Sari la conținut

Postări Recomandate

as dori sa aflu daca este mai bine sa impart bobinajul pe ambele coloane la un traf. U-I si daca e mare diferenta din punct de vedere functional daca bobinez pe o coloana primarul iar pe cealalta sec. e ptr. un aparat de sudura.mi-ar prinde bine sa bobinez separat ptr. ca sec. e deja bobinat la modul frofi eu bobinand doar sec. e mare diferenta? in functie de raspuns o sa dau si datele traf. ptr.un ajutor de calcul. mentionez ca am calculat multe traf. E+I dar am inteles ca se calculeaza altfel acesta. multumesc

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4495-bobinaj-transformator/
Distribuie pe alte site-uri

Transformatorul de sudura trebuie sa aiba caracteristica U - I "moale", adica tensiune mare in gol, 55 V, tensiune mica la sudare, 15 - 20 V si un curent limitat in scurtcircuit. In acest scop transformatorul trebuie sa aiba un flux de scapari mare, adica primarul sa fie separat de secundar. Este corect sa se puna primarul si secundarul pe coloane diferite. Acest transformator va merge bine pentru o singura dimensiune de electrod. Pentru electrozi mai subtiri ar trebui slabit cuplajul magnetic dintre primar si secundar prin diferite metode, dar constructia este mai dificila.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4495-bobinaj-transformator/#findComment-41180

multumesc ptr.raspuns daca la un traf U+I sectiunea unei coloane este de 25 cm si la cealalta la fel inseamna ca traful are 25 cm +25cm =50 cm ? restul calculelor ( NR. SPIRE / volt ) etc. se fac ptr. 50 cm. ? multumesc din nou am inteles ca difera calculele la acest tip de tole fata de E+I. puteti calcula un traf cu 2 coloane de 25 cm patrati fiecare nr de spire / volt ptr. 220V,diametrul sirmei in primar, secundar,tensiunea in secundar de 75V ? m-ati ajuta enorm multumesc din nou

Editat de marius2
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4495-bobinaj-transformator/#findComment-41187

La transformatoarele EI, sectiunea este e*b, unde cu e=2a, s-a notat dimensiunea bratului central, iar cu b, grosimea pachetului de tole. Este in logica lucrurilor, avand in vedere ca fluxul se bifurca prin cele doua juguri ale miezului. La transformatoarele UI, fluxul nu se mai bifurca in doua circuite magnetice. De aceea suprafata de calcul a miezului, este c*d, unde c este dimensiunea unui brat al tolei, iar d (notatie consacrata) este grosimea pachetului de tole. Deci in acest caz, daca sectiunea unui brat al miezului de tole este de 25 cm2, atunci si sectiunea totala a miezului, are aceeasi valoare. Nu se aduna suprafetele celor doua coloane. Repartizarea egala a bobinajului primar, precum si a celui secundar pe fiecare coloana in parte, are avantaje si dezavantaje. In imaginea atasata, intocmita ca argument explicativ pentru un alt topic si ramasa neutilizata, se da in mod intuitiv modul de acoperire a coloanelor cu bobinajele primare si secundare, la un transformator de sudura.

post-7713-0-44458800-1336487564_thumb.png

In figura s-a marcat un punct neutru imaginar (virtual) fata de care, daca analizam cu atentie capetele oricaruia dintre bobinaje, poate fi asimilat unui sistem bifazat. Intrucat, asa dupa cum se stie din electrotehnica, puterea totala intrun circuit polifazat simetric si echilibrat, este multiplicata cu numarul fazelor, rezulta ca la aceeasi suprafata efectiva a miezului, un transformator cu coloane cu bobinele repartizate simetric si echilibrat pe ambele coloane, poate dezvolta o putere dubla fata de cazul in care bobinjul primar s-a repartizat concentrat pe o singura coloana, la fel ca si cel secundar. Acesta ar fi avantajul. Dezavantajul, este acela ca la o suprafata mai mica a miezului, tensiunea indusa pe o spira este mai mica si deci va fi nevoie de un numar dublu de spire la bobinare. Daca vom putea gasi o solutie optima, in care acest numar de spire sa se incadreze in fereastra disponibila a transformatorului, atunci putem intr-adevar beneficia de avantajul expus mai sus. De regula, se fac insa compromisuri, care duc la puteri intermediare, intre P si 2P.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4495-bobinaj-transformator/#findComment-41190

Nu! La bobinarea primarului pe o singura coloana, vei avea atata putere cat iti doresti, in functie cum este dimensionat transformatorul. Dimensionarea are loc la fel ca la transformatorul cu miez EI. Este greu de explicat foarte exact, insa pentru inceput trebuie sa retii ca la transformatorul in coloane bobinat simetric si echilibrat pe ambele coloane, calculat prin aceeasi procedura ca si cel cu bobina concentrata pe o singura coloana, vei avea la aceleasi cheltuieli facute (materiale inglobate) avantajul ca acel transformator va rezista la puteri duble si in consecinta socurile si suprasarcinile de tot felul (care la transformatoarele de sudura exista si sunt importante) vor fi suportate mult mai lejer.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4495-bobinaj-transformator/#findComment-41220

scuze am vrut sa intreb daca miezul pe care il am, de 25cm patrati de fiecare coloana ar fi destul de mare ptr. a suda cu 3,25. si daca se aduna sectiunile de pe cele doua coloane daca pun jumatate de bobinaj de primar pe o coloana si jumatate pe cealalta iar cu secundarul la fel...

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4495-bobinaj-transformator/#findComment-41221

scuze am vrut sa intreb daca miezul pe care il am, de 25cm patrati de fiecare coloana ar fi destul de mare ptr. a suda cu 3,25....

Poti cauta eventual raspunsuri referitoare la aceasta intrebare, aici.
...am vrut sa intreb daca... se aduna sectiunile de pe cele doua coloane daca pun jumatate de bobinaj de primar pe o coloana si jumatate pe cealalta iar cu secundarul la fel...

Nu. Dar am mai raspuns odata acestei intrebari, de unde se vede ca nu citesti prea atent. Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4495-bobinaj-transformator/#findComment-41232

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock