Sari la conținut

Comutatoare cap-scara.

SIG

Postări Recomandate

O aplicatie deosebit de practica in casa.

O combinatie de intrerupatoare fac ca sa putem sa aprindem si sa stingem acelasi bec din diverse locuri din casa.

Sunt asa numitele intrerupatoare cap scara,se gasesc in comert.

Schema de montaj si explicatii gasim aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Three-way_swi...tiway_switching

Enjoy.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O aplicatie deosebit de practica in casa.

Sunt asa numitele intrerupatoare cap scara,se gasesc in comert.

Ati vazut si cel cu 4 contacte,care sunt folosite la circuitul cu mai mult de 2 comutatoare?

Link spre comentariu

Cand trebuie comandat iluminatul din mai multe locuri, solutia CAP SCARA - CRUCE SCARA devine neconvenabila din cauza numarului de conexiuni intre aparate, plus fiabilitatea mai slaba a aparatelor cu multe contacte.

Solutia folosita actualmente in astfel de cazuri se bazaeaza pe asanumitul RELEU DE IMPULS (IMPULSE RELAY - TELERUPTEUR - STOSS STROM SPANNUNG). Releul se monteaza in tablou, iar pt comanda se folosesc butoane cu revenire care se cableaza cu doar 2 fire, indiferent de numarul acestora. Comanda on-off e secventiala, sarcina e cuplata si decuplata la apasarea pe oricare dintre butoane.

http://www.emil.matei.ro/relee.php

Link spre comentariu

Ati vazut si cel cu 4 contacte,care sunt folosite la circuitul cu mai mult de 2 comutatoare?

Cele cu patru contacte se numesc intrerupatoare de trecere/cruce.

Teoretic trebuie sa se gaseasca relativ usor in comert.De ex.

http://www.***.ro/?p=productsMore&iProduct=843

(Nota:nu fac reclama,e doar un exemplu la intamplare)

Acum descopar insa si alte solutii,de pe net. wink.gif :

relee pas cu pas/teleruptoare.

Later edit:

Mi-am permis sa iau o schema sugestiva de pe net:

4ytr29w.png

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Pe langa faptul ca ai nevoie de mai multe intrerupatoare si numarul conductoarelor creste si apoi realizezi ca ai un matarai de fire.Em2007 arata foiarte corect ca e mai ieftin cu un releu de scara,Dar se poate face si cu selectarea aprinderi becului pe zona tot cu releu de timp dar comanda va fi selectata. :P :idea:

Link spre comentariu

• 4 weeks later...

raspund si eu (mai mult ca sa se observe ca-s activ) - asta este o solutie arhidepasita si deloc atragatoare din urmatoarele motive:

- solicita un oarecare consum de materiale (comutatoarele nu tocmai ieftine, multe conductoare), volum mare de munca - trebuie marcat fiecare firisor, pentru eventuala inlocuire a unui comutator defect , care comutator defect trebuie inlocuit cu destul de multa grija si cu model cel putin compatibil, daca nu chiar identic (si de o persoana calificata, nu de orice vecin binevoitor)

- posibilitatea aparitiei unor caderi de tensiune semnificative (trasee lungi si multe legaturi + contacte)

- multe solutii alternative: diversele relee (cu/fara temporizare), senzorii de miscare (atat de avantajosi - consumul de energie poate fi rationalizat cu maxima precizie, datorita reglajelor de sensibilitate la lumina si de timp de mentinere; plus ca iluminatul capata solutii locale in cel mai strict sens al cuvantului), intrerupatoarele cu comanda radio, care pot fi amplasate oriunde, si mutate dupa nevoi

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
  • 4 years later...

Salut ! Realizez că postez după multă vreme dar mă bag şi eu:

Soluţia cu două ?ntrerupătoare cap-scară este veche, a apărut ?ntr-un număr vechi din Tehnium, anii '70.

Pe vremea lui ceaşcă, tata făcea astfel de circuite cu ?ntrerupătoarele de pe vremea aceea (singurele ?), mai bune dec?t cele din ziua de azi, zic eu, la care scotea un contact de la unul şi ?-l băga la altul (făcea din două, unul). Aşa am făcut şi eu după revoluţie c?nd ?ncă nu se găseau cele de acum. Am şi acum astfel de circuite ?n casă care funcţionează.

Prea multe fire ? Nuu! Doar 2 fire de la un aparat la altul. Am refăcut instalaţia electrică din apartament (alt loc) şi pe hol, ?n care se intră din trei direcţii, am pus 3 ?ntrerupătoare care aprind acelaşi bec (mofturi). Asta prin 2006 (?nainte de acest topic!) şi ?ncă merge ! Ce-i "frumos" e că am pus şi LED-uri ?n ?ntrerupătoare care luminează destul de tare şi nu mai e nevoie să aprind lumina...

Link spre comentariu

salut !(primul meu post aici)

as avea nevoie de un timer care sa opreasca automat dupa 3 min alimentarea becurilor(doua la numar) de iluminat de pe scara unei mici vile.urmand ca daca se stinge lumina apoi se aprinde sa tina iar 3 min.scuzati-mi va rog eventualele greseli.

ma gandeam la ceva ca in schema.

post-11265-090631200 1324295683_thumb.jpg

Editat de providencehand
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock