Sari la conținut

Transformator toroidal 2x22V 150VA

Mihai3

Postări Recomandate

Buna ziua, am un transformator toroidal cu 2 infasurari de 22V in secundar si puterea de 150VA. Vreau sa folosesc cate o punte redresoare pe fiecare secundar, iar apoi vreau sa leg in paralel puntile. Vreau sa fac acest lucru deoarece am nevoie de curent mai mare. Va rog sa imi spuneti cum pot sa fac acest lucru?

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asa cum ati scris, cu doua punti si iesirile lor in paralel, daca iesirile transformatorului sunt separate, nu cu priza mediana.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Daca infasurarile transformatorului sunt identice, spre exemplu au fost bobinate in acelasi timp si cu acelasi tip de conductor, atunci conectati infasurarile in paralel si utilizati o punte redresoare de amperaj mai mare. E mult mai sigur asa.

Link spre comentariu

E mai sigur asa din cauza ca NU se recomanda conectarea puntilor redresoare in paralel. Diodele redresoare se pot conecta in paralel, in anumite conditii, dupa o sortare riguroasa, dar puntile redresoare NU, nu pentru ca pot sa existe mici diferente de tensiune intre infasurarile trafo si diferente mult mai mari intre caracteristicile puntilor redresoare, care chiar daca au acelasi cod, in practica comportarea lor poate fi mult diferita. Din acest motiv va recomand sa evitati acea situatie. Deci, cautati sa conectati infasurarile trafo in paralel. Daca este un transformator toroidal atunci mai mult ca sigur cele doua infasurari au fost bobinate o data. Mai ramane sa identificati care e inceputul si sfarsitul fiecarei infasurarii.

Link spre comentariu

Nu-mi dau seama cum au fost bobinate infasurarile...

Se masoara tensiunile in secundarele respective cu acelasi voltmetru. Daca acesta afiseaza aceeasi valoare, atunci sunt identice. De fapt, ele pot diferi cu cateva fractiuni de volt, fara sa existe probleme la legarea in paralel. Totul se va rezolva la nivelul fluxului magnetic prin miez.
Link spre comentariu

E mai sigur asa din cauza ca NU se recomanda conectarea puntilor redresoare in paralel. Diodele redresoare se pot conecta in paralel, in anumite conditii, dupa o sortare riguroasa, dar puntile redresoare NU, nu pentru ca pot sa existe mici diferente de tensiune intre infasurarile trafo si diferente mult mai mari intre caracteristicile puntilor redresoare, care chiar daca au acelasi cod, in practica comportarea lor poate fi mult diferita. Din acest motiv va recomand sa evitati acea situatie. Deci, cautati sa conectati infasurarile trafo in paralel. Daca este un transformator toroidal atunci mai mult ca sigur cele doua infasurari au fost bobinate o data. Mai ramane sa identificati care e inceputul si sfarsitul fiecarei infasurarii.

Cum imi dau seama care e inceputul si care e sfarsitul fiecarei infasurari? Le-am conectat in paralel si am 22V.

Link spre comentariu

Pai daca le-ai conectat in paralel asta inseamna ca ai aflat inceputul si sfarsitul infasurarilor, nu? :biggrin:

Secundarele au cate o sarma marcata cu banda izolatoare rosie, si m-am gandit ca daca conectez cele 2 sarme marcate cu banda si celelalte 2, atunci vor fi legate in paralel. Le-am legat asa, si am obtinut 22V.

Link spre comentariu

...Le-am legat asa, si am obtinut 22V....
Si nu asta vroiai? Daca ai 22 V, atunci ai nimerit exact inceputurile si sfarsiturile intre ele. Daca nu le-ai fi nimerit, atunci ai fi avut o situatie de scurt-circuit, ai fi avut zero volti la iesire, iar secundarul s-ar fi incalzit intr-un timp foarte scurt. Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Se leaga in serie cele doua secundare (sa dea 44 V) si se pun doua diode de 100 A la capete. Se obtine clasicul redresor bialternanta cu o borna la priza si una la diode. Simplu si cu randament bun.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock