-o.

Cu microcontroler s-ar putea construi un incarcator mult mai bun dar necesita timp de studiu suplimentar etc.

Acumulatorii NiMH au capacitate mare, dar se autodescarca mai repede si sunt mai sensibili la supraincarcare (se scurtcircuiteaza)decat cei CdNi. Cu un incarcator ordinar (chinezesc) am avut acumulatori care au rezistat numai 5 - 10 cicluri. Un incarcator bun trebuie sa realizeze doua functii:

- sa asigure, pentru fiecare acumulator, un curent de incarcare programat la de 10% din capacitate

- sa detecteze momentul incarcarii complete, sa opreasca incarcarea si sa semnalizeze evenimentul.

Cel mai greu este sa se detecteze momentul incarcarii complete. Aici re loc o crestere mica a tensiunii la borne si o crestere a temperaturii elementului. La acumulatorii de 9 V elementele nu se incarca identic si trebuie urmarita tensiunea.

Personal nu mi-am facut un incarcator, ci am folosit o sursa dubla de laborator I4102M la care se poate regla precis limitarea de curent si de tensiune.

• 3 weeks later...

Am reparat micile defecte de fabricatie si am testat din nou montajul asa cum ar trebui sa fie (deci, asa cum am desenat schema de mai sus). Montajul functioneaza acceptabil, ceea ce nu-mi place este faptul ca nu poti sa modifici curentul de incarcare. Din acest motiv ma gandesc sa elaborez, momentan un stadiu teoretic, o noua schema de incarcator care sa cuprinda mai multe facilitati. Am luat in calcul o varianta cu microcontroler (ex. Atmega 88 sau 168) la care lucrez (la partea hardware). Dupa ce o sa prezint schema asa cum as dori sa fie, poate, impreuna cu alti utilizatori vom reusi sa construim partea software, si de ce nu, un prim prototip.

• 3 months later...

Buna prieteni!Am si eu o"pocnitoare"ca cea de mai sus(aproximativ)si as vrea sa-i fac un alt montaj in carcasa originala.Aveti o schema(alta in afara de cea de mai sus)care in momentul finalizarii ciclului de incarcare sa atentioneze optic(prin stingerea led-urilor)terminarea procesului de incarcare?Va multumesc,stima!

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock