Sari la conținut

multiplicare clock 4MHz - 20MHz


dan_e

Postări Recomandate

Ma ajuta cineva cu o schema electronica pentru multiplicarea unei frecvente de ceas de la 4MHz la 20MHz. As vrea ceva stabil si sigur, daca se poate.

 

multumesc anticipat

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dan,

 

ai nevoie de un circuit pll, care va multiplica cu 5 clk-ul tau si mai mult va fi in faza cu clock-ul de referinta (4Mhz)

chiar trebuie sa fie in faza? poate e mai simplu sa schimbi oscilatorul cu totul (iar daca aplicatia e cu MCU, sa obtii cock-ul de 4 din cel de 20 cu un timer)

 

PS - imi cer scuze, nu citisem cu atentie postul tau, daca e vorba de un generator e un pic mai complicat, vrei ca freceventa de referinta sa fie variabila? la o variatie mare e posibil sa nu se sincronizeze bucla PLL totdeauna (din caza plajei de frecvente a VCO-ului) - care e domeniu de frecvente pe care vrei sa multiplici clock-ul? In functie de asta alegi un circuit PLL.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu prea am inteles eu bine ce inseamna bucla PLL dar cred ca e un circuit care compara faza frecventei de intrare din multiplicator cu cea de iesire? Asa este? La asta nu m-am gandit.

Ideea e ca as vrea sa fac un multiplicator cu factor de multiplicare variabil intre 2 si 10.

Si mi-ar place sa fie in faza clock-ul multiplicat cu cel de intrare.

Si ce este un VCO ?

 

cu stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, compara frecventa de intrare cu cea de iesire, dar daca se introduce un divizor in bucla, devine multiplicator de frecventa cu valoare n a divizorului.O aplicatie de multiplicare cu PLL gasiti http://www.tehnium-a...ital/#entry8677 aici, dar 4046 nu poate depasi 1,4Mhz.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

o bucla PLL e bazata pe un oscilator comanadat in tensiune (VCO) care e comandat de o tensiune de control generata dintr-un comparator de faza. Comparatorul compara frecventa de referinta, cu o frecventa VCO divizata cu un factor n (pe care-l alegi tu) practic actionand ca un servo asupra oscilatorului.

Cand frecventa VCO/n este in faza cu Fref atunci bucla e in starea "LOCK" - (PLL Phase lock loop) si frecventa de iesire a VCO = Fref * n.

daca cauti in google probabil ca o sa gasesti explicatii mai detailate. (partea magica la PLL e sa realizezi filtrul trece jos, care trasforma iesirea comparatorului de faza, care e digitala, in tensiunea de control pentru VCO, in functie de bucla asta poate sa faca lock mai repede, dar bucla poate devenii instabila, sau viceversa) - evident plaja de frecvente acoperita de VCO este si ea limitata.

RR

 

PS - o alta solutie este sa realizezi un oscilator DDS (direct digital synthesys) pentru semnale dreptunghiulare e destul de simplu de realizat, iar rezolutia e la nivel de fractiuni de Hertz. (pentru semnale arbitrare ne-dreprunghiulare poate fi urmat de un LUT (look up table) si de un DAC (dar va fi limitat in frecventa)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mersi de raspunsuri.

 

Ma interesa sa multiplic numai semnale dreptunghiulare de 4MHz.

Dar pana la bucla PLL ma gandem sa incerc sa fac ceva mai simplu. Cat de bine credeti ca va functiona asa ceva:

cmos-crystal-frequency-multiplier-circuit-diagram.GIF

daca in locul quartz-ului de 10MHz conectez iesirea generatorului de semnal pe 4MHz ? :yes:

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

black magic.

chestia aia functioneza numai daca reusesti sa faci filtrele alea perfecte. Principiul ei este extragerea unei frecvente din suma de armonici a semnalului (un semnal e o suma de armonici, vezi serii Fourier) - problema e ca armonica care vrei s-o extragi trebuie aiba amplitudine suficienta iar filtrul care o separa trebuie sa fie bun. Parerea mea e ca nu o sa functioneze fara sa ai un analizor de spectru, sau macar un osciloscop bun.

RR

 

mai are un dezavantaj major, filtrele fiind fixe, va functiona (daca va functiona) numai pentru frecventa de intrare pentru care au fost acordate filtrele.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mersi roadrunner.

Acum ca m-ai lamurit, o sa las balta schema de mai sus si o sa caut o schema cu bucla PLL sau cum ii spuneti voi.

Poate are cineva o schema cu bucla PLL functionala. Va rog.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dan,

la ce vrei sa folosesti clock-ul rezultat din multiplicare? ca sa pot sa-ti recomand o schema.

1. care e plaja de frecvente de iesire care vrei s-o acoperi

2. Ai nevoie de alte forme de unda? (altele decat dreptunghiular)

3. Care e rezolutia ceruta (10Hz ? 1Hz, zecimi de Hz?)

4. Programabil?

RR

 

PS -

am uitat-o pe cea mai importanta

5. Trebuie sa fie in faza cu o frecventa de referinta externa (de la un generator) sau poti pune un oscilator extern (quartz) independent

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ma gandesc sa folosesc clock-ul la niste montaje cu microcontrolere care au nevoie de un clock mai mare de 4Mhz cat poate generatorul meu.

1. maxim 50MHz

2. nu, doar dreptunghiular

3. sa zicem 1Hz

4. nu tin neaparat

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai cel mai simplu e cu DDS, sau si mai simplu cu niste numaratoare programabile capabile de frecvente mari (100MHz) pilotate de un oscilator de 100Mhz (eu as face-o cu un CPLD, circuit digital programabil)

pentru DDS cum se face http://www.analog.co..._rev12-2-99.pdf

asta e un chip mai vechi dar e ok pana la 25Mhz http://www.analog.co...ts/product.html

sau asta http://www.analog.com/en/rfif-components/direct-digital-synthesis-dds/ad9831/products/product.html

 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

:bigeyedsmiley: DDS... am sa studiez pentru ca imi place domeniul.

 

Apropo, care e diferenta intre un CPLD si un FPGA ? si o schema simpla cu un soft ca sa programez un CPLD ?

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

pai fara a intra in detalii un CPLD e mult mai simplu (are la baza o tehnologie mai veche numita PLA) si practic are mai multe nivele de porti (gates) care se pot interconecta urmate de un nivel de registrii (flip flops) care se pot conecta cu intrari iesiri.

FPGA-urile nu au porti discrete ci LUT (look up tables) cu care poti sintetiza portile incarcand in LUT tabela de adevar care vrei s-o realizeze LUT-ul. Aceste LUT-uri (care au devenit acum porti logice, prin incarcare) sunt urmate de registrii (flip flops) - mai mult LUT-urile sunt adresabile si pot devenii memorii adresabile (prin asocierea mai multor LUT-uri) sau pot devenii registrii de deplasare (shift register) daca aplicatia o cere. - o diferenta majora a FPGA vs CPLD sunt resursele de interconectare intre blocuri (un fel de fire programabile) mult mai complexe si mai bogate la FPGA decat la CPLD (unde sunt fixe si putine)

Mai sunt o gramada de blocuri care sunt prezente pe FPGA-uri in zilele noastre, de la multiplicatoare, blocuri DSP, procesoare (ARM , PowePC), controlloare ethernet, PCIexpress etc. etc.

 

In general tool-urile de programat CPLD (sau FPGA mici) sunt gratis la download, iar pentru programare e nevoie de un cablu JTAG (care se poate construi dupa o schema simpla, sau se poate cumpara de pe diverse website-uri) - Limbajul in care se programaeza aplicatia e HDL (hardware descriprion language) sau unele tool-uri au si un editor schematic (practic faci schema din porti/registrii si tool-ul sintetizeaza ce ai descris acolo si produce un fiser care-l programezi in device)

 

RR

 

o schema simpla de JTAG http://www.xilinx.com/support/documentation/user_guides/xtp029.pdf

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock