Sari la conținut

incinta 2 cai cu difuzoare Monacor

orlandobarbulescu

Postări Recomandate

Buna ziua. Va rog ajuta?i-ma cu dimensiunile incintei, dimensiunile portului(porturilor) pentru urm?toarele difuzoare

MONACOR SPM 205 cu urm?toarele caracteristici Diametru membrana 186mm

Impedance 8?, frequency range f3-5,000Hz, Free air resonance (fs) 37 Hz

Total Q factor (Qts) 0.65, Equivalent volume (Vas) 50 l, Music power 150 WMAX

Power rating 70 WRMS, SPL (1W/1m) 89dB

si MONACOR DT 300 CU WAVWGUIDE DG300

Diametru (inch): 116 mm Putere maxima (W): 100 Putere garantata (W): 50

R?spuns in frecventa (Hz): fx-19000 Sensibilitate (dB): 93

Impedanta (Ohm): 8

Unde ar fi cel mai bine sa tai filtrul pt aceste doua difuzoare?

L-pad-ul pentru ?nalte trebuie sa aiba -4dB/octava?

Mul?umesc mult tuturor celor ce se obosesc cu r?spunsurile.

Mie mi-a ie?it o incinta de 100 litri cu VINISD c?t ?i cu ajvented.

Port de 100 mm, lungime 270 mm, acordaj la 32 hz.

La ace?ti litri adaug 2 litri ai difului de bas, volumul ranforsarilor cat si al portului, plus buretele de pe pereti?

Este bine?

La ce distanta intre centre e bine sa fie difuzoarele?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, in specificatiile woofer-ului de mai sus, cred ca Vas nu este 100% corect.

O metoda simpla si destul de precisa pentru dimensionarea unei incinte acustice (inchisa sau bass reflex) este urmatoarea (unde Vas, fs si Qts sunt date de catalog a difuzorului):

1. se determina volumul incintei acustice:

Vinc=1,1 x 1,5 x Qts2,87 x Vas [litri]

2. se stabileste raportul dintre dimensiunile constructive ale incintei.

Aceasta etapa are cateva mici secrete. De regula, se recomanda adoptarea unor rapoarte clasice intre cele trei cote ale incintei, pentru ca da cele mai bune rezultate, indiferent ca vorbim de difuzoare mai slabe sau mai bune calitativ.

3. calculul frecventei la care va trebui acordata incinta acustica:

fb = (0,42 x fs) / Qts0,9 [Hz]

Suplimentar se poate calcula frecventa reprodusa atunci cand caracteristica de functionare a incintei acustice in punctul inferior este atenuata cu 3dB - aceasta frecventa se noteaza cu f3:

f3 = radical ((Vas / Vb)+1) [Hz]

4. Daca Qts

Lv = [(23562,5 x Dp2 x N) / fb2 x Vb ] - k x Dp [cm]

unde:

Dp este diametru intern a tubului (portului) considerat max. = 0.34 x diametru woofer-ului (atentie in formula de mai sus la utilizarea unitatilor de masura) [cm];

N - este numarul de woofere utilizate (daca folosim unul atunci N =1);

k = 0,732 - este o constanta data de geometria tubului (ex. gaurile tubului se recomanda a fi evazate).

Pentru exemplu de mai sus, cu acele doua difuzoare, am calculat filtrul urmator:

filtru 2 cai incinta acustica MONACOR.jpg

Numai bine si spor la mesterit, respectiv recalculat incinta.

Editare ulterioara: In prima relatie de mai sus coeficientul 1,5 nu este o constanta, ci este este un factor care tine cont de mai multi parametri, cum ar fi Vas, diametrul membranei difuzorului si frecventa de rezonanta. Formula s-a nascut din niste date culese de pe internet din perioada studentiei, iar acel presupus tabel cu coeficientul z=1,5 din pacate nu il mai am. Il caut pe net, sa vad daca il gasesc.

Editat de donpetru
completare
Link spre comentariu

Din pacate nu va pot spune ce Vas ar trebui sa aibe acel difuzor din cauza ca fiecare difuzor are caracteristicile lui. Asa informativ, va fi ceva pe aproape de 50 litri. Deci, o analogie exacta cu alt tip de difuzor nu este posibila; nu in acest caz.

Pe de alta parte, altgoritmul pe care l-am prezentat mai sus este un altgoritm "de meserias care nu vrea sa faca prea multa filozofie". E un altgoritm cu rezultate destul de bune pentru asazisa latura "hobby audio" unde multi dintre cei pasionati de incinte acustice nu vor sa petreaca prea mult timp facand calcule.

• Like 1
Link spre comentariu

P?i, 50 litri e tocmai valoarea data de produc?tor.Problema e ca, dup? formula de calcul a volumului incintei ?mi d? aprox 24 litri. Nu e pu?in?

Vinc=1,1 x 1,5 x Qts2,87 x Vas [litri], Vinc= 1,1 x 1,5 x 50x 0,652,87

rezulta 1,1 x 1,5 x 50 x 0,29=23,95 litri

In programe de calcul de pe net iese mereu pe la 100 litri

Gresesc undeva dl. ,,donpetru,,?

Link spre comentariu

Link spre comentariu

dl.miron, incinta pe compresie este vechea incinta acustica inchisa.

La ce Qts are diful Monacor de joase, merge mult mai bine pe incinte inchise.

Daca ar fi dupa mine, as face o incinta inchisa de vreo 24 litri intern, daca suna OK o las asa, daca nu, o fac bass reflex.

Link spre comentariu

Am ?n?eles c? pentru bas reflex volumul incintei creste. Deci, odat? f?cuta, r?m?ne asa.

24 litri e volumul util care r?m?ne dup? ce se scade volumul difuzoarelor si a elementelor interne de ranforsare?

Editat de orlandobarbulescu
Link spre comentariu

Da, 24 de litri este volumul util, fara "volumul difuzoarelor" si a elementelor de ramforsare.

Acea diferenta teoretica dintre volumul unei incinte inchise si al unei incinte bass reflex poate fi echilibrat ajustand corect lungimea portului bass reflex. Am testat acest lucru de nenumarate ori practic. Din acest motiv, am conceput acel mic altgoritm de calcul de la postul nr.2 de mai sus, care vrea sa simplifice lucrurile si vreau sa va spun ca le simplifica destul de bine. Adica, intr-o prima faza se calculeaza o incinta inchisa, daca totul functioneaza cum trebuie se poate lasa asa, daca nu se practica orificiul caracteristic unei incinte bass reflex si se acordeaza incinta pe volumul calculat. Am intalnit cazuri cand un difuzor cu Qts

Va recomand totusi sa evitati sa ajungeti practic la un volum prea mare. Am intalnit cazuri cand persoanele in cauza, una si-au propus teoretic sa realizeze si altul a fost rezultatul practic. Adica, daca volumul e prea mare, oricat am vrea, incinta inchisa nu va suna corespunzator, existand pericolul, in cazul in care vrem sa trecem pe bass reflex, sa ajungem in extrema cealalta unde rezultatul sa nu fie chiar pe masura asteptarilor. De fapt, acest lucru este cea mai mare greseala pe care o fac incepatorii in constructia boxelor. Testati incinta cu mai mult sau mai putin material fonoabsorbant, cu diverse genuri muzicale si calitate muzicala si de abia dupa aceea treceti de la incinta inchisa la bass reflex, daca e cazul. Deci, mare atentie.

Link spre comentariu

Nu ?in neap?rat s? fac incinte cu bas reflex. Am 2 Arcus tm 69 care sunt ?nchise si suna excelent. Am dorit sa ?mbun?t??esc 2 incinte Enzer si am achizi?ionat 3 dif -SPM 205 pt bas SPA-8PA pt medii ?i DT300 cu ghid wg 300.

Dup? cum era de a?teptat rezultatul a fost jalnic ( numai c? eu nu ?tiam asta). Acum am aceste dif ?n ograd? ?i ?ncerc acum s? ?nv?? s? fac ceva cu ele.

Primul e cu fs 37hz si urca la 5khz cu membrana cauciuc si excursie +- 6mm ( as vrea sa-l tai pe la 800-1000) , urm?torul are fs 70hz si urc? doar la 4kz cu margine de h?rtie si +-4mm excursia( l-as pune pe medii t?iat la 4khz)

Cel de ?nalte poate cobor? la 2khz dar ma g?ndesc s?-l tai mai sus pt al proteja.

Pentru armonizarea spl-urilor am poten?iometrii bobina?i de 50 wati 10 ohmi pt l-pad.

Pute?i sa-mi da?i ceva sfaturi ?n leg?tur? cu dif pe care le am ?

Mul?umesc anticipat.

Link spre comentariu

Dl ,, donpetru,,

C?nd v-a?i referit la pct 2 la ,,mici secrete,, in dimensionare avea?i ?n vedere acest aspect?

Pentru a diminua efectul undelor stationare din boxa boxa va avea anumite raporturi intre inaltime , latime si adancime . Acest raport al dimensiunilor poate fi : 1.62 , 1 , 0.62 .

Se numeste raport de aur in limba engleza golden ratio . El rezulta in urma unor calcule foarte complexe .

Principuil este acesta : nici o latura nu este dublul celeilalte , nici o latura nu este triplul celeilalte, ... si tot asa .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock