Sari la conținut

Caracteristici functionale pick-up E. I. PD-D 351.


Postări Recomandate

Buna Ziua,

 

As vrea sa va solicit ajutorul pentru a intelege modul de functionare a pick-up-ului Electronica Industriala PD-D 351:

- la finalul discului rotatia acestuia trebuie sa se opreasca?

- daca se opreste, bratul trebuie sa ramana pe disc sau trebuie sa se ridice?

- daca se ridica, bratul trebuie sa revina la punctul de pornire, eventual sa se aseze in suport?

Va rog sa priviti si imaginea de mai jos, as vrea sa intreb care este utilitatea butonului "RETURN"? Ce ar trebui sa faca el?

 

Multumesc,

 

Toate cele bune,

 

Gabriel

 

 

post-18913-0-49785200-1336627499_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4502-caracteristici-functionale-pick-up-e-i-pd-d-351/
Distribuie pe alte site-uri

Nu cunosc acest aparat, dar daca are un buton de Return, inseamna ca bratul are revenire automata, astfel cand acul ajunge la capatul santului(discului), trebuie sa se ridice bratul si sa revina pe suportul liftului si acolo sa coboare in pozitia de repaus, dupa aceasta se opreste platanul, deoarece aceasta deplasare a bratului se realizeaza printr-un sistem actionat de rotirea platanului.Prin actionarea tastei Return, operatia de revenire a bratului se poate realiza inainte ca bratul sa ajunga la capatul santului.

Editat de miron1947

Multumesc, in week-end am sa-l desfac pentru a vedea despre ce este vorba, deoarece pick-up-ul meu nu face nimic din toate acestea.

La capatul discului nu se opreste, continua miscarea in bucla, iar actionarea butonului RETURN nu produce absolut nici un efect indiferent cand il apas, la inceputul, la mijlocul sau la capatul discului.

Daca aveti un sfat in ceea ce priveste natura mecanismelor sau principiilor de functionare care asigura comenzile, nefunctionale in cazul pick-up-ului meu, va rog sa-mi spuneti.

 

Toate cele bune,

 

Gabriel

Daca-l desfaceti si atasati niste poze clare, putem incerca sa-i intelegem functionarea, fiecare fabricant poate adopta o solutie diferita, dar in principiu este format din parghii si un tambur cu un program mecanic, respectiv o cama intr-un canal pentru deplasarea bratului.

Editat de miron1947
  • 2 weeks later...

Abia azi l-am desfacut, iar rezultatele sunt rele.

Am fost sfatuit pe un alt forum sa verific asemanarea dintre pick-up-ul meu si doua modele de la Akai: AP-B110/C si AP-D210/C. Din ce am observat, PD-D 351 este o combinatie dintre cele doua: mecanica bratului este de AP-B110/C iar antrenarea platanului este de AP-D210/C.

Am sa incerc sa descriu cat pot de bine ce am observat:

- in prima imagine se poate vedea ce am gasit sub platan, piese de metal oxidate si aproape lipite una de alta.

post-18913-0-50129100-1337458078_thumb.jpg

- in imaginea urmatoare se poate vedea interiorul:

post-18913-0-44418200-1337458302_thumb.jpg .

Parghia din imagine (tija otelita), la actionarea butonului RETURN, repozitioneaza piesele metalice de mai sus pentru ca motorul sa actioneze tamburul cu canal mentionat in postarea de mai sus.

- in imaginea urmatoare se poate vedea mecanismul de RETURN curatat:

post-18913-0-87890100-1337458634_thumb.jpg

- la verificarea prin antrenare manuala, am observat ca toate functiile aferente acestui pick-up functioneaza (ridicare brat la cap de disc, reintoarcere in suport).

- in functionare normala, la apasarea RETURN, mecanismul s-a blocat, si cred ca datorita acestui fapt s-a intamplat ceva la circuitul de comanda al motorului. Acum, la pornire, releul de pe placa de comanda lucreaza in continuu, actionand si oprind motorul la fiecare 2-3 secunde.

post-18913-0-49251000-1337459180_thumb.jpg

- am desfacut placa si iata si surpriza:

post-18913-0-29133400-1337459276_thumb.jpg

La acest pick-up s-a lucrat "intensiv" in trecut.

 

Acum, nu stiu ce sa fac, nu-mi dau seama ce s-a intamplat cu acel releu. Daca aveti o idee in aceasta privinta va rog sa-mi spuneti.

 

Multumesc,

 

Toate cele bune,

 

Gabriel

Daca la placa electronica ii faceti o poza cu rezolutie buna, care sa ocupe intreg campul imaginii, atat cu partea placata cat si cu cea placata, putem incerca sa-i ridicam schema.

Editat de miron1947

Ar fi mai utile daca ati realiza pozele fara blitz, eventual cu expunere mai lunga daca lumina este insuficienta.La prima vedere chiar este la fel cu AKAI AP-D210/C, post-9-0-10273000-1337518493_thumb.jpg dar realizat cu componente IPRS.

Editat de miron1947

Am sa incerc sa pun lumina suplimentara.

Ce ar trebui sa verific mai intai, de ce releul lucreaza continuu? Este posibil sa fie o problelema la motor, la infasurarea acestuia?

Sunt oarecum mirat ca pentru a comanda motorul, pentru doua viteze si pitch-control, a fost necesar un circuit atat de stufos: 3 integrate, 11 tranzistoare, releu, etc.

 

Multumesc,

 

Toate cele bune,

 

Gabriel

Releul este comandat de un BD cred, vedeti la ce tranzistor este legata infasurarea releului.Este stufos, dar are motive corecte, din ce vad eu este un motor pas cu pas, senzor de turatie cu doua referinte de viteza, senzor cap de cursa si actionarea releului, toate sunt pe placa.

Editat de miron1947

Nu cred ca pe placa s-a lucrat "intensiv", ci ca s-a fabricat "romaneste". Daca nu era disponibila o piesa din proiect se inlocuia cu alta montata "ingenios". Trebuie mai intai rezolvata mecanica aparatului si, daca nu merge bine, trebuie abordata si electronica.

Succes!

Va multumesc pentru raspunsuri.

Am urmarit pe placa si intr-adevar, infasurarea releului este alimentata cu un fir direct din puntea redresoare iar cu celalat prin intermediul unui tranzistor BC171. Mai departe, grupul de contacte actionate de catre infasurarea releului se duc catre un grup de 4 BD-uri, 2 BD1401 si 2 BD39710 (marcarea este destul de stearsa si greu vizibila).

Sa incerc inlocuirea BC-ului?

 

Multumesc,

 

Toate cele bune,

 

Gabriel

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock