Sari la conținut

Postări Recomandate

De mult ma bate gindul sa fac un autotransformator pentru un stabilizator de tensiune alternativa cu puterea de pina la 2Kw.Stiu ce este un autotransformator, cum se realizeaza,care sint avantajele autotransformatorului.Singura problema e ca nu stiu cum se calculeaza si nici nu am gasit ceva care sa ma lamureasca.Am gasit o carte aparuta prin anii '70 dar dupa ce am lecturat-o am fost si mai mult in ceata decit inainte de lecturare.Multe din formulele de calcul mi se par trase de coada,citeva chiar sint de neinteles.Daca cineva este interesat de subiect o sa postez intreg articolul din carte referitor la autotransformatoare.O seara buna sa aveti.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4809-cum-se-calculeaza-elementele-unui-autotransformator/
Distribuie pe alte site-uri

Poate ca nu ai citit atent ce am scris.Am spus clar de ce vreau sa fac autotransformatorul.Nu ma intereseaza nimic altceva decit ceea ce scrie si in titlul topicului.Cit despre cum vreau sa fac stabilizatorul stiu exact ce trebuie facut.In ce priveste realizarea autotrafului pe miez toroidal nu ma intereseaza, in primul rind ca miezurile toroidale sint greu de gasit,sint scumpe si nu ma intereseaza varianta didactica chiar daca cursorul este miscat de um motoras pas cu pas si care dupa parerea mea, este putin fiabila.Apoi mai este puterea pe care vreau sa o aiba autotraful,2Kw.

Editat de george b

Multumesc pentru doumentatia pusa la dispozitie.Urmeaza sa o studiez mai pe indelete.Se pare ca e cea mai completa documentatie despre autotransformatoare, pe care am vazut-o pina acum.Inca odata multumiri.O seara buna.

Editat de george b

Domnule flomar.

 

Am inceput sa studiez documentatia referitoare la proiectarea autotransformatoarelor. Chiar de la inceput am vazut ceva ce mi se pare ciudat.O sa reproduc partea care mi se pare ciudata.Mai sint si alte ciudatenii pe care le-am vazut, trecind fugitiv peste documentatie.

 

Se dau datele:

1. delta Ut min=175V

2. delta Ut max=65V

3. U2=3.1A??????

4. U2 max ad=25 grade celsius????????

5. P2=55Hz????????

6. Conditii de functionare usoare

7. Tipul tolei laminat la rece

 

Deocamdata atit.Te rog sa-mi explici ce inseamna "U2=3,1A"

"U2 max ad=25 grade celsius"

"P2=55Hz"

 

Din cite stiu eu cu "U"se noteaza tensiunea nu curentul care se noteaza ci "I",apoi temperatura se noteaza cu "t",Puterea se noteaza cu "P" iar frecventa cu "f".

Daca i-mi raspunzi in asa fel incit sa ma lamuresti o sa continuu sa citesc documentatia,daca nu, nu.

O seara buna!

Editat de george b
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Te-ai descurcat pana acum?

 

Presupun ca intrebarea i-mi este adresara mie,sau gresesc si cred ca se refera la cele prezentate de flomar in atasamentul postat de el. Daca i-mi este adresata mie,atunci afla ca nu m-am lamurit defel.Presupun ca ai citit toata documentatia, pe care a postat-o flomar, pe acest topic.In postul din data 05.01.2013 am pus niste intrebari lui flomar.Binenteles ca nu mi-a raspuns.Acum, nu demult a scris un articol despre calculul autotransformatoarelor.Intradevar pare mult mai bine documentat,fata de cel prezentat in atasamentul din postul din data de 02.01.2013,care,fara sa se simta jignit autorul,era o bulibaseala de neinteles.

Eu chiar nu am nimic cu dvs.Faptul ca nu am fost multumit de articolul prezentat, a fost pe deplin justificat.V-am prezentat citeva exemple care mi-au pus multe semne de intrebare.Faptul ca a-ti publicat articolul in care se prezinta cum se calculeaza elementele unui autotransfarmator, denota ca a-ti vrut sa lamuriti lucrurile.Pentru asta toata stima.

O seara buna.

Cu ce tensiune ataci autotraful? Ce tensiune doresti la iesire si ce curent?

 

De fapt, nu conteaza, am sa iau un exemplu pe care il poti aplica dupa dorinta. Nu am citit ce s-a postat si nici tu nu ai nevoie. Plec de la premisa ca stii sa calculezi un traf. Acolo doua relatii sunt importante: N=50/S si P=S² unde in ordine sunt nr. spire pe volt, sectiune miez, putere. Cele doua relatii sunt discutabile, nu fac filozofie, aplici cum iti convine.

Deci sa zicem ca tensiunea ta de la retea e mare, de 240Vca si doresti 220Vca/10A. Ceea ce conteaza este diferenta de 20Vca. Aceasta tensiune de 20V trebuia sa fie capabila de 10A si se scade din reteaua de 240V presupusa cu resurse infinite. Deci puterea infasurarii de 20V este de 200W. Asta este puterea trafului (miezului) necesar constructiei autotrafului. La 200W e necesar un minim de S=14cm². Deci N=3,6 sp/V si un total de 864 spire pentru 240V, dintre care 72 spire sunt pentru cei 20V. Cele 72 spire se dimensioneaza pentru 10A. Restul de 792 spire se dimensioneaza pentru 200W la 220V adica pentru 0,9A. Cam asta-i tot...

Tot diferenta intre tensiuni si curentul conteaza la dimensionarea unui ridicator. E la fel.

Editat de smilex

Dupa cum a mai scris si in primul post,doresc sa fac un stabilizaor de tensiune cu puterea de cel putin 2KW.Tensiunea de intrare o sa fie pina la 230V.Cum tensiunea da la retea nu prea este constanta,in sensul ca de multe ori nu ajunge la 220V,vreau sa fac un autotransformator ridicator de tensiune cu prize din 10 in 10V.

Atunci pentru diferenta de tensiune cea mai mare stabilesti sectiunea miezului (putere traf), toate infasurarile cu prize pentru un conductor de 10A, iar celelelte spire pentru curentul ce apare la puterea trafului si 220V.

Te descurci?

Editat de smilex

Nu mi s-a parut niciodata mare filozofie sa faci un autotransformator.In cazul in care la retea este 220V, practic, nu e nevoie de nimic.In cazul in care tensiunea retelei scade ,abia atunci i-ti trebuie autotraful pentru a creste tensiunea la 220V.In general se ia in calcul,cazul in care tensiunea retelei ar putea scade dramatic,undeva la 160V dar vrei sa ai la iesire 220V.Sectiunea miezului se va calcula,pentru puterea pe care vrei sa o obtii de la autotraf si va fi mult mai mica decit la un traf,avind in vedere ca va trebui calculata pentru diferenta de tensiune de la intrare si iesire.Si acum sa explic,de ce am deschis acest topic.Vroiam doar sa stiu cum se calculeaza (cu formule)un autotraf,nimic altceva.Puteam sa fac calculele exact ca la un transformator,numai ca miezul ar fi fost enorm(pentru puterea pe care vroiam sa o obtin) plus ca si costurile ar fi fost pe masura.Aici intervine avantajul autotrafului.

Daca vrei o abordare teoretica, poti transpune cumva in niste formule mai generale un mod practic de calcul.

puterea pe care vrei sa o obtii de la autotraf si va fi mult mai mica decit la un traf

Din ce spui, imi dau seama ca stii ce ai de facut.

Bine inteles ca stiu.Am deschis acest topic, pentru a afla daca sint formule de calcul pentru realizarea autotransformatoarelor.Am o carte aparuta prin anii'70, in care sint niste formule de calcul al autotransformatoarelor.Sincer,nu am inteles aproape nimic.Oricum multumesc pentru stradania ta.Putini sint acei care vreau sa-ti dea vreun sfat. Cind o sa am timp o sa dau un exemplu de calcul al unui autotraf ridicator de tensiune.

Editat de george b

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock