Sari la conținut

Despre gramatica limbii rom?ne

Postări Recomandate

Am corectat.

Nu stiu daca stiati, dar cuvantul "ultimile" e un "cuvant moldovenesc" (asazis-ul fonetism a graiului moldovenesc, nu!). Imi pare rau ca nu m-am nascut undeva mai aproape de Bucuresti, poate asa nu-mi scapa o asemenea eroare! Cine stie! Oricum, de corectat, trebuia corectata.

Numai Bine si daca mai semnalati erori chiar va rog sa mi le spuneti. Daca doriti va pot pune la dispozitie tot pachetul lingvistic (are mai multe fisiere totalizand peste 3000 de linii). Ce spuneti ? M-ati ajuta sa le corectez gramatical?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-41776
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator uuciN

Forma folosit? foarte des ?n Moldova este ?ultimili?.

Spun asta pentru c? ?i eu s?nt moldovean ?i ?tiu exact despre ce este vorba.

Trec?nd peste u?oara doz? de ironie pe care o sesizez ?n mesajul dvs.,

vreau s? precizez c? nu s?nt profesor de rom?n? ?i nu s?nt a?adar ?n m?sur?

s? v? ajut la corectare.

A fost doar o eroare care m-a frapat ?i pe care am semnalat-o.

Editat de uuciN
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-41777

...cuvantul "ultimile" e un "cuvant moldovenesc" (asazis-ul fonetism a graiului moldovenesc, nu!)...
Imi cer scuze ca intervin. Nici eu nu sunt licentiat in litere, insa mi-am propus sa scriu articole tehnice pentru hobby-isti si amatori. Imi inchipui asadar ca site-ul ar trebui sa aiba veleitatile si exigentele unei reviste. De aceea nu trebuie sa se supere nimeni daca altcineva atrage atentia la o greseala gramaticala. Eu insumi am mai semnalat astfel de greseli. Greseala sesizata de colegul @uuciN o sesizasem si eu, insa deoarece intr-un alt topic mi-ati argumentat cu lipsa efectiva de timp si cu alte chestiuni administrative presante pe care trebuie sa le rezolvati, am renuntat sa continui enumerarea unor greseli de text, in special la titlurile rubricilor. Totusi, asa dupa cum mai aminteam, nu se poate ca un site cu veleitati de revista sa nu isi corecteze propriile greseli ortografice, sau gramaticale. Cu toate ca am invatat doar o "bruma" de gramatica (am absolvit cursurile reale ale unui liceu teoretic) cu mai bine de 37 de ani in urma, am retinut ca pe "Tatal nostru" regula acordului in gen si numar a adverbelor, atributelor si altor parti de vorbire. In acest caz aveam substantivul produs/produse, de genul neutru. Prin urmare atributul va face ultim la singular si ultime la plural. Se adauga si articolul hotarat si vom avea deci ultimele. Un regionalism nu este admis intr-o lucrare tehnica in limba romana, nici macar in Republica Moldova.

Cred ca nu ar fi rau, sa utilizam acest topic pentru a semnala orice greseala gramaticala, in special in textele site-ului si in articolele publicate. Eu personal nu ma voi supara, daca cineva (oricine) mi-ar semnala astfel de greseli in articolele publicate de mine. La texte de cateva zeci de pagini, greselile sunt inerente si mai mult decat atat, nu se vor rezolva toate nici la prima revizie, nici la a 2-a si probabil ca nici la a 3-a.

• Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-41780

Vizitator uuciN

Alte erori gramaticale (nu neap?rat pe acest sait).

Dup? cum prea bine ?tim cu to?ii, substantivele neutre care la singular au termina?ia or,

la plural cap?t? termina?ia oare.

Exemple:

transformator - transformatori - transformatoare

condensator - condensatori - condensatoare

tranzistor - tranzistori - tranzistoare

acumulator - acumulatori - acumulatoare

redresor - redresori - redresoare

izolator - izolatori - izolatoare

separator - separatori - separatoare

contor - contori - contoare

?n ultima vreme vedem c? exist? o tendin?? de ?masculinizare? a acestor substantive,

un condensator, doi condensatori etc., ceea ce este gre?it.

Culmea este c? in DEX ONLINE apar ambele forme ca fiind corecte.

Aceast? form? gre?it? apare ?i ?n numeroase lucr?ri tehnice.

Ar trebui atunci s? spunem un televizor, doi televizori ?i nu dou? televizoare.

Sau un tractor, doi tractori ?i nu dou? tractoare.

O alt? problem? este scrierea la plural a substantivelor neutre care la singular au termina?ia ur.

Termina?ia de plural este ururi.

Exemple:

contur - contururi

femur - femururi

sejur - sejururi

abajur - abajururi

Deseori vedem ?n magazinele de specialitate, etichete pe care scrie abajoare pentru lustre sau plafoniere.

Pe sait:

- este indicat? ?nlocuirea termenului review-uri cu cel de recenzii sau mai degrab? analize.

- ?nlocuirea lui datasheet cu foaie(foi) de catalog.

?n general, este bine s? evit?m folosirea termenilor engleze?ti ?i a termina?iilor rom?ne?ti precedate de cratim?,

acolo unde este posibil, adic? acolo unde avem un echivalent rom?nesc al cuv?ntului din limba englez? care

exprim? exact sensul din aceast? limb?.

Editat de uuciN
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-41798

...?n ultima vreme vedem c? exist? o tendin?? de ?masculinizare? a acestor substantive,

un condensator, doi condensatori...

Cauza se regaseste din nou in poliglotismul, dus la extrem, al romanului. Desi intre 1950 si 1990, s-au editat lucrari tehnice foarte bune in limba romana (unele dintre ele, sunt citate ca referinta si in lucrari straine) foarte multi prefera sa citeasca lucrari, chiar in domeniul ABC-ului in limba engleza, sub motivul ca sunt scrise de americani. In engleza avem: transformers, transistors, insulators, etc. Este mult mai comod sa se inlocuiasca terminatiile "s" din engleza cu terminatia romaneasca "i". Un motiv, pentru care intuiesc, de ce lingvistii admit aceste forme ca fiind corecte, este faptul ca fiind preluate initial din limba franceza, s-a observat ca majoritatea sunt substantive masculine. Fiind neulogisme tehnice, pot beneficia de schimbarea arbitrara a genului, prin exceptie de la reguli. La urma urmei, de ce sa nu avem si noi exceptii de la reguli?!
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-41799

Se pare ca am avut noroc la postarea de mai sus. In momentul in care am vrut sa fac modificari, site-ul fusese suspendat ca urmare a unui proces de modernizare. Vroiam de fapt sa adaug doua exemple semnificative de greseli:

Pentru suport tehnic v? rug?m s? vizita?i: --> FORUMUL TEHNIUM AZI
In limba romana, cuvantul suport nu se refera niciodata (dar niciodata) la ajutor, asa cum se traduce in engleza. Daca s-ar incerca apdatarea cuvantului, prin introducerea acestui inteles, ar trebui revizuite toate celelalte intelesuri, din motive logice. Exemple: suportul tehnic al tranzistorului (unul dintre ele) este un cristal de siliciu; suportul tehnic al transformatorului (unul dintre ele) este miezul magnetic; suportul unui autoturism, este sasiul; suportul unui imobil, este fundatia; as dori, un suport pentru acest televizor. Explicitand ultimul exemplu, prin "suport pentru acest televizor", vom intelege o masa, sau ceva asemanator pe care va fi asezat televizorul. Niciodata nu va sari nimeni sa ne ajute la ridicarea si/sau deplasarea televizorului, formuland fraza de mai sus in sensul de a primi ajutor. In concluzie. cred ca fraza citata mai sus ar trebui reformulata spre exemplu, intr-unul dintre urmatoarele moduri: Pentru sprijin tehnic v? rug?m s? vizita?i: --> FORUMUL TEHNIUM AZI / Pentru asistenta tehnica v? rug?m s? vizita?i: --> FORUMUL TEHNIUM AZI;

Automatizare poartai culisanta
In citatul de mai sus, este redat titlul unui topic destul de activ. Asa dupa cum se observa, titlul contine un "i" care nu isi are locul. Nu are importanta cine a initiat acest topic. Pentru site-ul / revista Tehnium Azi, este mult mai importanta imaginea sa oglindita prin prisma greselilor ortografice sau gramaticale continute in titluri. Deci ar trebui - indiferent daca initiatorului i se atrage atentia sau nu - modificate titlurile continand greseli gramaticale si/sau ortografice.
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-41800

• 9 months later...

Test de gramatic? (pentru categoria ?Editors? a acestui forum).

Alege?i forma corect? a propozi?iilor de mai jos:

1. curentul de catalog a contactelor

2. curentul de catalog al contactelor

3. curentul de catalog ai contactelor

4. curentul de catalog ale contactelor

5. curen?ii de catalog a contactelor

6. curen?ii de catalog al contactelor

7. curen?ii de catalog ai contactelor

8. curen?ii de catalog ale contactelor

9. tensiunea de catalog a contactelor

10. tensiunea de catalog al contactelor

11. tensiunea de catalog ai contactelor

12. tensiunea de catalog ale contactelor

13. tensiunile de catalog a contactelor

14. tensiunile de catalog al contactelor

15. tensiunile de catalog ai contactelor

16. tensiunile de catalog ale contactelor

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-45422

Alte erori gramaticale (nu neap?rat pe acest sait).

........

Pe sait:

- este indicat? ?nlocuirea termenului review-uri cu cel de recenzii sau mai degrab? analize.

- ?nlocuirea lui datasheet cu foaie(foi) de catalog.

.........

sait sau sit zgarie la urechi si ochi daca ne referim la pagini de internet

Hai sa spunem eventual site sau pagina :hi:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-45583

Este un lucru elementar care se ?nva?? ?n ?coala primar?,

a?a c? nu vorbim despre ?a?i ?n gramatic?? ci despre strictul

necesar pentru a scrie corect.

Din p?cate, genera?ia actual? de ?ingineri? habar n-are s? scrie

corect nici m?car o propozi?ie de 10 cuvinte.

Dac? tu Cristi consideri c? un absolvent de facultate nu trebuie s?

?tie ?i pu?in? gramatic?, te ?n?eli.

Este o idee care s-a generalizat ?n mod eronat ?n ?nv???m?ntul de ast?zi.

Preocuparea de a scrie corect nu trebuie s? ne p?r?seasc? dup? ce

termin?m liceul.

Scrierea corect? este un semn de respect pentru noi, dar ?i pentru cei

care citesc mesajele noastre.

Acest forum are preten?ia de a fi continuatorul fostei reviste Tehnium.

S? ne ridic?m atunci la preten?iile acestei publica?ii cu care mul?i dintre

noi am crescut.

Chiar dac? articolele din revist? erau dep??ite, n-am v?zut niciodat? astfel

de erori gramaticale.

@SIG

Vezi ce scrie ?n DOOM2 ?n leg?tur? cu sit sau sait.

Mai vezi ?i ce scrie despre maus.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-45585

Nu ?tiu ce vor hot?r? academicienii no?tri ?n leg?tur? cu sidi dividi.

C?t despre sivi, nu v?d de ce ar trebui s? prelu?m termenul englezesc,

?tiut fiind faptul c? englezii l-au preluat din latin? - Curiculum Vitae.

Dac? ei pronun?? ini?ialele CV, sivi, de ce ar trebui s-o facem ?i noi?

S?ntem englezi sau rom?ni? Nu-i destul ?i a?a, c?t ne batem joc de limba noastr??

Nimeni nu e absurd s? spun? la maus ?oricel, a?a cum fac francezii care-i spun souris,

dar nici s? facem exces de englezisme acolo unde nu e cazul.

?i, ca fapt divers: punctele de suspans sau cele care indic? lipsa textului s?nt

3 la num?r, nici mai multe, nici mai pu?ine.

?i poate c? ast?zi anumite cuvinte ne ?zg?rie? la urechi, dar ?ntr-o zi vor deveni

obi?nuite, a?a cum este de exemplu mar?arier sau uichend.

Pentru c? ?n limba rom?n? exist? o regul? simpl?: cuvintele se scriu a?a cum se

pronun??, cu unele mici excep?ii.

?i fiecare sunet este reprezentat de O SINGUR? LITER?, cu excep?ia asta imbecil?

- cred eu - cu litera ? din a ?i ? din i.

Evident, ies din discu?ie grupurile ce, ci, ghe, ghi.

Editat de klaxxon
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4576-despre-gramatica-limbii-romne/#findComment-45588

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock