Sari la conținut

detector de gaze


mmarius

Postări Recomandate

salut

am si eu o rugaminte,trebuie sa elaborez o documentatie despre cum functioneaza un detector de gaze ,metan ,benzen ...

senzorul face parte dintr-un proiect mai amplu de monitorizare a mediului in jurul unor posibile surse de poluare.pe scurt,senzorii trimit date codate radio catre un calculator care le afiseaza si le stocheaza in tebele cu ora si concentratia .am nevoie de o explicatie mai ampla a modului in care lucreaza un astfel de senzor ,nu conteaza marca .pot fi mai multe tipuri.multumesc mult!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Depinde de gaz. Cateva exemple: Pentru dioxid de carbon se foloseste principiul absorbtiei unei linii spectrale din infrarosu. Pentru unele gaze combustibile se folosesc senzori rezistivi pe baza de oxid de staniu dopat. Pentru amoniac sau acid clorhidric exista senzori chimici. Pentru compusi organici volatili (VOC), unde intra benzenul si un mare numar de alte gaze, se folosesc detectori cu fotoionizare (PID). Un asemenea detector contine o mica lampa de ultraviolete, un detector de ioni si un circuit electronic, totul intr-o carcasa cilindrica de cca. 20 mm diametru. Are doua borne de alimentare (3,3 - 10 V functie de tip) si o borna de iesire cu o tensiune proportionala cu concentratia gazului. Se fabrica in doua variante, pentru concentratii foarte mici (ppb) si pentru concentratii mici si medii (ppm). Pretul unuia este de 600 - 650 dolari. Se pot cauta pe Google la "PID sensor".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc mult. mi-as dori ceva chiar mai amplu pentru a completa documentatia acestui proiect.si senzorii folositi ar fi de hidrocarburi: benzen si inrudite cu el ca si gaze poluante.in proiectul meu senzorul imi trimite prin radio variatia de tensiune functie de gradul de poluare, calculatorul o gestioneaza ,tabele ,afisare ,transmitere mai departe.senzorii sunt doar inceputul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Senzori asemanatori celui de VOC (intra in acelasi soclu) se fabrica pentru oxid de azot, dioxid de azot, monoxid de carbon, amoniac, hidrogen, clor, acid cianhidric, oxid de etilena, hidrogen sulfurat, dioxid de sulf, ozon, acid clorhidric, etc. Acestia sunt senzori selectivi. Cel de VOC simte un numar mare de gaze, dar nu poate distinge intre ele. La statia de monitorizare a calitatii aerului se instaleaza numarul necesar de senzori, fiecare furnizand o tensiune de iesire intre zero si 2 - 3 V. La intervale egale de timp, de exemplu 10 minute, un multiplexor analogic (comandat de un microcontroler) citeste in ordine tensiunea de iesire de la toti senzorii si o trimite la o intrare de conversie analog-digitala a microcontrolerului. Valorile digitale se transmit serial (tot de catre microcontroler), folosind de exemplu protocolul RS-232, la un emitator cu modulatie FSK (comutarea a doua frecvente). Semnalul digital de la receptor se aplica pe o intrare seriala a unui PC. Un program driver descifreaza semnalul primit serial, separa valorile de la fiecare senzor si le transforma in numere zecimale. Programul de aplicatie ajusteaza datele (calibrare, aducere la zero), le stocheaza intr-un tabel, le reprezinta grafic, sesizeaza depasirea unor valori limita, declanseaza alarma, etc. etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock