Sari la conținut

Amplificator de 10W

DonNCSS

Postări Recomandate

Salutari din nou!Vin si eu cu o mica realizare in decursul acestei saptamani,primul meu amplificator,dar inca netestat din cauza ca am uitat sa imi iau pasta termica pt finali.

Deci:cat am fost la tara sa-i ajut pe bunici cu lemnele pentru iarna imi mai gaseam timp sa mai duc si prin atelier sa vad care mai sunt treburile si nu stiu cu ce ocazie m-am uitat in vestiar si am zarit 2 tranzistori de tip bd lipiti pe o placa.Iau placa cu respectivii tranzistori si am inceput sa o studiez si sa vad care e treaba cu ea.Placa avea pe spate codul 8109a si sigla iprs,mai apoi mi-am dat seama ca era cablajul amplificatorului de 10w.

Cand am ajuns acasa am inceput sa o iau la puricat sa vad care si cum stau treburile,unele piese mai erau in parametrii,un condensator(cel de pe intrare) si mai majoritatea rezistentelor.Tranzistorul din etajul pilot bc172 l-am schimbat cu un bc 171,prefinalii snd1+spd1 i-am schimbat cu bd139+bd140,finali 2n3055 si pus condensatori noi,inafara de cei nepolarizati si cel de pe intrare,rezistente de putere noi si cam atat.

Acum astept sa ma mai duc inca odata pana in oras si sa imi iau si pasta termica ca sa pot regla si curentul de mers in gol si sa vad simetria.

Si cateva imagini aici:

http://imageshack.us...9092012343.jpg/

P.S:Va astept cu recomandari si alte lucruri legate despre acest amp,si poate si cu o schema de preamplifcator mai simpla,cu tranzistori,pentru el(fara corectii).

Legat de cablaj,in locul unde s-a exfoliat(la o rezistenta de putere unde se leaga emitorul unui final) a avut o problema dinainte sa il plantez,era dezlipit in ambele parti.

Editat de DonNCSS

A facut IPRSul niste cablaje de tot rasul. Tocmai m-am uitat recent in niste scule audio din anii 70-80 produse prin afara. Aia ne dadeau lectii. Nu e de mirare ca s-a dus de rapa electronica romaneasca. :ermm:

Oricum, felicitari ca ai readus la viata amplificatorul.

asa este ,este un pic mai pretentios la semnalul de intrare ,trebuie mai mare un pic dar te intreb pe ce ai facit proba ca auditie( boxa ,difuzor ) si mai am o intrbare legata de tensiunea de alimentare .de prferat s-l probezi pe o boxa ,sa poti compara auditia cu un alt amplif.si daca vrei sa afli cit este pe iesire aplica UxU / Z adica patratul tensiunii in alernativ raportat la rezistenta pe care o folosesti ca sarcina sau impedanta difuzorului ,la semnal maxim ca putere ,semnal luat dintr-un generator de senmal la 1-2 JKHz.cu documentatia data aici pe revista faci un amplif destul de ieftin si mult mai performant ,acest montaj a fost...intelegi tu...

Acest amp l-am facut ca o introducere in lumea aplificatoarelor,mai ales ca am avut cablajul imprimat.

Nu am avut sa il probez pe o boxa,asa ca l-am probat pe o dif auto,phillips parca,dar se auzea per total destul de bine.

Alimentarea este de 21Vcc,dar, pur si simplu, finalii nu se incalzesc(se datoreaza imperecherii finalilor??au hfe60 amandoi).Singura oara cand s-au incalzit a fost cand l-am alimentat la 30Vcc si a intrat in oscilatie(curentul de mers in gol reglat prost,in jur de 90mA).

Editat de DonNCSS

alimentarea e buna ,incearca sa-l probezi totusi pe o boxa ,are alta sonorizare ,se aude altfel fata de un difuzor.pentru ca spui ca esti mai la inceput ,incearca un amplif ci circuit integrat( TDA2005) din realizarile lui nancumihai (vezi in DOWNLOADS)ai tot ce trebuie si e mai mic ca si marime dar si ca pret.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock