Sari la conținut

CADSoft Eagle vs. alte programe


ionut90

Postări Recomandate

Incerc si eu sa invat sa folosesc softul Eagle (vers.6) si ma lovesc de tot felul de probleme. Am reusit sa desenez o schema cu chiu cu vai, am dat clic Switch to Board si acum vreau sa maresc padurile unor componente. Am gasit ceva pe net, un fel de tutorial dar maresc padurile la toate componente din schema si nu vreau asta.

Ma ajuta cineva.

 

In acelasi timp as vrea sa fac o comparatie cu alte softuri, pe care le stiti voi, sa vedem care e mai grozav, mai simplu, chestii de astea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu poti sa modifici anumite paduri in Board. Trebuie sa treci in Schematic, sa te duci in libraria componentelor la care vrei sa le modifici padu, dupa aceea creezi un fotoprint nou cu padurile modificate si il incarci din nou la componente. E destul de anevoioasa treaba, din cauza asta am renuntat sa folosesc Eagle, pentru ca mi se pare un soft limitat, e ca si cum cineva in viata lui nu a avut curaj sa conduca o masina mai mare decat un Tico.

Eagle are mai multe chestii enervante.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte simplu si intuitiv este Sprint-Layout, chiar daca nu este gratuit licenta nu costa mult, poti face design semiprofesional cu el, componentele le poti edita usor dupa bunul plac, poti crea librarii noi,Sprint Layout poate exporta fisiere gerber, excellon, se poate exporta catre pdf la scara, poti incarca o imagine de tip bitmap a unui cablaj existent si sa-l refaci dupa preferinte personale si am mentionat ca este usor de utilizat? Cateva exemple:

 

http://i.imgur.com/B1G7T.png

 

http://www.tehnium-azi.ro/topic/1220-fet300-un-amplificator-audio-simplu-si-performant/page__st__165

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sprint Layout am impresia ca nu lucreaza cu net list ci cu rubberbands. E cam nasol. Adica, trebuie sa te chinui dupa ce ai pus fotoprinturile pe placa sa le interconectezi virtual ca sa-ti usureze procesul de rutare a traseelor. Nu e mult mai bine sa desenezi schema in Schematic, cum este in Eagle, si apoi sa o treci pe cablaj cu rubberbands-urile deja facute ? Dupa parerea mea, cred ca e mult mult mai bine.

 

ionut, sa-ti spun ce nu mi-a placut mie la Eagle cand faci un cablaj, e faptul ca nu poti schimba latimea unui traseu pe intreaga lungime a sa. M-am chinuit o gramada sa fac asta dar nu merge. O tampenie de program. Acum ma joc cu Altium. :yes:

 

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In acelasi timp as vrea sa fac o comparatie cu alte softuri, pe care le stiti voi, sa vedem care e mai grozav, mai simplu, chestii de astea.

Din pacate nu prea se poate exemplifica "cel mai grozav soft pentru design PCB".

 

Eagle este un program care s-a remarcat la vremea lui prin anumite facilitatii care imbinau caractersiticile soft-urilor comerciale, puternice, cu a celor "free". E unul dintre cele trei programe PCB cu care lucrez si pe care il apreciez desi are:

- un meniu de comenzi cu mai multe dezavantaje decat avantaje (exemplu: utilizarea comenzii "Smash" sau mutarea unui grup de componente etc). O parte din comenzi nu prea sunt in trend cu comenzile deja generice care se folosesc in programe CAD / CAE cu renume, dar dupa ceva exercitii, acest mic inconvenient se poate elimina;

- intr-adevar, imposibilitatea redimensionarii padurilor unor anumite componente, o operatie destul de anevoioasa care se poate suprima prin utilizarea unor vias-uri - ar fi doar un exemplu - sau un alt aspect neplacut e faptul ca la creearea componentelor electronice, la o mare parte din ele, programul foloseste fotoprinturi model. Spre exemplu, in biblioteca programului se poate intampla sa avem acelasi fotoprint model si la BC550 si a BC547. Daca in PCB facem o modificare a fotoprintului sau a conexiunilor componenta - fotoprint, aceste modificari pot influenta, in anumite circumstante, si conexiunile altor componente din librarie. Daca astazi facem un proiect cu BC550, facem modificarea de care v-am spus si peste o saptamana un proiect cu BC547, s-ar putea sa avem o surpriza;

- un alt exemplu, desprins din cel al utilizatorului @dan_e, este faptul ca, sa spunem ca alegem sa trasam un traseu PCB de latime 1mm, iar dupa ce facem asta ne razgandim ca ar fi fost mai bine daca era de 1.27mm. Procesul de schimbare a latimii intregului traseu devine o aventura, chiar si stergerea lui, lucru care, spre exemplu in programul Ultiboard, se putea face foarte simplu, prin doua clicuri de mouse.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ionut90, eu stiam ca exista CADSOFT EAGLE nu CADSTAR Eagle.

 

O licenta de un calculator pentru Eagle Profesional costa 4000 lei si poti sa proiectezi PCB-uri care merg si la peste 100MHz cu conditia sa ai ceva experienta in proiectare. Daca nu prea ai experienta, trebuie sa cauti un soft cum ar fi PADs + tools de la Menthor sau Orcad. Altium Designer e o alternativa buna pentru OrCAD dar trebuie sa fii si aici tatic.

 

Cred ca ai prins ideea.

 

Daca te limitezi la Audio si SMPS, mergi pe Eagle. Este o alegere buna cu toate dezavantajele lui.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Proiectarea unor PCB-uri care lucreaza in banda FIF-UHF sau mai sus, fie ele si placi de baza pentru PC sau in alte domenii, nu prea se poate realiza cum trebuie fara o experienta destul de bogata din partea proiectantului, indiferent de softul folosit. Apoi, nu am testat si nici nu am folosit modulele adiacente PADs, dar cred ca sunt folositoare dar si pretul soft-ului complet este pe masura.

 

Din punctul meu de vedere fiecare soft de proiectare PCB isi are locul lui, depinde de domeniul abordat: audio, SMPS, radio - video frecventa, comunicatii GSM, componente PC etc. Din acest punct de vedere cred ca ar merita sa citim macar cateva pareri din partea unor persoane care lucreaza cu adevarat in ultimile domenii mentionate... poate chiar, si in proiectare PCB.

 

Editare ulterioara: pana la interventia utilizatorului @ionut90, o sa modific titlul acestui topic in CADSoft Eagle.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu folosesc de ceva timp Eagle pt. aplicatiile DIY. Este destul de simplu ,din punctul meu de vedere,fata de alte programe (PADS,de ex.). La inceput am avut si eu probleme cu dimensionarea pad-urilor,dar in prezent mai toate amprentele de cablaj sunt facute de mine cu tot cu dimensiunea pad-urilor.

Sunt de acord ca are destule lipsuri,dar pt aplicatii care nu necesita mare complexitate cred ca este destul de bun.

 

Spor la manuirea acestui program!

 

PS:Cea ce imi place cel mai mult la Eagle CADSoft este proiectarea 3D.

Editat de jack_roby2008
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eagle....daca nu avea versiune gratis nu stia nimeni de el , e greoi

MULTISIM 11 pentru chestii uzuale , are si simulare destul de buna inclusiv PCB-uri cu ultiboard-ul din pachet. pentru mine 100% user friendly.

ALTIUM pentru lucruri foarte serioase, doar 80% user fiendly .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eagle....daca nu avea versiune gratis nu stia nimeni de el , e greoi

MULTISIM 11 pentru chestii uzuale , are si simulare destul de buna inclusiv PCB-uri cu ultiboard-ul din pachet. pentru mine 100% user friendly.

ALTIUM pentru lucruri foarte serioase, doar 80% user fiendly .

Chiar ca nu-i greoi deloc...binenteles in opinia mea.Pana sa ajung la eagle am inceput cu vreo 2,3 programele mult mai simple si rudimentare,nici nu mai stiu numele si nici nu as vrea sa il spun sa nu supar pe vreun utilizator al acelor programe.Spre deosebire de primele programe incercate(care din primele 5 minute nu m-au atras),eagle mi-a placut de la prima butonare,motiv pentru care am si ramas la el atunci cand am nevoie sa imi fac un cablaj.

Binenteles ca are si "defecte" cum au fost mentionate mai sus...functia Smash nu e foarte practica.Modificarea latimii traseelor nu ma deranjeaza asa mult,mai mult ma deranjeaza librariile sarace pentru anumite aplicatii si eventual modificarea pad-urilor.

Vad tot mai des cablaje facute cu sprint layout si intradevar sunt foarte "estetice".Asta ar mai fi un minus ptr eagle,dupa parerea mea.Sprint layout pare sa aibe capsule foarte apropiate ca si design fata de piesele reale,spre deosebire de eagle,si de aceea probabil iasa si cablaje foarte aspectuoase.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Uau.. ce de-a raspunsuri! Am fost plecat din localitate o perioada, fara net, si cand ma intorc.. Mersi!

 

Bun, pana la urma am ales CadSoft Eagle, mersi de corectura, din cauza ca are o librarie bogata, dupa ce desenezi schema ii da o nota, asa, profi, iar cablajului la fel. Sprint Layout mi se pare un soft in care pictezi, nu desenezi cablaje, pe cand Eagle, dupa ce desenezi schema poti sa o muti in cablaj si iti indica legaturile care trebuie sa le faci intre componente.

 

Apropo, la cat setati grila in Eagle - in schema si PCB ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pasul grilei in softul Eagle il stabilesti in functie de apertura fiecarei componentei. In schema, nu este o valoare de referinta pentru ca fiecare isi stabileste pasul in functie de schema care o deseneaza - deci, in functie de necesitati. Acolo unde desenezi cablajul poti sa jonglezi cu mai multe valori, depinde de ce componente ai. De exemplu, o valoare de 0.000246 inch si alt: 0.0000246 iti permite sa faci orice cablaj vrei si cu MCU in capsula TQFP 100.

 

Eagle este un soft care isi merita fiecare dolar, vorba lor. :yes: :drink_pepsi:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu folosesc Dip trace si sprint layout dupa ce am incercat mai multe..PCAD-2006, Eagle, Target 3001. O alegere buna este Altum designer daca intentionati sa lucrati la nivel profesional. Am inceput sami redactez biblioteci pentru el. Se fac destul de repede (in comparatie cu PCAD) . DIP Trace este destul de reusit avind un nr. foarte mare de biblioteci insa este cu plata ( versiunea gratuita este limitata la nr. de pini). Cum s-a mai spus mai sus nu exista un program bun sau rau, totul depinde de preferintele personale (cunosc o persona care in PCAD proiecteaza niste cablaje deti fug ochii iar eu cind aud de el mai bine desen in sprint layout chiar daca schema este complicata) Pentru un incepator totusi recomand sprint layout. Daca am pomenit de Dip Trace iata si ultimul meu cablaj realizat in el ca sa aveti in inchipuire.

post-5050-0-89573000-1351439034_thumb.png

post-5050-0-83050500-1351439049_thumb.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu folosesc Dip trace si sprint layout dupa ce am incercat mai multe..PCAD-2006, Eagle, Target 3001. O alegere buna este Altum designer daca intentionati sa lucrati la nivel profesional. Am inceput sami redactez biblioteci pentru el. Se fac destul de repede (in comparatie cu PCAD) . DIP Trace este destul de reusit avind un nr. foarte mare de biblioteci insa este cu plata ( versiunea gratuita este limitata la nr. de pini). Cum s-a mai spus mai sus nu exista un program bun sau rau, totul depinde de preferintele personale (cunosc o persona care in PCAD proiecteaza niste cablaje deti fug ochii iar eu cind aud de el mai bine desen in sprint layout chiar daca schema este complicata) Pentru un incepator totusi recomand sprint layout. Daca am pomenit de Dip Trace iata si ultimul meu cablaj realizat in el ca sa aveti in inchipuire.

misto, stie cineva de ce in Eagle trebuie sa completam o valoare pentru frame (chenarul cu titlu block) ? care este motivul ? :cool:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock