Sari la conținut

Sistem "antifluctuatii" Trafo De Sudura !


raicu

Postări Recomandate

buna ziua!

am o problema (mai ales cu vecini), in momentul folosiri unui aparat de sudura confectionat artizanal la deschiderea arcului apar caderi de tensiune pe retea sesizabile si la vecini de retea

intrebarea e daca exista o modalitate de a rezolva problema (filtru sau .....)

ps ma gandeam la un filtru de condesatoare!!!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va referiti la o retea electrica din mediu rural ? Daca da, atunci aveti idee cam ce putere are postul de transformare si numarul aproximativ de consumatori arondati la acel post ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Caderi de tensiune e normal sa apara din cauza curentului de pornire extras de aparatul de sudura la conectare si chiar la functionarea in sarcina. Dar ce putere are transformatorul de sudura ?

 

Daca va ganditi sa montati o baterie de condensatoare, acest lucru nu va imbunatati mai deloc lucrurile, pentru ca, pe de o parte, bateria va imbunatatii factorul de putere a aparatului si va creste foarte usor tensiunea (dar nu suficient cat ar fi nevoie), iar pe de alta parte, caderea de tensiune tot va fi prezenta, pentru ca e un fenomen normal - pe o anumita lungime a traseului de alimentare cu cat curentul absorbit creste, cu atat mai mult va creste si caderea de tensiune pe aceea portiune de traseu.

 

O solutie, nu tocmai ieftina, ar fi sa folositi un stabilizator de tensiune alternativa (5kVA) - este aproximativ 600...800lei in comert, cu care sa alimentati proprii consumatori casnici. Acesta va separa galvanic reteaua casnica de transformatorul de sudura si nu veti mai avea problemele de care spuneti (editare ulterioara: o mica cadere de tensiune tot va mai exista dar nu veti deranja ceilalti consumatori din retea asa cum se intampla pana acum).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca te-ai gandit ca condensatoarele costa mai putin si fac aceeasi treaba, uite ca nu e asa. Te-ai gandit ce condensatoare iti trebuiesc, nu de alea de 5 lei bucata, ci de la vreo 50..100lei bucata. Se gasesc mai greu dar costul e tot pe acolo, e ca si cum ai cumpara un traf de separatie.

Ideea e in felul urmator, daca distanta fata de postul de transformare e relativ mare si puterea postului nu e cine stie ce, nici cu stabilizator nu faci mare lucru, dar macar nu perturbi electrocasnicile oamenilor din sat. Dar, tensiunea tot va scade pe intrarea stabilizatorului.

 

Acum depinde si tipul aparatului de sudura, daca e tip invertor sau transformator si puterea lui. Daca e prea mare, atunci chiar nu prea ai ce sa faci - doar sa te duci sa te legi cu traful de sudura direct de la tabloul general al postului.

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ai punctat bine, ma refer la afirmatia cu legarea directa de la tabloul general al postului. Dar daca postul de transformare e la 1Km departare ?

 

Problema e destul de delicata iar o solutie care sa elimine complet caderea de tensiune NU exista. Exista doar posibilitatea de a diminua caderea de tensiune pana la o anumita limita, folosind un cablu de alimentare de sectiune mai mare si utilizand transformatorul de sudura in anumite intervale orare, cand consumul pe traseul de unde se alimenteaza transformatorul de sudura, este foarte redus. Solutia cu condensatoare nu isi are rostul sau si-ar avea daca s-ar folosi o baterie de condensatoare de valoare mare (care ar putea costa si cateva mii de euro). Dar folosirea unei asemenea baterii are si alte implicatii care conduce la imposibilitatea punerii in practica a unei asemenea solutii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

aparatul de sudura e confectionat artizanal (transformator)iar puterea llui nu o cunosc sigur

la iesire tensiunea e de 55 -70 v iar bobinajul pe secundar e cu fir de fi 4 mm

legarea la postul de trafo exclus(distalnta +legalitatea!!!)

 

 

am totusi o nedumerire in legatura cu cablu de alimentare.....sectiune mai mare=??

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Reteaua electrica aeriana (numita prescurtat LEA) din zona rurala se executa din cabluri electrice cu sectiunea conductorului:

- de 70mmp daca lungimea liniei atinge 1km;

- de 50mmp daca lungimea liniei electrice aeriene este mai mica de 1Km;

- mai mare de 70mmp daca lungimea liniei depaseste 1Km.

Bransamentele monofazate (legatura de la stalp la BMP-ul locuintei) se executa din cablu de AL 2x16mmp iar in cazul bransamentelor trifazate din AL 3x25 + 25mmp.

 

Cand am spus sectiune mai mare, ma refeream sa fiti cat mai aproape cu sectiunea cablului care alimenteaza transformatorul de sudura de sectiunea bransamentului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stabilizatorul de tensiune nu e o solutie in cazul de fata,ce face el e sa-ti mentina TIE tensiunea constanta, deci va creste curentul absorbit din retea si problema pentru vecini se inrautateste.Dupa mine ar fi doua solutii in cazul asta, prima ar fi sa sudezi cu electrozi supertit (fin)de 2,5( ce fac si eu) care are pana in 80A*18v pe arc,=1440w, fata de cei de 3,25 unde ai 120A*20v= 2400w care aproape injumatateste curentul din secundar,implicit si din primar, sau folosesti daca ai posibilitatea un generator pe benzina de putere corespunzatoare,5-6 kw

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ce face el e sa-ti mentina TIE tensiunea constanta

Mentine constanta tensiunea pe proprii consumatorii casnici. La asta ma refeream mai sus.

Dar e mult mai buna si solutia dvs. cu acel generator, pentru ca, presupun, nu cred ca este foarte rentabil - in acest moment - schimbarea tipului de aparat de sudura?!

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da aveti dreptate schimbarea tipului de aparat de sudura in momentul de fata nu e posibila o sa incerc cu un cablu de alimentare cu sectiune mai mare desi nu cred ca o sa aiba mare efect -dat fiind ca instalatia in casa imi e cu fir de 2mm-2,5mm,iar o legatura mai apropiata de bransament nu imi e posibila-

 

multumesc pentru sugestii (exista oare o rezolvare convenabila?)

 

sanatate

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

schimbarea tipului de aparat de sudura?!

 

Numai Bine

schimbarea tipului de aparat nu reduce semnificativ consumul in sarcina,unde principiul fiind acelasi(topirea cu arc electric) cantitatile ce trebuiesc topite fiind aceleasi, energia cheltuita -aceeasi, in schimb se reduce consumul la functionarea in gol,care la aparatele artizanale este in jur de 2-3A,iar pentru acest avantaj dupa parerea mea nu se justifica sa-ti iei alt aparat, A ! ar mai fi dezavantajul greutatii aparatelor artizanale in comparatie cu cele cu invertor spre exemplu, dar daca acest aspect nu deranjeaza...

Daca va referiti insa la schimbarea cu un aparat oxiacetilenic, aveti perfecta dreptate

schimbarea sectiunii cablului de alimentare de la priza la aparat nu va imbunatati cu nimic fluctuatia de tensiune la vecini :)

Editat de biela
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Corect:

schimbarea sectiunii cablului de alimentare de la priza la aparat nu va imbunatati cu nimic fluctuatia de tensiune la vecini :)

Vedeti si posturile mele de mai sus unde spuneam, citez:

Problema e destul de delicata iar o solutie care sa elimine complet caderea de tensiune NU exista.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O alta abordare a problemei ar fi urmatoarea...la casa ai un bransament de 5,5 kw,(siguranta de 25A in BPM). daca vei cupla doua radiatoare de 2kw si masurand nu raman 198v,inseamna ca nu se respecta indicii de calitate prevazuti in contractul de furnizare,(vezi ce scrie in contract mai intai)si poti face o sesizare catre Electrica,eventual semneaza si vecinii. Poate nu imediat,insa problema se va rezolva,solutii sunt.

Iar daca se respecta indici de calitate o fluctuatie de 10% chiar daca se observa ,nu are nici o influenta asupra electrocasnicelor

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Solutia ceam mai potrivita si care este din ce in ce mai folosita este utilizarea filtrelor active de putere (APF Active Power Filter) sau a corectoarelor de factor de putere (PFC Power Fcator Corrector), insa cred ca pretul ar fi o problema. Dar merita sa intrebi la firme care se ocupa cu sisteme de alimentare si automatizari.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock