Sari la conținut

Sursa +/-14V,5V!

Postări Recomandate

As avea nevoie la un amplificator(complet) de urmatoarele tensiuni:

+/-14V,+5V si binenteles GND...

Tensiunile astea sunt necesare pentru partea frontala dintr-un amplificator,parte frontala care contine corectorul de ton,selectorul de intrari,senzor telecomanda...deci vor fi ramuri de putere mica.

Pentru amplificator am un transformator de:

2x21Vac

2x32Vac,tensiuni masurate fata de priza mediana a transformatorului(ambele ramuri fiind de putere).

Vreau sa folosesc 2x32Vac pentru 2 kituri de amplificator si din 2x21Vac sa fac partea asta de comanda pentru corector si etc..Pentru +5v voi folosi un Lm7805 dar l-as alimenta din cei +/-14v si nu din redresarea celor 2x21Vac.

M-am gandit sa reduc cei 2x21Vac dupa redresare cu ceva diode zenner si sa obtin 14v si din 14 sa alimentez mai departe stabilizatorul.

Astept ceva pareri,idei,eventual o schita de schema mai buna si cat se poate de simpla pentru ce am nevoie.

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Prima propozitie sa inteleg ca a vrut sa insemne alimentator in loc de amplificator ? Daca e asa, atunci in cerintele alimentatorului nu ati mentionat tensiunile necesare pentru cele 2 kituri de amplificator pe care doriti sa le alimentati din acei 2 x 32 Vac ? Deci, ceva lipseste!

Link spre comentariu

Intradevar exprimarea/explicatia nu-i tocmai buna deci incerc alta formulare :biggrin:

Mai exact am o carcasa de la un amplificator la care era defect etajul final.Am scos din cutie placa "de baza" a amplificatorului pe care era etajul final,redresarea,filtrarea...etc.Am scos si transformatorul original pentru ca am unul mai bun(de putere mai mare) si astfel a ramas pe carcasa partea frontala cu selector intrari,volum,corector si restul de butoane.Ca sa functioneze partea asta din fata,ea are nevoie de +/-14Vcc si +5Vcc si binenteles gnd.

Transformatoru cel "nou" are 2x21vca si 2x32vca.

Toata problema ar fi cum pot face mai usor din 2x21Vac cei 14v si 5v...

Pentru kiturile audio o sa folosesc cealalta ramura de 2x32Vac dar pe mine deocamdata ma intereseaza sa fac alimentarea la partea frontala,deci din cei 2x21Vca sa fac +/-14vcc si +5vcc.

Link spre comentariu

vreau sa te rog ceva:

pentru ca tu sa reusesti ce vrei sa faci este necesar sa citesti un pic despre surse de alimentare ,despre surse stabilizate ,despre alimentarea montajelor pe care le ai si cred ca in curind o sa ceri o schema tare de final care sa fie alimentata tot din..........v

oricite raspunsuri vei primi ,trebuie sa ai ceva cunostinte in problema.sunt aici scheme de alimentatoare .cauta si incearca sa intelegi cum lucreaza si mai intrebi.vreau doar sa-ti vina mai usor ce vrei sa faci.

succes!!!!

Link spre comentariu

Din 2 x 21Vac se poate creea usor un +/-15Vcc (presupun ca doriti sa alimentati niste amplificatoare operationale pe partea frontala a amplificatorului). Daca e asa, atunci nu trebuie sa va chinuiti sa obtineti +/-14Vcc. Pentru creearea tensiunilor mentionate anterior se poate utiliza o pereche 7815/7915.

In ceea ce priveste acei +5Vcc, aceasta tensiune se poate creea folosind o singura infasurare de 21Vac si o redresare monoalternata (o singura dioda si un condensator). Dupa redresare, utilizati un montaj cu 7805 sau cu LM317.

Numai Bine

Link spre comentariu

Intradevar,tarziu mi-a picat fisa ca as putea folosi direct ceva LM...si pentru cei +-14v in loc de diode zenner.Cei 5v ma gandeam sa-i fac din cei 14v,dar mai bine cum zice donpetru,o redresare simpla separata si un 7805.

@mmarlus:nu cred ca-i mare filozofie cu o "sursa" asa simpla,dar am vrut sa aflu niste pareri sa vad cum ar fi mai bine(fata de cum am gandit eu treaba) :cool:

Editat de Letcon
Link spre comentariu

Nu va recomand LM-uri ca sa obtineti acei +/- 14Vcc din cauza ca mai mult ca sigur puteti ajunge in situatia sa cautati rezistente de precizie pe care sa le folositi in reactiile celor doua LM-uri. Evitati asemenea aventuri si utilizati 7815 / 7915, unde la iesirea acestora puteti conecta una sau doua diode in serie, daca vreti neaparat sa va apropiati de acei +/-14Vcc. E mult mai simplu si eficient asa.

LM317 il puteti utiliza ca sa obtineti acei +5Vcc, dar numai pentru asta.

Link spre comentariu

Pentru toate cele trei tensiuni se pot folosi integrate stabilizaoare din seria 7800-7900. Pentru +5V un simplu 7805 e suficient. Pentru +/- 14 V se pot folosi integrate de tensiune mai mica (5, 9 sau 12 V) cu cate o rezistenta in serie cu borna de masa. Valoarea rezistentei se alege astfel incat pe ea sa cada diferenta de tensiune necesara. Daca, de exemplu, am un 7905 si vreau sa scot - 14 V am nevoie de o rezistenta pe care sa cada 9 V la curentul din borna de 4 mA, deci 2,2 kiloohmi. Se pun rezistente ajustabile. Metoda descrisa e mai putin folosita, dar functioneaza bine.

Mult succes!

Link spre comentariu

Nici nu ma gandeam sa obtin +/-14v batuti in cuie...Daca tot exista 7815 / 7915,nu merita alte complicatii si artificii pentru 1v in plus(in cazul de fata).In cel mai rau caz puneam 7812/7912 sau diode zenner,dar daca exista 7815...e ca si rezolvata treaba.Pentru cei 5v tocmai am masurat o infasurare "minuscula" separata a trafului care trebuia sa aibe 3,5vca si la masuratoare a depasit cu ceva 5vca,deci cel mai probabil o sa folosesc infasurarea asta si un 7805.

Link spre comentariu

Atentie! Pentru a scoate 5 V un 7805 are nevoie la intrare de cel putin 8 V in sarcina (filtrat). Avand in vedere ca suporta 30 V intre iesire si intrare, se poate alimenta fara probleme din sursa de + 21 V. Daca disipatia integratului e prea mare se pune o rezistenta in serie cu el.

Link spre comentariu

Sa vad daca pot folosi infasurarea "mica" a trafului care la o masuratoare a rezultat 5vca,daca nu va trebui sa folosesc ramura de 21vca.Mai am un traf din care pot face tensiunile necesare mai usor dar e de putere mai mica...sa vedem in final cum e mai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock