Sari la conținut

Postări Recomandate

Am cizelat astazi un kit Tehnium Azi avand la baza aplicatia practica descrisa in articolul de mai jos:

http://www.tehnium-a...rabile-r36?pg=2

Deci, in pdf-ul de mai jos o sa vedeti varianta corectata a schemei electronice prezentata in articolul de mai sus. Este un prototip, care bineinteles se poate adapta la mai multe aplicatii. In acest sens chiar as dori sa veniti cu cateva pareri.

Referitor la partea practica, care roteste panoul fotovoltaic, va pot prezenta o singura imagine sugestiva ca sa va formati o idee asupra modului constructiv. Din pacate, mai multe detalii despre imaginea de mai jos nu pot sa va dau din cauza ca nu sunt eu autorul montajului. Oricum, daca aveti intrebari referitoare la constructia modulului electronic care este prezentat in PDF, intrebarile le puteti posta aici, ca si anumite idei sau cum vedeti voi implementarea montajului din imagine. Astfel vom putea dezvolta pe parcurs o varianta proprie a sistemului din imagine, varianta la care va invit sa participati cu pareri si constatari, daca veti avea placerea.

sistem activ de urmarire si panou fotovoltaic .jpg

In ceea ce priveste realizarea circuitului electronic care contine toate circuitele expuse in articolul mentionat mai sus - cele doua alimentatoare (motor si circuit electronic) si circuitul electronic propriu-zis - indicatiile tehnice de realizare practica raman aceleasi, ca la celelalte kituri din colectie.

Si pdf-ul cu proiectul KIT104 din colectia Tehnium Azi:

KIT104 - Sistem optic activ de urmarire (a miscarii soarelui).pdf

ATENTIE! Daca doriti sa printati ultima pagina din proiectul atasat mai jos la dimensiunile reale, nu uitati sa setati optiunea de imprimare: Page Scaling = NONE.

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4605-kit104-sistem-optic-activ-de-urmarire-a-miscarii-soarelui/
Distribuie pe alte site-uri

• 2 weeks later...

Interesant, dar as avea o mica nelamurire sa-i zic asa, daca este innourat afara e posibil ca circuitul de urmarire sa nu poate urmari pozitia soarelui pe cer ? Adica se poate bloca ?

Si inca ceva - de fapt asta e partea care ma intereseaza pe mine - as putea folosi modulul electronic din pdf intr-o automatizare de urmarire a nivelului de apa dintr-o cada de lemn de 1000 litri (ca sa actioneze un hidrofor).

Felicitari pentru montajul electronic realizat si poate are placerea, dvs., sau altcineva, sa-mi dea un raspuns.

Pozitia Soarelui pe cer este perfect previzibila, iar pozitia unui panou solar nu este critica. Este suficient daca panoul se roteste o data pe ora cu 15 grade, indiferent daca sunt nori sau nu, iar noaptea sa revina la pozitia initiala.

Pentru controlul nivelului de apa dintr-un vas sunt si metode mai simple.

@titi, parca ai mai spus asta intr-un alt subiect asemanator. Oricum, multumesc pentru remarca.

In fine, sper sa vad si sa citesc pareri, concluzii, referitoare si la constructia KIT104, daca va avea cineva vreodata placerea si interesul sa construiasca acest montaj.

Numai bine

• 1 year later...

In primul r?nd salut la toti si acum si intram ln discuti.Dl.dompetru cu tot respectul de cuvinta e un lucru bun si interesant,dar am si eu o optiune daca se folosesc celule de ultima generatie care a-ti scris ,cred ca functioneaza si pe timp noros de fapt i-ti trebuie lumina sa functioneze bine?nteles cu c?t e lumina msi puternica cu atit da energie mai multa.Si cred ca dl puriu are dreptate cind spune ca sunt sisteme mai simple pentru masurarea nivelului apei,de exemplu plutitor cum e la vasul de la wc,sut mai multe metode.Cu tot respectul cuvenitpentru totii partiipantii aceasta e optiuneam mea. SANATATE. Numai bine CEAU

• 1 year later...

Am str?ns circuitul dar nu func?ioneaz?, ?ncep?nd de la limitatoarele de curse, ap?s pe ele pentru a roti motora?ul dar nu func?ioneaz?, releul nu se comut?, dar atunci c?nd scurtcircuitez baza ?i emitorul tranzistorului BC 107 releul se comut? ?i st? ?n aceea?i pozi?ie, toate componentele sunt aranjate corect ?i func?ioneaz? , fiecare st? la locul s?u, v? rog ajuta?im? cine a asamblat dispozitivul, s? g?sesc gre?eala.

salutare tuturor, pute?i s?-mi spune?i v? rog ce tip de motoare se poate de utilizat, ?i cum trebuie de conectat, eu am ?ncercat s? utilizez un motor pas cu pas EM-35 EPM 4215, el are 6 fire dar pe cablaj ?mi r?m?ne s? conectez 2, doar pentru alimentare, ce fac cu cele lalte 4 fire, ajuta?i-m? v? rog s? m? clarific.

Cititi articolul si o sa vedeti ce tip de motoare trebuiesc folosite. Scrie chiar pe schema.

Si inca ceva, schema nu am proiectat-o eu, ci este preluata dintr-o carte mentionata in bibliografia articolului si anume "Montaje practice cu circuitul integrat 555", Serban N., Editura Teora.

Schema a fost folosita intr-un proiect de licenta ca montaj experimental. Ramane la alegerea fiecaruia dintre noi sa o perfectionam si sa vedem, ca doar e un hobby, cat este de functionala. Articolul prezentat de mine reprezinta, printre altele, o invitatie catre electronisti amatori din tara si nu numai, de a aborda si asemenea montaje, nu numai audio.

• 5 years later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock