Sari la conținut

Intrebare Despre Descarcarea Bateriilor


elco

Postări Recomandate

Sa de o baterie de 1,2V, de aia pentru camere foto. E vorba de un acumulator care nu are trecuta capacitatea pe care vreau sa o aflu sau sa o calculez.

Dar nu stiu cum sa calculez capacitatea acumulatorului?! Ma gandeam eu sa conectez la bornele acumulatorului o rezistenta de 10 Ohmi, o tin 10 secunde si masor tensiunea acumulatorului inainte si dupa cele 10 secunde. Nu stiu daca fac bine, adica nu stiu daca curba de descarcare e liniara. Dar, sa presupun ca e liniara, atunci fac diferenta intre tensiunile masurate si rezulta, sa zicem, 0,05V in 10 secunde. Stiu ca limita tensiunii cand se descarca de tot acumulatorul e 1.05 (nu stiu sigur daca e asa, dar incerc). Aici m-am blocat.

Cu datele astea as putea calcula capacitatea in mAh a acumulatorului ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Curba de descarcare nu se poate determina masurand descarcarea acumulatorului timp de o secunda, dar timp de 60 sec se poate si apoi anticipa matematic restul functiei de descarcare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se incarca complet acumulatorul, se alimenteaza cu el o rezistenta de 10 ohmi, se masoara tensiunea la borne (de ex. 1,3 V) si se noteaza ora. Atunci cand tensiunea atinge valoarea minima (de ex. 1,1 V) se noteaza ora si se calculeaza durata descarcarii (de ex. 10 ore). Considerand, in cazul dat, o tensiune medie de 1,2 V se calculeaza curentul mediu de 1,2 V : 10 ohmi = 120 mA. Capacitatea va rezulta: 120 mA x 10 ore = 1200 mAh. Simplu, nu?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

mersi pt. raspunsuri dar pe mine ma interesa sa masor corect capacitatea acumulatorului si cand acumulatorul nu este complet incarcat. As putea sa fac lucrul asta fara sa incarc complet acumulatorul ?

Editat de elco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Desigur, dar va rezulta capacitatea disponibila dupa incarcarea incompleta, nu capacitatea maxima definita de producator. Incarcarea completa, chiar o oarecare supraincarcare (la curent mai mic), nu dauneaza acumulatorului. Pentru a aprecia starea de incarcare (capacitatea disponibila) a unui acumulator alcalin anume se masoara tensiunea pe o sarcina anumita, de exemplu 10 ohmi. Valoarea se compara cu un tabel sau cu o curba determinate, in prealabil, pe acel exemplar si pe aceeasi sarcina. Cam complicat, dar altfel nu se poate. La acumulatorii cu plumb exista alt parametru, densitatea electrolitului, ce variaza cu starea de incarcare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock