Sari la conținut

Surse De Alimentare Lampi Cu Leduri


Postări Recomandate

Am lucrat la un proiect de realizare a unor lampi cu leduri "eco....".Am folosit leduri de putere care puteau comsuma pina la 1w dar curentul maxim era de 1000mA. realizarea a necesitat o recire adecvata iar randamentul maxim l-am obtinut la un curent de 350mA .Problema care se pune este sursa .Am folosit o sursa in comutatie 100-220V /11-17V cc.Tehnuicienii recomanda o sursa in control a curentului ,respectiv o sursa de curent constant reglata pe optimul ledurilor. Conform sursei folosite de mine reusesc sa reglez un curent care nu se mai modifica ,oricare ar fi tensiunea de alimentare primara 110 vca-240 vca..Am vazut si alte lampi similare care au surse de curent constant .As dori sa stiu de ce asa.

Pentru a cistiga ca randament -putere luminoasa obtinuta /putere consumata exista solutia folosirii alimentarii in impulsuri (probabil la o anumita fecventa nu este sesizabila vizual)dar la o sa de sport sau unde sunt de urmarit obiecte in miscare ,apar probleme.Daca am curent constant pe sursa de tensiune ,de ce curent constant ca sursa?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/
Distribuie pe alte site-uri

Dar ce tip de leduri ati utilizat mai exact ?

Sursele de curent constant se foloses pe leduri tocmai pentru a pastra constant curentul de alimentare a ledului la fluctuatii ale tensiunii de alimentare (fluctuatii care se pot inregistra si la conectarea mai multor leduri). Unii se rezuma sa foloseasca numai o sursa stabilizata de tensiune dar uneori nu e suficient din cauza ca "spike-urile" generata de sursa "distruge in timp ledul daca acesta nu are sursa de curent constant". Oricum, ideea e ca sursa de curent de constant prelungeste cu mult durata de viata a ledului.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-40851
Distribuie pe alte site-uri

am inteles dar sursa mea este stabila inte110v ca si 240vca iar tensiunea si implicit cutentul sunt constante pe toata plaja de tensiuni de alimentare.credeti ca la pornit-oprit sunt variatii capabile sa distruga jonctunea led?am incercat o varianta de sursa care pica peste sursa in comutatie ,cu iesire de24vcc de data asta, am format siruri de cite 6 leduri care au cam 3,3v la curent de 350mA pe sir.lampa are 30 leduri.nu am codul de led ,dar sigur o sa primesc formatul pdf de catalog .

LED-SURSA-CURENT-350MA-CAB.pdf

LED-SURSA-CURENT-350MA-COMP.pdf

LED-SURSA-CURENT-350MA-SCH.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-40854
Distribuie pe alte site-uri

Da, ati intuit bine, la pornire si la intreruperea alimentarii ledurilor apar acele spike-uri de tensiune care "le mananca din viata".

 

Incercati sa folositi pe alimentarea ledurilor si iesirea sursei de tensiune stabilizata niste generatoare de curent constant care pot sa alimenteze si mai multe leduri conectate in serie.

 

Apropo, ce program ati folosit la realizarea PCB-ului ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-40856
Distribuie pe alte site-uri

cablajul este lucrat pe diptrace. poate fi luat in varianta trial sau se cere permisiunea ca hoby si primesti un cod pentru versiunea 500 de gauri in cablaj ,deci pentru montaje mai simple.nu stiu daca e bine ,dar pot da adresa ,cu permisiunea dumneavoastra.pcb se poate converti pentru lucrul in cnc .

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-40891
Distribuie pe alte site-uri

Dusmanul cel mare al LED-urilor este temperatura. Temperatura ridicata limiteaza drastic durata lor de viata si reduce mult randamentul optic. Prin caracteristica lor U-I LED-urile sunt receptori de curent, nu de tensiune. Tensiunea depinde in primul rand de culoare si mai putin de curent sau de temperatura. O instalatie de alimentare pentru mai multe LED-uri, in mod ideal, ar trebui sa asigure putere constanta pe fiecare LED. O solutie semi-ideala este cea a unui curent mediu constant. Nu are importanta daca folosim curent continuu sau impulsuri. In foaia de catalog apar doi curenti maximi: unul mediu si altul, mult mai mare, in impuls. Aceste valori nu trebuie depasite niciodata. Cum nu este rational sa folosim surse de curent constant pentru fiecare LED, diodele de acelasi tip si de aceeasi culoare se leaga mai multe in serie si se alimenteaza dintr-o singura sursa de curent constant. Mai simplu, dar cu consum suplimentar, sirul de diode se poate alimenta dintr-o sursa de tensiune constanta in serie cu o rezistenta de limitare a curentului. Niciodata nu se vor alimenta LED-uri direct dintr-o sursa de tensiune. La o lampa de putere cu LED-uri principala problema este racirea. Farurile auto moderne echipate exclusiv cu LED-uri dispun de instalatii proprii de racire cu lichid cu pompa, radiator si ventilator.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-40922
Distribuie pe alte site-uri

asa este ,temperatura este o problema.am aflat ca sursa de curent constant de fapt este o sursa in inpulsuri obtinute prin oprirea alimentarii la un prag de curent si pornirea ,realizind de fapt niste fronturi la care se poate regla frontul de umplere si frecventa astfel ca pentru an-a parte din secunda pot sa ma apropii de pragul maxim de curent ,problema ar fi doar unde folosesc lampa :lumina poate descompune imaginea in miscare a unui obiect si se vede ca un tub prin care trece o mingie de tenis.asa se obtine lumina relativ maxima iar puterea folosita este mai mica.la peste 50Hz ochiul nu vede vibratia si daca sursa are impulsuri de 10KHz este perfect.despre racire e greu pentru ca o lampa afara ,cu IP65 adica inchisa ermetic ,nu permite schimb de caldura cu exteriorul.am incalzit leduri pina s-a topit fludorul cu care le-am lipit,unele s-au ars.am mers mult sub curentul de catalog al ledului si la 350mA pe brat de 5 leduri ,cu 6 brate,am obtinut o lampa alimentata dintr-o sursa in comutatie de 4A cu16,3v si 2100-2200mA.daca o sa continui am sa incerc cu sursa data mai sus sau poate o alta care sa respecte cele de mai sus.vom vedea.

mmarius

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-40943
Distribuie pe alte site-uri

Intr-un LED este un cristal montat pe unul din pini. Prin acest "pin cald" se elimina caldura disipata in cristal. Pentru o racire mai buna eu am folosit un sticlotextolit dublu placat. Pe fata se lipesc LED-urile cu pinii scurtati si cu "pinul cald" pe o suprafata cat mai mare de cupru. Caldura trece prin placa la al doilea strat de cupru care poate fi racit oricum: se lasa in afara carcasei, se ventileaza, etc, Eu am lipit un radiator de CPU vechi. Merge si fara ventilator.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-41059
Distribuie pe alte site-uri

nu sti ce fel de led am folosit ,poate am sa prind pdf-ul sa-l postez .fabricantul da maxim curent de 1 000mA adica 1 A si eu cu 650mA am reusit sa-l dezlipesc din lipitura fiind prins pe radiator dat de fabricant ,prins pe tabla de aluminiu de3mm cu marimea de200x400 ,cu o sursa simpla in comutatie ,30 de leduri.20 de lampi care lumineaza de la 10 m un teren de sport ,intr-o cutie ermetica (ip65).cu dublu placat e joaca .am modificat sursa in sursa de curent constant si am sa fac cu impulsuri .cum e cea postata mai sus .

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-41084
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Parerea mea e ca e vorba de reclama mincionoasa sau ca ai alt produs decat cel pe care crezi ca-l ai.

Chiar recent am cumparat niste spoturi cu 4 leduri 2serie in paralel cu alt doua serie, controlate de o minisursa interna de 0.6 A.

Am masurat caderea de tensiune pe fiecare led 3.05V si mi-am dat seama ca de faptm, la aproximativ 1w/led sunt subutilizate.

Am deconectat 2 leduri si am lasat doar doua in serie, curentul a ramas aproape neschimbat, ~0.6xx A, dar caderea de tensiune pe ele este de cca 2x3.2V, ca sa mai reduc din putere am deconectat capacitorul dinaintea lor (stiu efectele adverse) si acum functioneaza la aprox 1.9w/led, folosind aceelasi radiator pe care ereau montate toate 4 (pentru 4w) nu am avut nici cea mai mica problema.

Sursa are de suferit deoarece probabil functioneaza la o frecventa foarte mare din cauza lipsei capacitorului dar este data pentru un curent mediu de 1.5A (de asemenea sipradimensionata).

L-am lasat sa mearga in conficguratia asta multe ore si nu s-a intamplat nimic.

Inca suspectez ca ar putea functiona si la 3 w dar nu incerc asta panan nu ajunga acasa ca sa pot sa le pun pe un radiator mai mare si pentru ca unde sunt acum "dotarile" si timpul sunt foarte limitate.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-42250
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

din pacate ledurile nu sant "folosibile" la iluminatul interior, exterior si cu atat mai putin auto cel putin deocamdata cand spectrul emis de LED-uri nu are compozitia cea mai "fericita" ochiului uman ... poate doar iluminat decorativ si semnalizare singurul avantaj fata de CFL este robustetea dar si aici degeaba e ledul solid in spatele unei surse in comutatie fragila .

ofer 10 leduri de 1 W fiecare (CREE, SEOUL, OSRAM...) oricarui doritor care ma convinge cu aplicatia sa

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4462-surse-de-alimentare-lampi-cu-leduri/#findComment-42822
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock