Sari la conținut

O intrebare despre functionarea amplificatoarelor


titi

Postări Recomandate

Tocmai am studiat de curand niste materiale teoretice despre clasele amplificatoarelor si am inteles ca mai toate amplificatoarele audio profesionale utilizeaza acum numai clasa G, de aia unde tranzistoarele sunt cu colectorul la masa, parca... alimentate, spune materialul teoretic...flotant. Cum a fost prima oara cand am facut un amplificator, polarizat cica in clasa AB, acum va intreb, poate stie cineva sa-mi spuna de ce clasa G si nu altceva. Din auzite, asa pe la colegii de facultate se pare ca clasa G e mai mult pentru putere si nicidecum fidelitate. Suna mai bine un amplificator in clasa G spre exemplu, decat unul polarizat in clasa AB ???

 

acum sper sa nu plictisiesc pe nimeni dar vroiam sa stiu ei ceva legat de clasele astea. De exemplu, Tehnics-ul cica a inventat clasa AA, aia cum mai e ????

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ma bag si eu in seama ! Nu cunosc multe despre aceasta clasa de amplificatoare,cred ca functioneaza ca si cele in clasa D si anume in regim de comutatie , functionand ca si cele in clasa D , zic eu , au un nivel al distorsiunilor destul de ridicat . Am cautat pe net ceva despre aceasta clasa pentru a incerca sa te ajut dar si sa invat si eu ceva insa nu am gasit mare lucru !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Clasa G la amplificatoarele audio este aproximativ identica cu clasa H. Ambele clase de functionare folosesc mai multe tensiunii de alimentare care sunt utilizate in functie de amplitudinea semnalului amplificat regasit pe iesirea amplificatorului sau la intrarea etajului final. Spre exemplu, daca semnalul de audiofrecventa pe intrarea circuitului creste peste o anumita valoarea prestabilita atunci se produce comutarea unei tensiuni mai inalte decat tensiunea initiala de alimentare a amplificatorului.

 

Avantajele utilizarii mai multor tensiunii de alimentare sunt:

- pierderi de putere mici chiar si in cazul modulari unui nivel de putere sub 50% din puterea maxima a amplificatorului;

- factor de utilizare a tensiuni mare ceea ce conduce la excursii mari de tensiune a semnalului pe difuzor si implicit putere mare;

- randament mare (clasa H > clasa G).

 

Dezavantajele amplificatoarelor in clasa G sunt:

- obtinerea unor distosiuni armonice relativ mari, ceea ce in cazul unor puteri mari modulate pe iesire (mergand pana la ordinul de cate mii de watti) nu sunt atat de elocvente. In practica, un amplificator audio in clasa G capabil de a livra o putere de circa 1000W la un coeficient THD mai mic sau egal cu 1%, se considera un amplificator "bun". Din pacate, trebuie mentionat aici ca amplificatoarele in clasa G si H, in marea majoritate a cazurilor nu sunt proiectate pentru aplicatii Hi-Fi, chiar daca pana la un anumit nivel al puterii modulate de amplificator pe iesire, prezinta THD incadrabil in standardul Hi-Fi. Chiar si asa, daca ar fi sa ne raportam la standardul DIN45500, amplificatoarele in clasa G si H, sunt la limita unei auditii hi-fi de calitate.

- datorita unei alegerii incorecte a puterii circuitului de alimentare, marea majoritate a amplificatoarelor in clasa G si H, cand utilizeaza tensiunile superioare, produc distosiuni mari de curent pe sarcina, distosiuni care conduc la o deformare destul de pronuntata a undei sinusodiale la frecvente joase a semnalului de audiofrecventa (forma de unda nebenifica difuzorului);

- nici din punctul de vedere a distosiunilor de intermodulatie amplificatoarele in clasa G si H nu stau foarte bine.

 

In general, din experienta pot afirma ca amplificatoarele in clasa G sau H se preteaza acolo unde calitatea auditie nu este foarte importanta dar avem nevoie de obtinerea unei puteri mari pe iesire. Deci, nu recomand amplificatoarele in clasa G sau H pentru auditii Hi-Fi.

 

Personal, mai recomand:

- pentru aplicatii hi-fi de pana in 30W, utilizati amplificatoare audio in clasa A;

- pentru aplicatii hi-fi in domeniul de puterii 30-500W, utilizati amplificatoare audio in clasa AB sau B;

- pentru aplicatii profesionale cu puterii in gama 100-1000W, utilizati amplificatoare audio in clasa AB sau B;

- pentru aplicatii de mare putere, destinate sonorizarii in spatii deschise, utilizati amplificatoare audio in clasa G sau H.

 

Atentie, trebuie sa fac precizarea, pentru ca am vazut ca sunt multi care confunda anumite aspecte, legate de domeniul pro audio si hi-fi, si anume: un amplificator profesional NU este obligatoriu sa respecte cerinte Hi-Fi. Deci asta nu inseamna ca daca achizitionam un amplificator audio pro acesta este si amplificator hi-fi, nu este o regula. De multe ori o sa vedem ca gasim amplificatoare de puteri mari (800W) profesionale care pot fi mai ieftine decat un amplificator de calitate Hi-Fi (exemplu de 100W). Bineinteles, sunt si amplificatoare PRO care nu respecta regula, dar acestea in marea majoritate a cazurilor au preturi prohibitive.

 

Alte notiuni teoretice utile se pot gasi si aici:

http://en.wikipedia....ronic_amplifier

http://www.dself.dsl...ns/classg/g.htm

http://www.pcmag.com/encyclopedia_term/0,2...;i=55350,00.asp

http://www.caraudiomag.com/specialfeatures...fier/index.html

http://www.qscaudio....ers/amptalk.pdf

 

Spor la studiat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ok, multumesc pentru informatii. Totusi, cunoaste cineva o schema (bloc) in care sa arate care este amplificatorul in clasa G, cum se alim. amplif. in clasa G, H s.a.m.d. M-am uitat pe site-urile alea dar nimic concret.

.........

apropo, de ce la puteri mari se mai utilizeaza transformatoare. Spre exemplu, de curand am aflat ca amplificatorul PHONIC XP si nu mai stiu cat are amplif-ul in clasa G cu cea mai mare tensiune de +/-150V sau +/-160V. De ce la o asemena tensiune se mai folosesc trafuri ??? Nu era mai bine daca il alimentau de la retea direct, pt ca am vazut multe tranzistoare care rezista si la 600v si nu sunt deloc scumpe!!! asta chiar nu am intels.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

de ce la puteri mari se mai utilizeaza transformatoare.

titi, se utilizeaza transformatoare pentru a separa galvanic circuitul de amplificarea de reteaua de curent alternativ, evitand astfel si reducand riscul electrocutarii. Spre exemplu, daca nu ar fi fost transformator, pe langa faptul ca era foarte greu de creat o alimentare simetrica mai aparea si pericolul ca orice defect de strapungere a semiconductorului sa propage o tensiune relativ mare pe iesirea amplificatorului, tensiune periculoasa nu numai incintei acustice ci mai ales persoanei care manipuleaza amplificatorul. Totodata, trebuie sa-ti mai spun ca pentru atingerea unei anumite puteri de catre amplificatoare, acestea necesita o anumita valoare a tensiunii de alimentare, mult mai mica decat valoarea tensiuni redresate de la reteaua de 220V~.

Bineinteles astea ar fi doar doua din motive, mai importante sa le zic asa.

 

Totusi, cunoaste cineva o schema (bloc) in care sa arate care este amplificatorul in clasa G, cum se alim. amplif. in clasa G, H s.a.m.d. M-am uitat pe site-urile alea dar nimic concret.

Ti-as desena eu schemele dar din pacate acum nu am timp, am sa incerc zilele urmatoare asta daca nu reuseste altcineva pana atunci, asta ca sa-ti fie mult mai pe inteles.

 

p.s. :134:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

releu, ai reusit sa faci ceva ??? Caut o schema bloc de la amplificatorul audio in clasa G si H. Imi trebuie la un referat la facultate. Oricum, pana la sfarsitul lunii ianuarie trebuie sa-l termin. Este un referat despre clasele amplificatoarelor audio, asa de sfarsit de semestru si nu gasesc nimic concret, ma refer la schema...amplificator clasa G si H. Apropo, am vazut ceva legat de clasa E, asta se utilizeaza practic?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Apropo, am vazut ceva legat de clasa E, asta se utilizeaza practic?

Se utilizeaza practic, dar nu in amplificatoarele de audiofrecventa. Mai multe detalii poti gasi aici: http://www.arrl.org/tis/info/pdf/010102qex009.pdf

 

Referitor la cealalta problema, cu schemele bloc, redau mai jos informativ clasele de polarizare si functionare a amplificatoarelor audio de putere (mai putin clasa T si clasa AB. Clasa AB deriva din clasa B de functionare, schema de principiu fiind aceeasi, ceea ce difera este valoarea curentului de mers in gol, de polarizare, a etajului final).

 

clasa_A.JPGclasa_B.JPGclasa_D.JPG

clasa_G_v1.JPGclasa_H_v1.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sal am citit si io topic tau si,vreau sa-tispun ca din ce am citi am dedus ca clasele d si gsunt destinate ptr puteri mari sonorizari in aer liber datoritta nivelului mari de distorssiuni.cu toate ca au randament ridicat nu sunt recomandate ptr uz domestic[casnic]intro incapere de mici dimensiuni acele distorsiuni s-ar auzi ca naiba

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

vio_gl, am vazut si amplificatoare audio, spre in clasa H, care suna destul de bine in spatii inchise. Un circuit integrat in clasa H este STK 412-040, cu doua tensiunii de alimentare. Totusi, daca ar fi sa ne raportam la pretentiile Hi-Fi din ziua azi, cu greu amplificatoarele in clasa G sau H pot indepilini aceste conditii. In aplicatii de puterii mari, asa cum ai intuit, distosiunii de ordinul 1%, nu sunt atat de "apasatoare".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
sal am citit si io topic tau si,vreau sa-tispun ca din ce am citi am dedus ca clasele d si gsunt destinate ptr puteri mari sonorizari in aer liber datoritta nivelului mari de distorssiuni.cu toate ca au randament ridicat nu sunt recomandate ptr uz domestic[casnic]intro incapere de mici dimensiuni acele distorsiuni s-ar auzi ca naiba

 

adica cum ? vorbind de volumul incaperilor

 

la un concert la 50m de boxa aud sunetul + distorsiunea cu un SPL de 80dB

 

acasa in sufragerie la 2 m de boxe reglez volumul +aceleasi distorsiuni sa ajunga la urechi tot 80dB , care-i diferenta?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock