Sari la conținut

Postări Recomandate

La cerea utilizatorului @leo_electro - care intentioneaza sa-si achizitioneze o statie de lipit - postez mai jos un review la o unitate personala care are incluse 3 functii: statie de lipit cu aer cald, letcon termostatat si o sursa reglabila 0 ...15Vdc (pe care intentionez sa o modific astfel incat tensiunea de iesire sa atinga 24...30Vdc - si cred ca se poate lucrul asta mai ales ca tensiunea alternativa pentru alimentarea montajului este cca. 26VAC).

Automatizarea statiei de lipit cu aer cald cat si partea aferenta alimentarii letconului, cu tot cu termometrele aferente, este realizata cu ajutorul a doua microcontrolere SAMSUNG S3F9454B , doua drivere LED cu interfata seriala TM1628 / 1620 si o memorie EEPROM de 2kb de tipul 24C02.

Partea de sursa de tensiune reglabila are la baza un montaj clasic cu LM723 si doua tranzistoare 2N3055 montate pe un radiator (putin cam "firav"). Sursa este protejata la scurtcircuit pe iesire si la supraincalzirea radiatorului pe care se afla cele doua 2N3055. Voltmetru care afiseaza tensiunea de iesire a sursei se poate utiliza si independent pentru a masura o tensiune exterioara nu mai mare de 200Vdc.

Transformatorul electric are o putere de cca. 150VA distribuita pe patru infasurari secundare iar partea de control a incalzirii letconului este realizata cu unul dintre microcontrolerele mentionate, un circuit integrat amplificator operational LM358, un optotriac MOC3041 si un triac BT137.

Caracteristicile tehnice Yihua 853D+ sunt urmatoarele:

tehnical data.jpg

Iata si cateva imagini:

Yihua 853D+_foto1.JPG Yihua 853D+_foto2.JPG Yihua 853D+_foto3.JPG

Yihua 853D+_foto4.JPG Yihua 853D+_foto5.JPG

Functionarea este ireprosabila, mai ramane sa vad cat de fiabila va fi unitatea.

Numai bine si in functie de timpul liber disponibil o sa incerc sa-i modific putin sursa reglabila. Deci, o sa revin cu alte precizari ulterioare, dar pana atunci astept diverse pareri si intrebari, daca exista.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4517-review-yihua-853d/
Distribuie pe alte site-uri

o statie de lipit cum este cea de mai sus, mi-as cumpara si eu, dar nu stiu daca o sa trimita chinezi (nu prea am incredere in tranzactiile de pe alibaba) si.. nici nu prea am bani acum!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4517-review-yihua-853d/#findComment-41399

• 3 months later...
  • 6 months later...

Mi-am facut putin timp pentru modificarea sursei de mai sus. Am trasat si o schema electronica pentru a va face o idee despre cum arata sursa reglabila sau ce are la baza. Nu este o schema foarte complexa dar, din multitudinea de topologii cu LM723, schema utilizata de producatorul Yihua 853D chiar functioneaza destul de bine. In urma modificarii prezentate mai ramane sa efectuez cateva teste in sarcini mari (peste 1A) sa vad cat de bine stabilizeaza tensiunea de iesire reglata.

Dar, inainte de toate, schema electronica (am trasat doar partea cu sursa reglabila si cea aferenta alimentarii letcon-ului - ultima actualizare, sambata 20.04.2013 ora 22:00):

Schema electronica - sursa reglabila si letcon termostat Yihua 853D.pdf

In schema de mai sus am facut urmatoarele modificarii sau am adus urmatoarele imbunatatiri:

1) am inlocuit tranzistorul driver Q3 (2N3906) cu un tranzistor mult mai potrivit si anume, nu am avut in sertar BD140, ci MJE350 cu un hFe de aprox. 160. Am considerat oportun efectuarea acestei modificarii si din cauza ca tranzistorul 2N3906 - SMD, deja, dupa aproape un an de utilizare, prezenta semne acute de oboseala. De fapt, din ultimile calcule efectuate, in schema era dimensionat sau ales la limita.

2) am marit reglarea tensiuni de iesire pana la 26VDC prin schimbarea rezistorului R13 (12KOhm) la 27kOhm;

3) am modificat valoarea rezistorului R14, asazis de balast a sursei - dimensionat din punctul de vedere a suportabilitatii puterii disipate, tot la limita - la 1kOhm 3W.

4) am schimbat radiatorul tranzistoarelor 2N3055.

Reglajul tensiunii de iesire se face cu ajutorul potentiometrului R27. Cealalta rezistenta variabila (R29) este un semireglabil utilizat, foarte probabil, pentru calibrarea circuitului care citeste temperatura letconului, calibrare necesara din cauza dispersiei parametrilor de fabricatie a diverselor componente electronice utilizate, inclusiv LM358.

Analizand schema electronica prezentata, o sa remarcati diodele 1N5408 intr-o configuratie, as zice, mai speciala. De fapt, pentru utilizatorii mai vechi a acestui site web, daca va aduceti aminte, si intr-unul din proiectele Tehnium Azi, acum vreo doi ani in urma, am folosit aceeasi configuratie folosind o singura dioda de putere ceva mai mare pe ramura de alimentare. Este vorba de KIT103 despre prototipul sursei SMPS. Reanalizati topicul respectiv si proiectul prototip KIT103 pentru a vedea de ce se monteaza asemenea diode.

Dar, sa revin la acest subiect si sa va prezint cateva imagini:

Yihua 853D+_foto6.JPG Yihua 853D+_foto7.JPG Yihua 853D+_foto8.JPG

Yihua 853D+_foto9.JPG Yihua 853D+_foto10.JPG Yihua 853D+_foto11.JPG

Yihua 853D+_foto12.JPG

Avand in vedere pretul achizitionari si modul cum este realizata, Yihua 853D+ se prezinta destul de bine. Un singur minus as acorda, la modul de constructie a statiei de aer cald, care disipa caldura degajata de o rezistenta de putere cu ajutorul unui ventilator alimentat la aprox. 12V. Prin variatia turatiei acestui ventilator (este un montaj banal cu TIP122, o dioda zener, cateva rezistente si un potentiometru) se controleaza temperatura jetului de aer evacuat. Solutia, din ce am auzit si citit, nu este foarte fiabila dar in regim de hobby functioneaza fara probleme.

Acum, dupa mai bine de un an de utilizare, as dori sa va spun ca Yihua 853D+ este un produs care isi merita bani si cred ca i-ar merita si mai mult daca producatorul ar fi pus in aplicare macar micile modificari pe care le-a facut eu.

Numai bine si daca aveti intrebari, va rog sa le formulati in continutul acestui topic.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4517-review-yihua-853d/#findComment-45332

Aprox. 200USD cu tot cu transport. De fapt, aproape jumatate din aceasta suma reprezinta transportul cu DHL.

In legatura cu problema cealalta, se poate interfata un circuit monostabil intre Q6 si Q7, spre exemplu, cu un banal NE555. In acest caz nu este nevoie sa mai folositi un uC.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4517-review-yihua-853d/#findComment-45336

donpetru, schema de tensiune reglabila e sigur desenata 100% corect ? As vrea un raspuns ca sa fiu sigur ca merita reprodusa. Si as vrea sa citesc cateva pareri dupa ce o testezi la un curent mai mare de un amper.

In rest, jos palaria. Chiar merita un radiator mai mare decat bucatica de tabla de Al care era inainte.

Pretul, e asa si asa.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4517-review-yihua-853d/#findComment-45338

Este sigur desenata 100% corect. Spre exemplu, valorile componentelor electronice erau inscriptionate pe cablaj. In plus, inainte de a desena schema de mai sus, am verificat-o de vreo trei ori. Deci, iti pot garanta ca nu are nicio greseala.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4517-review-yihua-853d/#findComment-45342

Am testat sursa Yihua853D+ in sarcina (de data asta complet, pe intreg intervalul de curent acceptat pe iesire). Am testat sursa la 12Vcc si 24Vcc. In plus, am facut un test si la o sursa mai veche cu LM317 si BD912 (vedeti aici schema). Ambele surse au transformatoare de putere aproximativ identice. Am facut si cateva poze in timpul procesului de testare a sursei Yihua 853D+ pe care le-am postat mai jos.

Din punctul de vedere a stabilizarii tensiunii de iesire, ambele surse sunt cam pe acolo, un plus as da solutiei cu LM723 si 2x2N3055 din cauza ca cu singur potentiometru regleaza tensiunea de iesire mult mai fin fata de solutia cu LM317+BD912.

Sursa intra in limitare pe la 2,8 Amperi. Spre exemplu, daca conectez deodata toate cele 7 becuri auto (fiecare de 12V 5W) la iesirea sursei, aceasta anuleaza tensiunea de iesire dar daca le conectez pe rand acest lucru nu se intampla (cu cateva exceptii).

Si cateva imagini:

12VDC_0W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO1.JPG 12VDC_5W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO2.JPG

12VDC_10W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO3.JPG 12VDC_15W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO4.JPG

12VDC_20W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO5.JPG 12VDC_25W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO6.JPG

12VDC_30W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO7.JPG 12VDC_35W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO8.JPG

24VDC_0W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO9.JPG 24VDC_10W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO10.JPG

24VDC_20W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO11.JPG 24VDC_30W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO12.JPG

24VDC_40W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO13.JPG 24VDC_50W_Test_Sursa_Yihua_853D_FOTO14.JPG

Si tabelul comparativ cu cele doua surse de tensiune reglabila:

Tabel comparativ sursa de tensiune Yihua si sursa cu LM317 & BD912.pdf

Daca are cineva timp si doreste sa reproduca sursa de tensiune reglabila Yihua 853D+, mi-ar place sa vad rezultatul. As face eu asta dar din pacate acum mai am si alte prioritati (o parte din ele le cunoasteti). Asadar, mi-ar place sa vad o clona de sursa reglabila Yihua 853D+, daca are cineva placerea sa faca asta inaintea mea.

Apropo, cum vi se par performantele de stabilizare ?

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4517-review-yihua-853d/#findComment-45382

• 1 month later...

Saptamana asta am construit sursa Yihua si un montaj cu microcontroler Atmel care sa inlocuiasca rolul microcontrolerelor SAMSUNG din sursa originala. Ba mai mult, m-am gandit ca nu ar fi rau sa realizez un montaj cu microcontroler care sa regleze turatia unui ventilator in functie de temperatura radiatorului pe care se afla tranzistoarele. Reglajul am considerat ca ar fi mult mai util daca s-ar efectua in trepte (trepte constand in anumite valori ale factorului de umplere PWM).

Producerea unui scurtcircuit pe iesirea sursei conduce la afisarea unui mesaj pe ecranul LCD ("ERROR OVERLOAD") care fileaza aprox. de 4 ori. In cazul in care temperatura radiatorului depaseste 85 gr. Celsius se afiseaza pe ecranul LCD: "ERROR OVERTEMP". In ambele situatii se anuleaza automat tensiunea de iesire a sursei si suplimentar se activeaza un buzzer si un led bicolor, care semnalizeaza pentru cca. 5 secunde aparitia acestor erori. Daca erorile persista mesajele sunt afisate in continuoare pana la indepartarea lor cand tensiunea pe iesirea sursei revine la valoarea reglata initial.

Pe ecranul LCD 2x16 am afisat tensiunea pe iesirea sursei reglabile, curentul debitat de sursa, puterea absorbita de sarcina si temperatura radiatorului. Temperatura am masurat-o cu ajutorul LM35 iar ca microcontroler am folosit atmega32. Rezultatele le vedeti in imaginile atasate mai jos:

1_ sursa Yihua cu microcontroler Atmel.JPG 2_ sursa Yihua cu microcontroler Atmel.JPG

3_ sursa Yihua cu microcontroler Atmel.JPG 4_ sursa Yihua cu microcontroler Atmel.JPG

5_ sursa Yihua cu microcontroler Atmel.JPG 6_ sursa Yihua cu microcontroler Atmel.JPG

7_ sursa Yihua cu microcontroler Atmel.JPG 8_ sursa Yihua cu microcontroler Atmel.JPG

Fata de schema Yihua atasata anterior, in loc de 2N3055 am folosit un tranzistor 2SC2922 iar ca tranzistor pilot: MJE350. Punctul din schema notat cu GND 7805 l-am conectat de minusul puntii redresoare. In rest, celelalte componente sunt idem ca cele din schema prezentata anterior.

Referitor la partea cu atmega32, aici am conectat LCD-ul la portul C; la portul A am utilizat intrarile ADC pentru masura curent si tensiune iar portul D l-am folosit pentru celelalte functii (ex. actionare buzzer, resetare sursa, comanda ventilator cu semnal PWM etc.). Din pacate nu am avut disponibil un ventilator dar, precum o sa observati pe ecranul osciloscopului, veti vedea frecventa si factorul de umplere a semnalului PWM. Am folosit un prescaler egal cu 8 si un quart de 8MHz. intr-una din imaginile de mai sus am prezentat o masuratoare comparativa dintre tensiunea masurata de atmega32 si cea redata de un multimetru obisnuit. Diferenta redata e neglijabila iar precizia de masurare a tensiuni si curentului este de cca. +/-5mV, respectiv +/-5mA, iar a temperaturii de cca. +/-0.5 gr.C.

Montajul de masura a tensiunii si curentului este montajul amonte unde am tinut cont de caderea de tensiune pe ?unt (unele voltmetre-ampermetre cu uC care utilizeaza montajul amonte nu tin de cont de aceasta cadere de tensiune).

Va rog sa nu ma intrebati de programului microcontrolerului. O sa incerc zilele acestea sa va prezint schema completa si o sa fac tot posibilul sa realizez kituri la comanda, dar asta in cursul acestui an. Sa vedem, numai daca va exista o cerere in acest sens. Ba mai mult, ma gandesc sa complic putin schema cu microcontroler si sa realizez o varianta de sursa reglabila fara 723, deci in comutatie. Dar la acest lucru mai am de lucru.

Numai bine

si ma duc la un tenis de masa acum.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4517-review-yihua-853d/#findComment-46029

• 9 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock