Sari la conținut

Amplificator Hi-Fi Clasa A ALEPH-M


Postări Recomandate

XLR este un tip de conector ce permite transmiterea balansata a semnalului audio pe trei conductoare, unul din acestea reprezentand masa montajelor (pe care am vazut ca ati omis-o in ultima schema postata mai sus). Aceasta metoda a fost inventata pentru a reduce la minim zgomotul semnalului care circula prin cablu audio (de regula un cablu de microfon si mai putin cabluri audio de semnal intre crossovere - mixere - amplificator). Ideea de la care s-a pornit a fost aceea ca, un semnal audio transmis pe doua conductoare si care este in antifaza, are tendinta de a anula "la receptor" (practic, e de a minimiza) zgomotul care are aceeasi variatie pe traseu la fel ca si semnalul util, cu observatia ca are amplitudine mai mica. Intr-adevar, performantele obtinute sunt mai bune - mai ales in cazul cablurilor de semnal audio lungi - cu conditia sa utilizam si cabluri de calitate.

 

RCA - este celebrul conector pe care il regasim pe intrarea diverselor aparate electronice domestice, pornind de la combine muzicale si pana la TV sau DVD Playere. Dezavantaje, comparativ cu conectorii de 3.5mm, nu prea are, micile diferente fiind oarecum neglijabile.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4584-amplificator-hi-fi-clasa-a-aleph-m/#findComment-41865
Distribuie pe alte site-uri

Daca nu aveti disponibil pe intrare semnal audio balansat atunci renuntati la intrarea "cu minus" si folositi doar intrarea cu plus si masa montajului. Daca aveti semnal audio balansat, atunci folositi-va de intrarile pozitive si negative, dar si de masa montajului, conectand corespunzator conectorul XLR.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4584-amplificator-hi-fi-clasa-a-aleph-m/#findComment-41867
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles ceva ceva, dar ca sa fiu sigur, v-as ruga sa postati o imagine in care sa exemplificati cum trebuie sa arate intrarea pentru semnal nebalansat.

Editat de Florin_dioda
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4584-amplificator-hi-fi-clasa-a-aleph-m/#findComment-41868
Distribuie pe alte site-uri

Asa e bine?

post-17100-0-26039700-1342869560_thumb.gif

 

Ati spus:

Daca nu aveti disponibil pe intrare semnal audio balansat atunci renuntati la intrarea "cu minus" si folositi doar intrarea cu plus si masa montajului.

 

Eu sunt confuz pentru ca sunt doua +-uri. In schema modificata, am renuntat la RCA. Sper ca e bine.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4584-amplificator-hi-fi-clasa-a-aleph-m/#findComment-41873
Distribuie pe alte site-uri

Am terminat.

Aici este RAR-ul cu tot ce trebuie (All layers, Cablaj, Piese, Schema):

ALEPH-M.rar

 

Eu l-am verificat de cateva ori, daca mai binevoieste cineva sa-l verifice, postez aici ce va trebuie:

post-17100-0-64988300-1342891835_thumb.jpg

post-17100-0-18544300-1342891876_thumb.jpg

ALEPH-M Cablaj.pdf

 

Lista cu piese o gasiti in arhiva.

 

Stiu ca makros-urile arata ciudat, pentru ca unele sunt facute de mine, deoarece folosesc o versiune veche de Sprint Layout cu putine makros-uri (si acelea inutile). Dar se intelege.

 

Nu luati in seama aspectul :biggrin: sunt incepator.

 

Multumiri domnului donpetru pentru ajutor! :biggrin:

Editat de Florin_dioda
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4584-amplificator-hi-fi-clasa-a-aleph-m/#findComment-41879
Distribuie pe alte site-uri

Am revizuit ultima versiune postata si rectific, ar trebui inlocuita rezistenta R23 de 8,2K cu o rezistenta de 220 Ohm. E mai bine asa.

 

Oricum, ceea ce nu imi place la schema de mai sus e faptul ca s-a ales un curent prea mare pentru polarizarea circuitului de intrare. Daca avem un curent mare acolo, atunci si zgomotul va fi pe masura. Dar ar merita testat montajul.

 

Editare ulterioara: Cablajul mai trebuie mult.. reparat.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4584-amplificator-hi-fi-clasa-a-aleph-m/#findComment-41880
Distribuie pe alte site-uri

Oricum, ceea ce nu imi place la schema de mai sus e faptul ca s-a ales un curent prea mare pentru polarizarea circuitului de intrare. Daca avem un curent mare acolo, atunci si zgomotul va fi pe masura. Dar ar merita testat montajul.

Pai daca se poate rezolva problema asta, as dori sa stiu cum. Nu vreu sa-l testez daca exista posibilitatea sa ma trezesc cu THD-uri ,daca intelegeti ce vreu sa spun... Nu-mi permit sa dau banii pe piese doar ca sa testez ceva ce nu e sigur. Vreu sa merg la sigur.

Editare ulterioara: Cablajul mai trebuie mult.. reparat.

In ce sens mai trebuie reparat. Este gresit? Sau in sensul ca se putea aranja mai bine?

 

Am modificat valoarea rezistentei R23 cum ati spus. Aici este rar-ul actualizat, ca sa zic asa.:

ALEPH-M.rar

Editat de Florin_dioda
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4584-amplificator-hi-fi-clasa-a-aleph-m/#findComment-41883
Distribuie pe alte site-uri

Cablajul nu l-am verificat in totalitate ca sa spun daca este sa nu gresit. Cand am spus "reparat", ma refeream la modul oarecum defectuos de asezare a componentelor pe placa, latimea unor trasee PCB, distanta dintre trasee etc.

 

Apoi, referitor la a doua problema, prin care spuneti ca vreti sa mergeti la sigur, trebuie sa stiti un lucru si anume: realizarea unei montaj sigur, cum este acel amplificator audio, mai presus de intreaga teorie prezentata, necesita realizarea unor montaje prototip, deci pierderea unor bani, desi unele piese le puteti recupera dupa aceea. Dar aceste prototipuri trebuie sa le realizati de unul singur sau puteti plati o persoana sa faca asta, dar pretul e destul de piperat si nici nu veti acumula experenta practica necesara care s-ar acumula in urma testarii prototipurilor. Deci, electronica hobby si mai tarziu PRO, se invata pierzand mult timp si bani cu realizare unor montaje electronice, iar daca nu sunteti constient de asta, atunci mai bine va reprofilati.

 

Din pacate, si asta o sa va dati seama intr-un viitor mai indepartat nu acum, o persoana capabila sa puna la punct proiecte (ingineresti) atat teoretice si practice, numai intr-un singur domeniu de activitate (spre exemplu, o mica specializare a electronicii pentru ca electronica e foarte vasta), necesita, pe langa studiile de specialitate de rigoare, si multe ore de practica, iar intr-un final multi ani "pierduti" (cel putin 10 ani daca nu mai mult). Deci, nu se poate face totul asa batand din palme, asa cum credeti acum cand trebuie sa treceti in clasa X. De aceste subtilitati o sa va dati seama la momentul potrivit cand veti acumula cunostiintele teoretice necesare si cand va veti forma, daca veti dori, acea coloana vertebrala de inginer, care va da posibilitatea sa priviti tehnologia prin alti ochi si cu un simt de raspundere.

 

Am uitat sa va spun, dar dupa modul cum ati pus aici problemele, cred ca era mult mai de folos pentru tine un profil tehnic dintr-un liceu industrial, si nu mate-info pe care am inteles ca-l urmezi acum, pentru ca atat mate cat si info se studiaza si la cealalta specializare (dar in ore mai putine). Deci, marele avantaj era ca in partea cealalta cunostiintele practice acumulate, chiar si la liceu, erau un surplus peste mate si info, surplus care va poate ajuta mai mult in viata profesionala. Acum, facand o statistica, sa stiti ca cei mai buni ingineri, sunt persoane care au urmat un liceu industrial cu o specializare gen electronica, electrotehnica, eletromecanica etc, si nu cei care au urmat o facultate tehnica provenind de la liceu cu specific "uman".

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4584-amplificator-hi-fi-clasa-a-aleph-m/#findComment-41884
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock