Sari la conținut

inlocuitor pentru platina


Postări Recomandate

Nu sti daca e buna postarea ca loc, am si eu o intrebare.Am fost la service cu masina mea dacia 1310(promit ca o schimb) si electricianul dupa ce mi-a probat 2-3 platini noi mi-a recomandat un dispozitiv electronic din 2 componente.Primul presupun ca era un comutator cu tranzistori iar celalalt se prindea in locul platinei ,nu atingea nimic,patratul care comanda platina trcea pe la 2-3mm distanta.Am facut o schita unde am desenat piesa necunoscuta peste platina.Nu stiu ce poate contine paralelipipedul din plastic.Patratul care actioneaza platina nu are proprietati magnetice,nu este nimic optic.Aceasta piesa da comanda la partea de comutatie.Ar putea fi un mic transformator cu miezul deschis si cind se apropie coltil rotunjit al patratului sa dea un impuls de comanda(presupun ca circuitul e in curent continuu).Una peste alta ,nu are o schema prea mare,voluminoasa.

post-8462-0-12577600-1349355292_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/
Distribuie pe alte site-uri

Si asta permite precizie atit de mare incit sa pot regla avansul prin rotirea delcoului cu 5 -10 grade?Desenul este in rapotr cu platin la scara 1/1.Am sa caut ceva scheme sa vad daca pot realiza asta ,daca nu ,100 lei si nu mai trebuie sa stiu ,o montez si merge.Multumesc mult!!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/#findComment-42774
Distribuie pe alte site-uri

M-am documentat ,senzorul nu se alimenteaza si cu +12v ,atunci ar putea un magnet asezat la limita de deschidere a unui senzor magnetic ,la apropierea de patratul de actionare metalic ,sa piarda din intensitatea cimpului magnetic si sa se inchida senzorul?Am sa cumpar un SM sa probez asta.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/#findComment-42813
Distribuie pe alte site-uri

a.) e posibil sa fie un senzor de proximitate pasiv. Astea au un magnet care e montat in asa fel incat liniile de camp ies din senzor, la apropierea unui obiect metalic liniile de camp sunt intoarse 180 grade si actioneaza un contact reed.

 

sau

 

b. senzor de proximitate activ, care se alimenteaza din sarcina, din bobina de inductie care are un capat la 12V, si in cazul asta ar putea fi un senzor format dintr-un magnet, + sensor hall + mosfet.

sincer nu sunt mare specialist in tehnica auto, e foarte posibil ca google sa stie mai bine.

 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/#findComment-42814
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Da,nu stiu daca e bine ce fac,am probat cu un senzor si intr-o pozitie de lucru intre maxim de departe si maxim de aproape posibil al unui magnet,cind am apropiat un corp din fier,la o anumita distanta (1-2mm) senzorul nu a mai actionat,s-a pierdut influenta magnetului.Oricum e greu de realizat acea "platina"senzor pentru mine,pentru inceput am realizat o aprindere comandata de platina clasica.Poate chiar o sa-mi cumpar una cu senzor.

Multumesc mult tuturor.....

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/#findComment-43514
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 weeks later...

Aprinderi electronice cu senzor s-au facut si cred ca se mai fac si acum in TG.MURES. Cind aveam Dacie aveam si eu o aprindere electronica cu senzor ,cumparata de la TG.MURES.Vreau sa va spun ca am folosit-o cel putin 10 ani fara sa-mi faca probleme.Aprinderea se monta pe borna bobinei de inductie,unde inainte era cablul care ducea la platina ,un fir se lega la masa iar alt fir se lega la senzorul care se monta in locul partii mobile a platinei vechi.Partea fixa a platinei vechi se apropia de senzorul(platina electronica)pina ce intre virful camei si senzor era o distanta de cam 1mm,in asa fel incit ,cama sa nu frece pe senzor(platina electronica).

Editat de george b
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/#findComment-44071
Distribuie pe alte site-uri

Da George,eu am citit toate aceste date ,stiu cum se leaga ,o gasesc la magazin dar nu este in spiritul pasionatilor de electronica.Vreau ,daca se poate sa fac eu acel senzor si,daca se poate,sa aflu ce contine.Pentru ca fabricantul are drept de autor,am renuntat sa mai comentez aceasta tema,pentru a nu intra in conflict cu fabricantul senzorului.Dar am o varianta de incercat si cred ca la vara am sa fac acest senzor.Daca vrea cineva sa-mi spuna ceva date,se poate pe mail.Multumesc mult pentru ajutor!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/#findComment-44096
Distribuie pe alte site-uri

@nmarius i-mi cer scuze, dar nu am inteles ca ai vrea sa faci un senzor asemanator c u cel prezentat de mine.Sigur, senzor Hall nu este pentru ca senzorul Hall, este activat doar de un magnet destul de puternic .In revistele Tehnium au fost prezentate diferite scheme de electronice pentru inlocuirea platinei.O schema era cu senzor Hall dar era multa munca la executarea practica, plus ca unghiurile dintre cele patru colturilor ale rotorului care activau senzorul Hall,trebuiau sa fie de fix 90* (grade)pentru ca scinteile sa nu fie date aiurea, cam greu de realizat.Pe rotor trebuiau fixati patru magneti si un concentrator magnetic pentru ca senzorul Hall sa poata fi activat.Acum gindeste-te la spatiul mic din interiorul capacului de la delcou si o sa vezi ca este foarte greu de executat asa ceva(parerea mea).O alta schema de ruptor electronic era cu un oscilator cu tranzistor care avea in colector si in baza cite o bobina realizata pe baghete subtiri de ferita.Cele doua bobine erau montate pe un corp din material izolant(poliamida). Suportul avea o gaura in care se montau pe aceeasi axa cele doua bobine care apoi erau fixate, dupa reglare, cu un adeziv care sa nu deterioreze izolatia sirmei de bobinaj.Cele doua bobine erau despartite de o fanta prin care se rotea un disc cu patru aripi cu unghiurile dintre laturile coprespondente de 90*(grade),realizat din otel.Discul avea si un butuc cu gaura cu diametrul foarte apropiat de diametrul camei delcoului.Acel disc putea sa fie blocat pe cama cu un stiftulet filetat .Trecerea aripilor discului prin fanta suportului celor doua bobine facea ca oscilatorul sa se opreasca iar la iesirea aripii discului din fanta oscilatorul pornea din nou,producindu-se scinteia. Acest ruptor electronic mi s-a parut cel mai usor de realizat si cel mai sigur.Schema nu este foarte complicata, contine citeva componente pasive (rezistente, condensatori) si parca trei tranzistori,doide.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/#findComment-44098
Distribuie pe alte site-uri

Senzorul poate fi si cu o singura bobina pe un miez magnetic care va genera un impuls la fiecare apropiere a unui metal, la fel ca la doza de chitara cand este deplasata coarda in fata dozei.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4680-inlocuitor-pentru-platina/#findComment-44099
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock