Sari la conținut

O noua folie pentru realizare pcb

mincior

Postări Recomandate

Foliile press & peel sunt de mai multe feluri. Cea mai buna dar si cea mai scumpa este pnp blue.

Cu aceasta folie se pot face cablaje cu rezolutii de pana la 0,1mm. Eu personal am facut cablaje ca aceasta grosime a traseelor. Un mare avantaj este acela ca peste toner, dupa transferul termic se depune si un material suplimentar aflat pe folie care intareste traseul si-l protejeaza la corodare.

Dezavantajul este ca sunt foarte scumpe. Costa in jur de 4$/foaie A4.

Am mai realizat cablaje cu un alt tip de folie, mai ieftina si necunoscuta pana acum in domeniul realizarii cablajelor si anume folia autocolanta de vinyl. S-a mai gandit cineva sa o foloseasca dar prin taierea traseelor la un cut-plotter si lipirea lor pe placuta de cupru. Este vorba de folia care se foloseste de obicei la ploterele de taiat litere pentru reclame, vitrine, auto. Denumirea ei este 'vinyl sticker' sau 'print screen vinyl' si costa cam 5$/metru patrat (un metru patrat are 16 foi A4). Cu aceasta folie am realizat cablaje de pana la 0,15mm latime ceea ce in regim de amator este mai mult decat suficient. Cu un raport calitate pret excelent recomand folosirea acestei folii impreuna cu o imprimanta laser de cel putin 1200 dpi pentru a realiza cablaje foarte bune in regim de amator.

Puteti vedea un scurt filmulet pe : http://www.youtube.com/watch?v=FtmJdCBjwXY

Sper sa fie utila, mai ales pentru incepatori.

Mincior V.

Editat de donpetru
Fara URL-uri catre pagini personale web, va rog. Completati-va in profilul utilizatorului acea adresa web.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 1 month later...

Interesanta metoda dar de unde folie oracal 651, eu unul inca nu am gasit sa cumpar aceasta folie la metru.

Am gasit aici:

http://www.folii-ade...produs.php?id=3

Eu nu prea am inteles cum este folia asta? E un fel de autocolant sau ce ? Daca este autocolant, am vazut eu bine in filmulet, se deslipeste si se lipeste pe o foaie de hartie A4 si dupa aceea se baga in imprimanta ? Si cablajul se imprima pe partea lucioasa a foliei ? :ermm:

Editat de elco
Link spre comentariu

Stii cumva de care folie trebuie: mata sau lucioasa ?

O rola are 50metri, daca alegi alb lucios de 3.96 Euro metru x 50 = 198 Euro / rola (fara TVA) sau 245.5 Euro / rola (cu TVA), asta inseamna aprox. 5 euro metru liniar. O foaie A4 ar veni 0.32 Euro = 1,43 lei (cu TVA). Un pret bun dar de unde aproape 250 Euro.

Dar imprimantele laser nu cumva fac figuri la anumite suprafete lucioase, de o anumita rugozitate, citisem pe undeva asta?

Link spre comentariu

Inspirat de aceasta metoda, am realizat un cablaj folosind un autocolant lucios autohton. M-am dus la un print shop de la gara de nord si mi-a printat cablajul, m-a costat 70 bani/ A4 cu autocolantul lor. Mi-am tras mai multe exemplare sa fiu pregatit si am procedat astfel:

1. am curatat laminatul cu smirghel P2000 luat din crangasi, 1,63 bani coala (aproape cat un A4)

2, am sters cu alcool izopropilic

3. degresat cu sapun de vase

4. am luat la calcat cu fierul incins la maxim laminatul impreuna cu foaia pe care am lipit autocolantul cu cablajul

5. am lasat in apa placuta pt 20 min la racit si sa se dezlipeasca mai usor

6. am frecat pana a ramas doar toner, eu am facut asta cu degetul, insa recomand cu periuta de dinti ca merge mult mai repede

7. corodat cu clorura ferica incalzita bine

8. splata si curatat cu burete de sarma

Cablajul care l-am realizat a fost un modul GX400 rev.1 (195x96 mm), abia din a 3-a incercare cei drept a iesit, dar asta din cauza mea ca nu foloseam un timp destul fierul de calcat. Nu i-am facut poze inca, zilele urmatoare urmand sa adaug si poze pt a vedea concret rezultatul. Nu a fost nevoie de corectura cu marker, ceea ce e foarte bine.

P.S. Am facut cablaje inainte cu hartie simpla de xerox si au iesit, cu asta mi-a dat impresia ca lucrez profi deja.

Editat de fludaru17
Link spre comentariu

• 3 years later...

Stiu ca este cam vechi acest topic dar eu sunt nou pe aici si tin sa precizez ca pana acum am incercat metoda pnp cu hartie de afis lucioasa dar dezamagire caci s-a transferat doar o parte din toner iar uneori s-a intamplat chiar sa si curga tonerul.Cat despre foliile pnp acelea blue sunt scumpe intr-adevar dar am vazut si din acelea galbene parca cu 5 RON bucata A4.Am urmarit cateva materiale video in care s-a folosit asa ceva cu rezultate foarte bune si chiar ma gandesc sa-mi comand cateva folii.Apropo,a incercat careva de aici sa faca cablaje folosind folie galbena?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock