Sari la conținut

schema pentru un acumulator ni-cd 14,4 v (12 celule)

Postări Recomandate

Cred ca este vorba de acumulatorul unei scule (bormasina, etc.) cu o capacitate de cca. 2 Ah. Are celule (chinezesti) izolate cu carton. Asemenea acumulator are nevoie de un curent de incarcare normala de 0,25 A sau de incarcare rapida de 0,6 A si de un curent de supraincarcare de maximum 0,1 A. Din pacate este foarte greu de stabilit momentul cand s-a terminat incarcarea fiecarui element sau a intregii baterii, presupunand (fals) ca toate elementele s-au incarcat deodata. La elementul Cd-Ni la sfarsitul incarcarii au loc doua fenomene. Unul este cresterea tensiunii la borne cu cca. 50 mV si altul este cresterea temperaturii elementului (arderea catalitica a gazelor formate prin electroliza apei). In ambele situatii este greu de determinat momentul cand incarcarea unui element s-a incheiat si trebuie trecut pe regimul de curent mic, mai ales daca se incarca in serie mai multe elemente. Exista putine incarcatoare sofisticate care rezolva corect problema. Sunt destinate strict unor anumite acumulatoare, nu si altora asemanatoare. In mod fatal incarcarea in serie a 12 celule Cd-Ni sau Ni-MH cu curent mare se va solda cu distrugerea una cata una a celulelor dupa un numar mic de cicluri de incarcare. Cine are rabdare poate sa incarce bateria cu un curent mic (100 mA in 24 ore) si poate sa o uite la incarcat fara grija.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Este vorba despre acumulatorul unei bormasini cu 12 celule (14,4V). Pana acum am folosit incarcatorul original care incarca cu 300mA. Unul dintre acumulatori s-a deteriorat destul de repede si am inlocuit elementele cu unele noi de 1,9Ah. Am incercat sa construiesc un incarcator cu PIC16C711 dupa o schema de pe net dar cred ca este ceva in neregula cu schema respectiva. Atasez linkul cu shema ,poate are cineva o idee de ce nu functioneaza montajul respectiv.

http://www.angelfire.com/electronic/hayles/charge1fig3.html

Link spre comentariu

Va rog, aici se posteaza numai scheme de incarcatoare acumulatori. Daca vreti sa comentati una din schemele sau sa cereti o schema asemenea celor de mai sus, deschideti un nou topic unde in tema subiectului puteti face trimitere scris la una din scheme (nu degeaba am propus sa fie numerotate).

Asadar, o sa creez un nou topic in aceasta sectiune in cel mult 24 de ore.

Pana atunci, @nicolasant puteti propune aici denumirea noului topic.

Multumesc de intelegere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock