Sari la conținut

Depanarea placilor electronice aferente centralelor termice


donpetru

Postări Recomandate

In primul rand, deschid acest topic pentru a veni in sprijinul celor care vor avea ocazia sa depaneze diverse placi electronice de la centrale termice, placi care sunt inlocuite pe sume destul de mari (spre exemplu, cei care monteaza centrale termice si "le depaneaza", nu se mai straduie sa repare placa, ci e mult mai usor sa o inlocuiasca pe aprox. 450 lei, in conditiile in care piesa electronica defecta poate sa nu coste mai mult de 5 lei). Bine, trebuie mentionat aici ca sunt situatii cand nu se mai justifica depanarea placii, dar in exemplu meu nu a fost cazul, depanarea placii fiind pe deplin justificata.

 

Deci, printre alte treburi am avut ocazia recent sa repar o placa electronica de la o centrala termica Ferroli DOMIProject F 24 a carei descriere am s-o prezint in continuoare.

 

Schema electrica de principiu a placii (din pacate nu am gasit manualul de service) am atasat-o mai jos:

electrical diagram Ferroli DOMIProject F 24.jpg

 

Si cateva imaginii cu placa electronica Ferroli DOMIProject F 24:

Ferroli domiproject_1.JPG Ferroli domiproject_2.JPG

 

Dupa verificarea cu atentie a placii, asa cum banuiam de la bun inceput, singura piesa defecta a fost asazis-ul driver SMPS FSD210 care costa aprox 2,5 lei. Celelalte componente electronice, in special microcontrollerul ST72334J4T, functioneaza corect.

 

Daca aveti intrebari referitoare la placile electronice de la centrale termice Ferroli, atunci puteti sa le adresati in acest topic, unde sper sa adunam cate mai multe probleme si modul cum le inlaturam.

 

Numai Bine

  • Like 4
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte util topicul,felicitari :cheers2:

Si eu am avut sau aveam mai bine zis ocazia sa repar vreo 2 astfel de placi de la alt producator de centrale termice,insa cunostintele nu ma ajuta...Deci topicul e binevenit,macar in incercarea de a le diagnostica/repara inainte sa dam sume foarte mari de bani pentru defecte minore.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Firmele de service nu au, dupa cunostinta mea, scheme electrice de la asemenea placi si nici piese de schimb pentru ele. Firmele producatoare si cele de service au tot interesul sa vanda placi noi, cu garantie. Topicul e binevenit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua si felicitari pt acest topic.Am acelasi defect pe placa,mentionez ca sigurantele sunt bune am alimentate cc pe puntea redresoare circuitul fsd 210 este perfect din punct de vedere vizibil.In circuit este un tr.smd wvs 64 in partea de jos linga tr.ciopar care este folosit emiterul si baza care prezinra rezistenta in ambele sensuri,nu stiu ce trebuie inlocuit.Va rog daca ma puteti ajuta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pt.raspuns.Este aceiasi placa prezentatata mai sus,nu am tensiune in secundar si dupa cum spuneam FSD 210 se prezinta perfect la prima vedere,sigurantele nu sunt arse dar banuiesc tranzistorul descris mai sus care nu stiu ce este si nu l am gasit inca.Sunt din Braila si am gasit cu 10 lei FSD 210 la care am sa i pun soclu avind in vedere ca acest integrat se duce repede fara un srabilizator de intrare.Va rog daca aveti ideie ce tranzistor este sau ce asi putea pune ca inlocuitor.Multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

http://pdf1.alldatas...ILD/FSD210.html

 

FS210 e mai mult decat un tranzistor, e un modulator PWM urmat de un driver si un FET, adica un circuit specializat pentru surse flyback. Eu zic sa lasi pe altcineva sa repare placa aia, ca judecand dupa cum ai descris problema cu "se prezinta perfect la prima vedere", si finalizand cu o judecata de valoare: "ca acest integrat se duce repede fara un srabilizator de intrare" depanarea placii e o palarie prea mare pentru tine, fara suparare.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu va grabiti sa dati explicatii daca nu cititi cu atentie topicul,multumesc pt.incurajare!.Problema este rezolvata,am schimbat ci FSD210 pe soclu(este loc si se poare schimba foarte repede)Concluzie:daca sigurantele nu sunt arse si ci.FSD210 se prezinta perfect la prima vedere(nu este afumat,impuscat supraincalzit)nici o componenta din jurul ci.nu am gasit o defecta,inlocuiti ci FSD210 si rezolvati problema economic.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru a prelungi durata de viata la centrala termica Ferroli DOMIProject F 24 montati un stabilizator de tensiune inaintea alimentar,aceasta solutie am gasito pe topice Italiene care au fost nemultumiti de schimbarea repetata a placi electronice.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am o centrala de apartament Beretta din 1999.In urma cu vreo 2 ani centrala avea momente cind nu pornea,indiferent ca mergea pe incalzire sau pe preparat apa calda.De exemplu deschideam robinetul de apa calda de la chiuveta.Se auzea ca porneste pompa iar dupa un timp centrala intra in avarie.La fel cind mergea caldura,dupa ce mergea un timp si diferenta de temperatura dintre a apei de pe tur si de pe retur scadea ,normal focul se oprea, mergind numai pompa de recirculare.Cind diferenta de temperatura dintre tur si retur crestea ar fi trebuit sa porneasca flacara,lucru care nu se mai intimpla,centrala intrind in avarie.Toate aceste avarii apareau absolut aleatoriu.Erau perioade cind centrala mergea fara probleme.Avind contract de service cu o firma,am contactat persoana care a venit sa verifice centrala.Binenteles ca mi-a spus ca este defecta placa electronica si ca daca gaseste o sa mi-o inlocuiasca,pretul fiind undeva la vreo 550 roni.Ne-am inteles sa ma sune cind gaseste.Intr-o zi am ascultat cu atentie centrala si am constatat ca atunci cind deschid robinetul de apa calda de la chiuveta auzeam pompa centralei pornind dar nu auzeam ventilatorul de evacuare a gazelor pornind.Am deschis centrala si am scos placa electronica.Pe placa am gasit doua relee.Banuind ca unul dintre relee comanda ventilatorul,am decis sa verific ambele relee.Examinind cu lupa partea placata am observat ca un piciorus al unui releu avea o lipitura rece.Am refacut toate lipiturile picioruselor celor doua relee si am montat placa la loc.Am pornit centrala si surprinzator, centrala din acel moment nu a mai intrat in avarie.L-am sunat pe "meserias" care s-a aratat indignat de faptul ca am facut imprudenta sa rup sigiliul, o bucata de hirtie cu numele meseriasului ,numele firmei,stampila si data cind a pus sigiliul,spunindu-mi ca nu mai beneficiez de garantie in cazul in care centrala "pateste "ceva.I-am spus citeva reprosindu-i ca a facut verificarea de mintuiala si ca a incercat sa ia bani de la mine vinzindu-mi o placa noua fara ca ceea veche sa fie defecta. L-am anuntat ca in momentul cind expira contractul de service cu el, renunt la serviciile lui si a firmei,lucru pe care l-am si facut.Deci atentie cu cine faceti contract de service.Interesati-va de firma la serviciile vreti sa apelati.

Editat de george b
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Momentan nu mai retin exact cat era tensiunea redresata dar stiu exact ca pe condensatorul de 100uF/16V din imaginea din dreapta era aprox. 5Vcc. S-ar putea ca acolo sa fie 12 sau 24V, dar repet, momentan nu mai retin exact cat.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

buna ziua ,am si eu o intrebare.. : placile electronice de la centrale au cate un microcontroler care banuiesc eu ca sunt protejate la citire .. cate sanse sunt ca softul scris in microcontroler sa se strice fara nici-un motiv sau de la socuri de curent? am o centrala sylber care nu mai raspunde la comenzi ..banuiesc ca ori microcontrolerul e ars sau firmware-ul din el e crapat ..sau poate nu functioneaza corect din alte cauze?condesatori de filtrare sau tensiune nestabilizata?ori senzori?.. va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu este vorba de soc de curent, ci mai degraba de o supratensiune. In aceasta situatie microcontrolerul se defecteaza fara nicio sansa sa mai puteti recupera ceva (soft-ul sau fizic microcontrolerul).

Apoi, softul nu poate "sa se strice", se defecteaza microcontrolerul, atat tot.

Daca centrala nu mai functioneaza la comenzi, atunci, inainte de a formula un posibil defect, aveti tensiune pe pinii de alimentare a microcontrolerului ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock