Sari la conținut

Tweeterele Se Incing Si Miros A Ars!

claudeel

Postări Recomandate

Salutarile mele! Dupa vreo 4 sisteme 5.1 m-am decis in urma cu 3 luni sa incerc si ce hi-fi si am trecut la treaba! Au uinceput cautariile pe net (review,poze si alte cele) si m-am decis ca incinte sa imi iau 2 Wharfedale Vardus VR-400, la amplificator am optat pentru un receiver AV Yamaha RX V371 si un subwoofer micut Yamaha YST-SW-012. Mi-a placut inca din prima zii WOW era altceva sunet frumos clar mai ales muzica mai veche in format Flac o gramada de kbps mult mai multi decat in mp3. Bun......problema este ca astazi am observat dupa vreo 3 ore de ascultat muzica ceva mai tare (sa zicem 80% din capacitatea boxelor de 100W cum spune producatorul) am observat un miros de ars in camera, dai si uitate la fire la prize la tot nu gaseam sursa mirosului si am descoperit ca tweeterele erau foarte incinse si miroseau a ars dar mergeau nu aveau nici cea mai mica problema (in viata mea nu am mai vazut un tweeter sa se incinga in halul ala ) si m-am decis sa le opresc nu cumva sa nu se arda, cu inaltele nu dau tare in ele, pe receiver am setat inaltele la -4 (el avand minim -10 si maxim +10. De ce s-au incins in halul ala? Au filtre au tot boxele sunt noi noute. Exista posibilitatea sa se arda? Am ascultat intr-o zii 40 de minute muzica(Flac ce e drept nu mp3) si nu au avut nici cea mai mica problema si am mers numai pe maxim si nu au scos nici cea mai mica distorsiune. Ce se intampla chestia asta?

Editat de claudeel
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In mod normal un tweeter nu se incalzeste in primul rand deoarece puterea debitata de amplificator in domeniul de frecvente repartizat tweeterului este mica. Pot fi doua cauze: filtrul neportrivit baga in tweeter frecvente joase care nu se prea aud, dar disipa caldura, sau amplificatorul trimite permanent un semnal pe o frecventa supraaudibila care deasemenea nu se aude, dar disipa. A se verifica cu un osciloscop. Uneori un tweeter nou, alimentat la putere nominala un timp mai lung, isi "usuca" vopseaua, lacul sau adezivul si miroase, dupa care nu se mai simte nimic.

Link spre comentariu

Asta stiu ca la inceput miroase putin ca e nou pana se 'usuca" adezivul dar e naspa ca se incinge foarte rau radiaza o calduca incredibila de parca l-as fi aruncat in foc. Nu stiu ce sa mai zic, nu sunt boxe de 2 mil. sunt unele forte laudate :( filtru nepotrivit nu stiu ce sa cred! Cert e ca daca o sa mai ascult la vol mare si se incing sunt sigur ca o sa se arda si atunci am puso ca nu prea se gasesc pe la noi mai deloc tweeterele astea!

Link spre comentariu

Ma bagasei in ceata cu piezo si dinamic. M-am documentat ce inseamna, tweeterele sunt dinamice Silk Dome (din matase sau cum le spune) impedanta 6ohm! Tweeterul este asemanator celui din poza doar ca are o margine de 2 mm ! Azi am scos filtru la o boxa si are iesire pe 3 ganale pe acel filtru,o bobina,condensatori. Toate difuzoarele sunt legate la el dar fiecare cu partea lui (ex: Woofer +...-....Medii +...-....Tweetere +....- ! )

post-20756-0-90884100-1335640130_thumb.jpg

Editat de claudeel
Link spre comentariu

Tweeterele dinamice sunt mici, sunt inchise si au racire slaba, numai prin radiatia suprafetei exterioare. Daca puterea primita e prea mare se incing rau de tot. E greu de masurat puterea primita, dar se poate verifica cu orice osciloscop daca semnalul primit este cel corect.

Link spre comentariu

Si unde as gasi pe cineva cu un osciloscop? Oricum sunt sigur ca pana la urma se vor arde:(. Aseara am desfacut si am scos tweeterul si i-am dat putin mai tare( receiverul are volum maxim +16.5db si eu i-am dat la +5db cu inaltele la -4) si dupa 3 melodii deja nu mai puteam sa il tin in mana,frigea ca dracu' :(. De 1300 de ron imi luam mai bine 4 bucati Magnat Supreme Monitor 800 si mai ramaneam si cu 300 ron :|. Eu nu prea am inteles ceva din specificatiile ei pana la urma ce impedanta are yamaha asta? (eu il folosesc in sistem 2.1: Amplifier Section Channel 5.1 Rated Output Power (1kHz, 1ch driven) 100W (8ohms, 0.9% THD) Rated Output Power (1kHz, 2ch driven) 80W (8ohms, 0.9% THD) Dynamic Power per Channel (8/6/4/2 ohms)

110/130/160/180W

La boxe specificatiile sunt :

Enclosure Type ported bass.gif BASS 6 tweeter.gif TWEETER 25mm TEX impedance.gif NOMINAL IMPEDANCE 6ohms dimensions.gif DIMENSIONS 920 x 223 x 255 Mid - Range 6 Freq Range at -6 dB 40 - 20 khz SPL 1W @ 1M 90dB Recommend Amp 10 - 150W

Editat de claudeel
Link spre comentariu

Tweeter-ul foarte probabil se incalzeste mai tare din cauza ca primeste un domeniu de frecventa putin mare decat primea initial. Apoi, nici solutia constructiva a tweeter-ului nu ar trebui neglijata deoarece insasi prin constructie "acele tweetere functioneaza calde". Asa cum ati prezentat problema, acea incalzire excesiva mai mult ca sigur este din cauza devalorizarii condensatorului de pe iesirea de inalte a filtrului care impinge spre tweeter si frecvente care nu trebuie sa le primeasca.

Totusi, postati schema filtrului ca sa va pot indica exact ce anume, ati putea incerca, sa schimbati.

Numai Bine

Link spre comentariu

Valorile le-am scris pe poza pentru fiecare condensator. Eu am multimetru din poza (defapt nici nu stiu ce este "aparat de masura si control" sau "multimetru" sau e una si aceeasi? hai ca sunt varza rau :( ).

post-20756-0-85596400-1335807811_thumb.jpg

post-20756-0-68426900-1335807837_thumb.jpg

Editat de claudeel
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock