Sari la conținut

Upgrade finali+prefinali Dynacord PM1000 model vechi

Postări Recomandate

Mi-a fost adus pentru upgradarea finalilor si a prefinalilor, acest powermate 1000, modelul vechi.

S-a demontat total, s-a spalat placa cu alcool izopropilic, s-au schimbat atit finalii vechi MJ15022+MJ15023 cu mai puternicii MJ21193+MJ21194 cit si prefinalii MJL1302+MJL3281, cu mai noii NJW1302+NJW3281, pe care ii folosesc si eu ca prefinali in modulele mele, s-a recalibrat biasul si s-a trecut la teste.

Citeva poze inainte si dupa interventie:

Placa_2.jpg

Placa_Desfacuta.jpg

Placa_Desfacuta_1.jpg

Placa_Desfacuta_2.jpg

Final_Noi_1.jpg

Finali_Noi.jpg

Remontat.jpg

Ce a iesit dupa upgrade, vedeti mai departe:

Intro+Test sinusoidal:

Test in dreptunghiular In-Out

http://www.youtube.com/watch?v=reBtgehuvlA&feature=youtu.be

Test in dreptunghiular NUMAI etajul final (cu dedicatie pt HPAVictor) :

http://www.youtube.com/watch?v=5RbljVN3XVE&feature=youtu.be

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4574-upgrade-finaliprefinali-dynacord-pm1000-model-vechi/
Distribuie pe alte site-uri

@DjLeco, subiectul e bine venit dar se potriveste mult mai bine la rubrica:

http://www.tehnium-azi.ro/forum/128-teste-review-uri/

Din acest motiv o sa mut topicul acolo iar daca o sa mai fie asemenea subiecte pe viitor, atunci te rog sa le deschizi tot acolo.

In ceea ce priveste subiectul, ai masurat cumva temperatura tranzistoarelor finale sau a radiatorului pe care se afla acestea in timp ce sunt ventilate ? Si daca ai ceva constatari personale de auditie, performanta ?

N-am mai masurat temperatura finalilor, deoarece mecanic nu permite...

Ca test audio suna ok, cu o "umflatura" pe la 70 Hz.

Ok, am sa te rog sa muti toate postarile mele despre teste si reparatii, acolo, si pe viitor, acolo voi posta, ms de indrumare!

Iertare, dar eu sunt un electronist mai de moda veche, imi poti spune si mie ce intelegi tu prin "cliping" sau cum s-o scrie acel cuvant?

In al doilea rand, sa intelegem ca respectivul amplificator este unul special pentru basi de l-ai testat la 100Hz.?

In al treilea rand, cand efectuezi un test, comunici si conditile, rezistenta de sarcina, rezistenta de intrare si nivelul semnalului (care in conditi de test sunt standardizate).

P.S. Care a fost scopul testari cu semnal dreptunghiular?

:flag_of_truce:

• Salut!

@ leo_electro: Amplificatorul este compensat mai mult pentru stabilitate in partea de preamplificare, de aceea este si mai "puturos" la slew rate.

Am incercat sa testez separat si etajul final, in dreptundhiular la 10 Khz, insa a fost FOARTE instabil, dupa cum se vede in ultimul film.

@ Dan57: Dynacord Powermate 1000, are 2 filtre inserate intre etajele de preamplificare si etajele finale.

Primul este un Low Cut, care taie sub 50Hz, iar al doilea este un filtru ce amplifica frecventele joase intre 63-80Hz, ca sa faca jucaria sa sune "mai gras", fata de un mixer cu amplificare sau amplificator normal.

Este un artificiu al lor ca din 1-2 perechi de boxe (sateliti) pe canal, sa aibe "impresia" ca exista si niste basi pe acolo.

Clipping-ul este atunci cind amplificatrorul este la puterea maxima, deci sinusoida de la iesire, ar tinde sa creasca peste valoarea tensiunilor +Vcc si -Vcc de alimentare, pe osciloscop de vede "aplatizarea" virfurilor sinusoisei.

Momentul de clipping este fosrte daunator difuzoarelor, deoarece peste sinusoida, ajung si virfuri de tensiune continua, ce pot distruge bobina difuzorului.

testul in dreprunghiular, se face pentru a testa "viteza de raspuns" a amplificatorului, cu cit rise time si fall time sint mai mici, cu atit amplificatorul este mai rapid (slew rate mai mare), implicit raspunde mai bine "pe inalte".

Intotdeauna, in testele mele, rezistenta de sarcina este de 4 ohm, doar cind este diferita (2 ohm sau 8 ohm) specific separat, iar nivelul de intrare nu m-a interesat deoarece fiecare cale de preamplificare are potentiometrii de gain, de unde se poate regla amplificarea fiecarui canal, independent.

Editat de DjLeco

Momentul de clipping este fosrte daunator difuzoarelor, deoarece peste sinusoida, ajung si virfuri de tensiune continua, ce pot distruge bobina difuzorului.

Permiteti-mi sa va contrazic putin, daca nu va suparati. Nu ajung chiar varfuri de tensiune continua. Prin deformarea semnalului pe incinta acustica se disipa suplimentar energia cauzata de armonicile semnalului, energia care se adauga la cea utila si da - facand o corelatie - aceasta energie este oarecum tradusa de un aparat de masura (in speta voltmetru) sub forma unei componente continue suplimentare. Am observat ca sunteti un practician, as spune inrait, sper sa nu va suparati. Atunci o sa dau o tenta practica acestui mesaj al meu. Da, daca o sa masuram acea tensiune "alternativa" deformata de la iesire, in realitate un voltmetru de AC va tinde sa masoare din ce in ce o valoare efectiva mai mare, tot din cauza "acelor armonici" care denatureaza valoarea reala a semnalului masurat.

Dar un amplificator audio poate sa aiba un raspuns rectangular imperfect si daca in tot segmentul de amplificare are plasate local diverse compensarii si limitari de amplitudine si/sau frecventa. Uneori acest compensari sunt alese de producator prea aproape de limita superioara de frecventa care poate fi reprodusa de amplificator. Din acest motiv, apare acea comportare in semnal dreptunghiular aparent neadmisa dar asta nu e un motiv destul de hotarator sa catalogam produsul ca fiind neperformant.

• 2 weeks later...

Nu am spus ca acel amplificator nu este performant.

Pentru tipul de aplicatie pentru care este conceput, sonorizare audio, amplificatorul este foarte bun si chiar fiabil, cu mentiunea, ca la 1-2 ani, maxim, in functie de mediul in care este folosit, sa fie desfacut, curatat, recalibrat, etc.

Nimeni nu asculta semnale dreptunghiulare, insa un test in dreptunghiular ne arata cit de bine si rapid, raspunde acel amplificator.

In toate testele, osciloscopul masoara cel mai bine.

Tocmai, acele linii de clipping , sint virfuri de tensiune continua, incearca sa testezi odata, (insa poti distruge difuzorul, deci atentie), un amplificator sa zicem de 100W, cu un difuzor cu puterea mult mai mare, la diferite frecvente, intre 20 si 200Hz, cu osciloscop pe iesire si difuzor, si da-i pina la nivelul de prag de clipping, si apoi intra in hard clipping, sa vezi ce se intimpla cu membrana difuzorului, si implicit bobina lui.

Editat de DjLeco

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock