Jump to content
Sign in to follow this  
dan_e

Digital TV signal scrambled?

Recommended Posts

Unele televizoare care au tunere digitale pot receptiona canalele digitale ale RDS fara sa ai nevoie de decodorul lor, alte televizoare nu pot receptiona si as vrea sa stiu de ce ? E posibil ca la unele terminale din bloc care apartin RDS semnalul TV digital sa fie modulat (sau scrambled)?

De fapt, ma interesa o metoda prin care sa pot sa aflu daca semnalul este modulat sau nu ?

 

cu stima

dan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan,

 

furnizorii de servicii nu-si permit sa puna terminale diferite sau variante diferite de semnal la nivel de scara de bloc. ar devenii un cosmar logistic sa gestioneze asta. Diferentele de recptie pot aparea din diverse cauze, cele mai frecvente sunt din calitatea decodorului video (dupa demodulare, deci dupa tuner) - unde semalul devine un stream de date in format MPEG2, MPEG4 sau H264 - dar si standardele astea au o gramada de substandarde care nu sunt suportate de toate decodoarele, peste asta (mai corect ar fi zis sub nu peste) poate sa fie si un layer de encriptare care necesita chei externe (card-ul de la furnizorul de servicii) si aici pot apare diferente ca unele tevizoare (decodorul integrat) nu suporta toate modurile de criptare (in cazul tau cel folosit de RDS) altele il suporta.

La nivel de modulatie lucrurile stau si mai complicat, modulatia e de tip OFDM (orthogonal frequency division multiplexing) unde sunt modulate un numar mare de purtatoare la frecvente precise ca sa fie ortogonale, fiecare sub-putatoare poate fi un stream independent sau parte din alt stream. Fiecare purtatoare este modulata individual cu modulatie QAM16 sau QAM64 (mai nou) si multe alte moduri - modulatie unde purtatoarea isi schimaba faza si amplitudinea. - Schema de modulatie nu e fixa se poate schimba in functie de carateristicile raspunsului in frecventa al canalului respectiv, cand se schimba tipul de modulatie, emitatorul instiinteaza receptorul de noul tip de modulatie, iar receptorul isi schimba demodulatorul (parametrii lui) - publicarea carateristicilor canalelor se face pe un canal pilot (pe o frecventa dedicata)

RR

 

PS aici gasesti mai mult despre DVB-C http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-C2

Edited by roadrunner

Share this post


Link to post
Share on other sites

dan, depinde de TV, unele au un TV tuner cu anumite proprietati (acele substandarde de care vorbeste roadrunner mai sus), altele nu le au. Totul depinde in primul rand de firmware si mai putin de hardware. Uite, sunt TV-uri care pot receptiona programele digitale RDS fara probleme pentru ca recunosc toate felurile de stream-uri de date, altele recunosc doar MPEG2 si MPEG4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.