Sari la conținut

incarcare baterie Pb lanterna chinezeasca

Postări Recomandate

Buna ziua si bine v-am gasit.

Am o lanterna LED reincarcabila. Lanterna are o barerie tip Pb de 4v si 4Ah si se incarca de la retea prin intermediul unui alimentator de 9V c.c. si 1A. In lanterna, pe firul de "+" erau inseriate o dioda (posibil 1n400x - nu se putea citii nimic pe ea, dar are acelasi pachet) si o rezistenta de circa 2W (nu stiu valoare pentru ca era extrem de arsa).

Daca acea dioda era 1n400x cum calculez valoarea rezistentei?

Ma gandesc ca dioda ar putea sa fie si un zenner, dar nici in cazul acesta nu stiu ce valori ar avea componentele.

PS: nu vreau sa ia foc lanterna, se incarca in cateva ore (aprox 10) si nu este supravegheata tot timpul.

Multumesc.

Editat de bibicutu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am avut si eu o astfel de lanterna la care a trebuit sa arunc tot din ea, montajul era scrum iar bateria fiarta asa ca aveam prin casa un celular mai vechi,cu acumulatorul destul de sanatos impreuna cu incarcatorul le-am pus in cutia lanternei, intre plusul incarcatorului si cel al bateriei inseriezi dioda cu sensul de conductie spre baterie astfel previi descarcarea acesteia de catre incarcator atunci cind nu este la incarcat.

Link spre comentariu

Domnule miron1947, din cat am reusit sa ma informez, lm317 in configuratie de curent constant cu rezistenta de 3.3 ohm ar limita la iesire la 380mA. Asta ar insemna un curent de incarcare egal cu capacitatea bateriei/10 (4Ah/10=400mA) cum este si recomandat. Valoare rezistentei de 3.3 ohm a fost aleasa pentru ca este o valoare standard.

Am inteles bine?

Link spre comentariu

Bibicutu,

schema originala era o bomba, si probabil ca chinezu care a ales valoarea, a luat-o de la alt chinez, care a luat-o de la alt chinez......

oricum daca esti curios, se poate calcula cu legea lui Ohm,

stabilesti ce curent de incarcare vrei (ocicum nu va fi constant din cauza ca tensiune la bornele bateriei va creste, curentul va scadea)

si stii ca pe dioda aia cad 0.8V (asta am scos-o din fund, trebuie sa te uiti in foaia de catalog) mai stii ca sursa are 9V (sau cati o avea), si mai zici ca la bornele baterie vrei o tensiune de X-volti.

calculezi ce tensiune vrei sa cada pe rezistorul tau

R=(9V -0.8V - X) / I

Nu recomand asa ceva pentru incarcarea acc. am aratat cum se calculeaza.

un LM317 + 1 rezistenta, nu costa mare lucru, si protejeaza accumulatorul, totusi ansamblul se va incazii, genul asta de incarcatoare sunt totusi ok daca diferenta de tensiune intre sursa si tensiune acc nu e mare (nu trebuie sa cada multi volti la bornele montajului)

RR

PS - calcului de sus e simplificat ca de fapt tensiunea si curentul nu sunt continue si nici macar dreprunghiulare - dar e suficient.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

[...](ocicum nu va fi constant din cauza ca tensiune la bornele bateriei va creste, curentul va scadea)[...]

Asa ma gandeam si eu si din acea cauza nu stiam cum sa calculez valoarea rezistentei.

Nu ma zgarcesc la cativa lei, dupa cum am spus mai sus, maine (sper) sa realizez montajul cu lm317. Am intrebat de solutia originala doar din curiozitate.

Imi cer scuze pentru intrebarile stupide, dar nu am studii in domeniu.

Va multumesc tuturor pentru ajutor, am mai invatat ceva azi! :cheers:

Link spre comentariu

Am desfacut din curiozitate doua lanterne chinezesti cu leduri sa vad de rezistente, insa nu au,nici dioda nici rezistenta,in schimb am primit cu lanterna si un alimentator in comutatie la 4V (5,1V in gol) 300mA.

Link spre comentariu

Incarcatorul din #3, monoalternanta, este bun pentru acumulatorii cu plumb. Curentul mediu este de cca. 0,15 A si incarca 4 Ah in vre-o 30 de ore. Cam incet. Acumulatorii chinezesti de 4 V sunt de calitate foarte proasta, cei pe care i-am avut, si nu apuca zece cicluri. Eu i-am inlocuit cu doi acumulatori vechi de laptop legati in paralel care au 4 V la 4 Ah si merg foarte bine.

Link spre comentariu

• 2 years later...

Reinvii acest topic daca ma puteti ajuta careva.Am o lanterna chinezeasca cu led (scrie Police pe ea) (de care sunt sau eram :upset:  fff multumit) la care mi s-a intrerupt un fir de la incarcator si pana sa-mi fac timp de el am incarcat lanterna de la un transformator reglabil,totul ok,doar ca intr-o zi am uitat-o in priza peste noapte si ca rezultat mi-a prajit acumulatorul si odata cu el s-a dus si comutatorul lanternei,supraincalzit si topit suficient cat sa nu-l mai pot folosi..Era din acela cu 3 faze (scurta/lunga si blitz) si tot pe el era si mufa de la incarcator.Intrebarea mea e daca stiti careva pe unde sau daca as putea gasi asa ceva?Am cautat pe net dar n-am gasit ce-mi trebuie mie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock