Sari la conținut

Variator De Putere Cu Triac


Postări Recomandate

de la 0 la 220V

 

si as vrea sa pastrez un cuplu cat mai mare la o turatie mica. mentionez ca il folosesc la modificarea turatiei unui motor de aprox. 5KW co perii colectoare multumesc din nou.PS. oare cu montajul care mi-l propuneti pot varia tensiunea in primarul unui transf. de sudura iar in secundar sa ii pun o punte de putere ?

Editat de donpetru
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca doriti sa aveti cuplu constant indiferent de valoarea turatiei atunci va trebuie un variator de turatie cu reactie U/f - data de un tahogenerator pentru motoarele de c.a.- sau in curent (la motoarele de c.c.). Obs! Si la motoarele de c.c. se poate folosi un tahometru daca constructia permite. Dar, inainte de toate, motorul de 5kW nu este cumva un motor trifazat ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vedeti acest topic:

http://www.tehnium-a...re-de-tensiune/

 

Alegeti schema nr. 5 pe care urmeaza sa o modificati, adica sa folositi un triac mai puternic, iar daca doriti cuplu constant (asta ramane sa ne spuneti dupa ce o experimentati practic), va trebui atunci sa aduceti cateva imbunatatiri schemei (dar veti vedea atunci ce si cum).

 

Editare ulterioara: Solutia care am propus-o mai sus nu conduce la obtinerea celui mai bun randament dar e o solutie destul de buna pentru sarcini sub 2kW. O alta solutie ar fi sa apelati la un montaj cu batranul BA145.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Motorul cu perii are oricum un cuplu mare la turatii mici. Problema dv. este, cred, reglarea automata a tensiunii la la modificarea sarcinii si la o turatie prescrisa. Este necesara in acest caz o bucla de reglaj cu tachometru. Este necesar un triac de 40 A, mai greu de gasit. Se pot folosi doi tiristori antiparalel comandati cu AA145. Transformatorul de sudura are o constructie speciala, cu flux de scapari mare si cu o mare variatie a tensiunii de iesire cu sarcina. Reglajul cu tiac sau tiristori in primarul unui transformator (sau a unui motor asincron) este mai dificil. Trebuie montat paralel pe sarcina un consumator rezistiv format dintr-o rezistenta de putere in serie cu un condensator sau, mai simplu, un bec cu incandescenta.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Buna ziua,

Ma intereseaza sa construiesc un variator pentru o rezistenta de 4,5 Kw aflat in cadrul unui fierbator electric. Tensiunea de aimentare este de 220V.

Ce imi recomandati?

Vedeti schema nr.29 atasata aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/4436-scheme-de-variatoare-si-regulatoare-de-tensiune/page__gopid__48985#entry48985

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Variatoarele cu control de faza necesita filtru pe alimentare, intrucat sunt foarte poluante. De aceea, eu recomand un variator fara perturbatii, ce nu necesita filtre, pe principiul comandarii pachetelor de sinusoide cu comanda la trecerea prin zero.

Sarcinile rezistive, cum e in cazul de fata, se preteaza la asta.

De fapt, standardele actuale si impun acest lucru.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... Am facut variatorul din figura 11 si pot spune ca se comporta excelent....

Asta daca ignori ce e desenat in secundarul transformatorului, caci schema e gresita. Puntea e desenata anapoda (inversata partea de Dc cu cea de AC, iar dispozitivul de amorsare a arcului nu se tranteste asa pur si simplu peste iesirea DC, cum au desent ei. Se intampla si la case mai mari...
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Emil,

 

e posibil sa gresesc, dar recomandarea ta mi s-a parut diferita fata de au inteles baietii de mai sus. Eu am inteles recomandarea ta dupa cum urmeaza.

Pentru ca elemetul comandat este pur rezistiv si procesul este lent (incalzitor) comanada se poate face prin adaugarea (sau scoaterea) unui numari de semialternante complete pe care le comadam la trecerea tensiunii prin zero (astfel nu generam zgomot de comutatie) - un fel de pseudo pwm unde rezolutia e de o semialternanta.

am inteles bine?

RR

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

RR, ai inteles perfect, asa se face si in instalatiile industriale.

Sunt si integrate specializate simple, dar se folosesc mai rar in ultimul timp, acum sunt destul de accesibile contactoarele statice cu comutare la trecere prin zero.

Cel mai simplu se poate rezolva cu un banal astabil si un MOC.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock