Sari la conținut

Incarcator Acumulatori 12V Max 10Ah By Donpetru

Postări Recomandate

Donpetru am facut acest incarcator intro cutie de sursa pc si ca traf am folosit trafu de la un tv an de la blocu de alimentare (17v in gol).Chestia este ca se incalzeste dioda zener fara sarcina pus pe domeniul de 1A.Am folosit ca dioda zener in locul 1N4742A o alta de 5w 1N5349B.Care sa fie problema?

incarcator acumulatori.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dioda aceea Zener se poate incalzi daca tensiunea redresata e prea mare (peste 30V) sau daca rezistenta R2 nu este de 4.7kOhmi asa cum am precizat in schema.

Editare ulterioara: Schema pe care am prezentat-o acum vreo 4 ani in urma i-am adus si cateva imbunatatiri. Maine le caut si o sa le postez.

Link spre comentariu

Inverseaza R2 si cu D5 si ai sa vezi ca nu se incalzeste Zenerul.

Schema postata de admin in vremuri de pionerat a fost gresita. Am inteles ca a fost o ciorna la vremea aia si s-ar putea ca varianta imbunatatita sa fie cu adevarat functionala.

Link spre comentariu

O sa incerc cum zici sa vad daca merge mai ales ca am facut si cablajul,am montato in cutie,mai aveam sa-i pun selectorul si era gata.Voiam sa o folosesc in locul mizeriei de incarcator care mi-a fost dat la bormasina de 12v.Maine o sa pun si niste poze si astept varianta inbunatatita de la donpetru.

Link spre comentariu

Dioda zener se incalzeste deoarece tensiunea de 23v prin rezistentele din selector si prin jonctiunea B-E al Q1 cade direct pe dioda zener;practic rezistentele din selector sint in paralel peste rezistorul de 4,7k si creste curentul prin dioda.Am incercat sa montez o dioda 1n4001 intre zener si baza lui Q1,nu se mai incalzeste zenerul dar teniunea la iesire fluctueaza intre 11-13v.

Daca fac rocada intre zener si rez de 4k7 cum zici in baza q1 o sa am aprox 11v nestabilizat si cred ca o sa se incalzeasca rezistorul.

Nu sunt expert in electronica,nu stiu sa calculez valori de componente dar construiesc din pasiune si pun si un pic de suflet in ceea ce fac si de aceea daca un montaj construit nu merge corect incerc toate variantele posibile de remediere inainte de a renunta la el.

Editat de cristi_74
Link spre comentariu

Intr-adevar, prima versiune postata a fost o versiune experimentala, un fel de ciorna. Scuze pentru cine a crezut altceva.

Ultima versiune realizata acum doi ani in urma, realizata practic si apoi montajul vandut, a fost schema prezentata mai jos:

incarcator acumulatori - versiunea septembrie 2010.jpg

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock