Sari la conținut

Sursa pentru...vaperi!


Postări Recomandate

Salutare tuturor! Sunt fan ET (tigara electronica) si as dori sa-mi fac o sursa reglabila cu reglaje mai deosebite. Trebuiesc la iesire 3A si tensiune intre 3V si MAXIM 6V, tensiune ce sa poata fi reglata fin din 0,1V in 0,1V (evident se v-a folosi un potentiometru multitura...) Dupa cautarile mele, am gasit ceva ce este cuprins in atasamentul alaturat, ma refer la schema de la Fig.34. Problema pe care nu stiu eu sa o rezolv este cum sa limitez tensiunea la iesire doar la 6V...Banuiesc ca se umbla la divizorul rezistiv R1 si R2 , dar, nu ma pricep si nu as vrea sa gresesc....De aceia apelez la bunavointa si cunostintele dmv. pentru a ma ajuta! As dori niste date care sa fie sigure si cu care schema sa functioneze ok. Multumiri anticipate! LM2576-D.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa reglezi voltajul pana la 6V trebuie sa modifici una din rezistentele R1 sau R2 din datasheet (vezi pagina 8).

Editat de prog
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am vazut ca ati facut referire la fig.34. Acolo avem: R1=1.21K, R2=50K. Tot in datasheet-ul acelui circuit integrat se da relatia:

 

Vout=1,23*(1+R2/R1) = 1,23 *(1+50/1.21) = 52.05V (teoretic, practic mai putin)

 

Si ma intorc iar la datasheet unde se recomanda alegerea lui R1 intre 1K si 5K.

 

Acum recalculam R2 impunand conditia ca Vout sa fie maxim 6V. Rezulta (alegem R1 = 2K si o sa notez acest R2 de mai jos cu R21):

 

R21 = R1 *(Vout/Vref -1) = 2000 * (6/1,23 - 1) = 7756,09 Ohm.

 

Dupa aceea recalculam R2 pentru cazul in care dorim 3V la iesire (o sa notez acest R2 cu R22 ca sa nu se confunde):

 

R22 = R1 *(Vout/Vref -1) = 2200 * (3/1,23 - 1) = 2878,04 Ohm.

 

Dupa aceea va trebui sa determinam practic noul semireglabil din componenta lui R2 care va fi:

 

R2_semireg = R21 - R22 = 7756,09 - 2878,04 = 4878,04 Ohm.

 

Deci, noul R2 se va compune dintr-un semireglabil (potentiometru) de 5K in serie cu un rezistor rezistor de 2,7KOhmi si in serie cu alt rezistor de 56 Ohmi (am spus 56 ohmi din cauza ca am luat in considerare si diferenta dintre 5000 si 4878,04 de mai sus).

R1 va ramane asa cum am spus initial la 2kOhmi.

Operati aceste modificari in schema din fig.34 si apoi postati schema aici, daca doriti o confirmare. S-ar putea sa aveti nevoie sa ajustati valoric una din cele doua rezistente in timpul realizarii prototipului, deoarece in calculele de mai sus nu s-a tinut cont de dispersia de fabricatie a componentelor. Am spus ajustati, in sensul, in loc de 56 Ohmi s-ar putea sa aveti nevoie de un rezistor de 68 Ohmi s.a.m.d. Dar acest lucru il veti afla realizand practic montajul. Sunt cazuri cand nu este nevoie de asemenea ajustari.

 

Numai bine

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua! Multumiri multe pentru amabilitate si indicatii! Cu speranta ca nu abuzez de bunavointa dmv. , indraznesc sa va intreb urmatoarele: daca pun R1 de 10K , ce valoare ar trebui sa pun la R2 ? Intreb asta deoarece am in posesie un potentiometru bobinat, liniar, multitura de 10 K , care are o calitate mai deosebita (am si dat cam mult pe el...) Multumiri anticipate!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai sus ati gresit. R1 trebuia sa ia valori intre 1k si 5k. Poate ati vrut sa spuneti R2, asa mai merge.

 

Daca aveti un multitur de 10K, atunci alegeti R1=3K9 iar R2 se va compune dintr-un montaj serie dintr-un multitur de 10K si un rezistor de 5k1 (sau 5k6).

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc foarte mult! De maine ma apuc de mesterit la montaj, mai am de asteptat pana miercuri cand i-mi vine si comanda de la Adelaida cu o parte din componente...Cand totul v-a fi gata, o sa postez aici si ceva imagini, bineinteles daca am voie si nu se supara nimeni. Inca odata multumiri! Toate cele bune! :smile:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock