Sari la conținut

Scheme De Variatoare Si Regulatoare De Tensiune

Postări Recomandate

Am observat in ultimii ani o cerere din ce in ce mai mare de scheme de variatoare sau regulatoare de tensiune. Ca drept urmare, am rasfoit biblioteca si am facut o mica colectie de scheme electronice, pe care va invit sa o imbogatiti cu propriile voastre scheme, pe care le-ati testat sau nu.

Am atasat mai jos 15 scheme de variatoare si regulatoare de tensiune cu puterii de pana la 2kW si chiar mai mult, daca se schimba tipul triacelor sau tiristoarelor de putere.

1. Regulator de tensiune continua cu L200

Regulator de tensiune continua cu L200.jpg

2. Regulator de turatie motor cc 12V 6A

Regulator de turatie motor cc 12V 6A.jpg

3. Variatoar la 230V

variatoare la 230V.gif

4. Variator 1

Variator.png

5. Variator 1kW SGS-Thomson (una dintre cele mai bune scheme de variatoare - cablajul mai jos, vedeti schema nr.29)

Variator 1kW SGS-Thomson.jpg

6. Variator 2

Variator 2.gif

7. Variator 230V 2kW

Variator 230V 2kW.jpg

8. Variator 230V 200W

Variator 230V 200W.jpg

9. Variator 230V pentru letcon 1

Variator 230V pentru letcon.jpg

10. Variator 230V pentru letcon 2

Variator 230V pentru letcon 2.jpg

11. Variator 230VAC 500W

Variator 230VAC 500W.jpg

12. Variator 230Vac max-100W

Variator 230Vac max-100W.jpg

13. Variator becuri 230V 100W

Variator becuri 230V 100W.jpg

14. Variator becuri 230V

Variator becuri 230V.jpg

15. Variator de turatie 230V max 1000W

Variator de turatie 230V max 1000W.jpg

Numai Bine si va rog, aici postati numai scheme de variatoare si regulatoare de tensiune. Pentru suport tehnic deschideti un topic nou unde veti face referire la o schema postata aici (din acest motiv le-am si enumerat si va recomand sa faceti la fel, adica sa continuati cu 16, 17...).

Editare ulterioara:

Intrebare @molioa: 15. Variator de turatie 230V max 1000W. Ce poate sa fie T1?

Raspuns @miron1947: Tranzistor NPN uzual, conform tensiunii inscrise la condensator reiese ca aceasta nu depaseste 25V.

Pentru siguranta(in cazul in care potentiometrul este la minim), eu as monta in paralel cu condensatorul de 47uF, un zener de 18V.

• Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

25. Regulator pwm pentru ventilator PC

post-3561-0-03209600-1334513936_thumb.jpg

26. Voltage control cu triac

post-3561-0-00908800-1334514002_thumb.jpg

27. Regulator de tensiune continua 1.8 - 32V 3A

post-3561-0-91781700-1334514943_thumb.jpg

28. Sursa de tensiune reglabila 0...30V

post-3561-0-88459600-1334515089_thumb.jpg

Editat de dan_e
  • Like 1
Link spre comentariu

• 1 year later...

In PDF-ul de mai jos veti gasi schema unui variator de tensiune alternativa culeasa dintr-o revista franceza (e vorba de schema nr.5 de aici). Nu mai retin denumirea si numarul (acolo a fost prezentata varianta de vreo 1 sau 2kW), schema pe care am adaptat-o sa suporte puteri pana la 5kW. Nu am avut timp sa testez forma prezentata dar eu cred ca merita realizata. In ultimile pagini ale PDF-ului veti gasi cablajul imprimat care se poate realiza prin metoda termica binecunoscuta:

29. Variator de tensiune alternativa 5kW 230VAC.pdf

• Like 1
Link spre comentariu

• 2 months later...

30. Variator de tensiune alternativa cu tiristor:

Variator rusesc 10A cu tiristor.jpg

31. Un variator destul de simplu si interesant dar din pacate nu am gasit valorile componentelor (l-am atasat strict in scop didactic):

Variator fara valori componente.gif

Link spre comentariu

• 7 years later...

Scuze pt imaginea capturata din colectia Tehnium,nu pot intelege de ce le stricau asa:

Na-apucat sa o incerc sa vad cum functioneaza,variatorul intentionez sa-l folosesc la un polizor unghiular (flex) pt slefuit.Triac BTA16/600 recuperat dintr-un aspirator defect,montajul din aspirator cu  diac reducea foarte putin turatia de la max la minim.

Untitled.jpg

var putere.JPG

Link spre comentariu

• 3 years later...
La 20.10.2013 la 12:59, donpetru a spus:

In PDF-ul de mai jos veti gasi schema unui variator de tensiune alternativa culeasa dintr-o revista franceza (e vorba de schema nr.5 de aici). Nu mai retin denumirea si numarul (acolo a fost prezentata varianta de vreo 1 sau 2kW), schema pe care am adaptat-o sa suporte puteri pana la 5kW. Nu am avut timp sa testez forma prezentata dar eu cred ca merita realizata. In ultimile pagini ale PDF-ului veti gasi cablajul imprimat care se poate realiza prin metoda termica binecunoscuta:

29. Variator de tensiune alternativa 5kW 230VAC.pdf

Electronique et loisirs nr 48, preluata în revista conex club nr 6/2003

• Thanks 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock