Sari la conținut

ALIMENTAREA SIMETRICA SU ASIMETRICA A AMPLIFICATOARELOR AUDIO !


Postări Recomandate

In tot ce am construit eu pana acum m-am lovit de ambele variante de alimentare , motivul acestui topic este acela de a va spune si Dumneavoastra parerea cu referire la urmatorul lucru :

 

SUNA SAU NU MAI BINE UN AMPLIFICATOR AUDIO ALIMENTAT SIMETRIC ( DIFERENTIAL ) ?

 

 

Multi din cei cu care am discutat au sustinut ca cel alimentat simetric suna mai bine , motivul ar fii eliminarea condensatorului de cuplaj ! Ok ! Eu stiu insa ca , cu ajutorul acestuia putem cobora joasele mai mult , cu cat mai mare cu atat mai joase ( scuze de exprimare ) aceasta frecventa rezulta cu ajutorul uni calcul astfel : Unbenannt.bmp,ar mai fii de spus ca acest condensator joaca si rolul de scurtcircuit pentru o parte a benzii de frecvente a semnalului !

Asa ! La cel alimentat simetric acest neajuns este inlaturat din start si sa zicem ca poate se aude mai bine ! Voi ce spuneti ? Astept pareri !

Amplificatoare cu alimentare simetrica s-au construit din necesitatea obtineri unor puteri mult mai mari si pe impendate mai mici (peste 100W, 1 sau 2 Ohmi). Intr-adevar, solutia cu condesator pe iesire era limitata de faptul ca condesatorul nu este capabil prin constructie sa tranzisteze curentii de ordinul amperilor. In plus, raspunsul la frecvente inalte la amplificatoarele cu condesator pe iesire este mult diminuat daca nu se iau din proiectare masurile necesare iar cel la frecvente joase este limitat de valoarea capacitatii. Nu degeaba in unele topologii de amplificatoare in paralel cu condesatorul de pe iesire se mai monta un condesator de valoare mica tocmai pentru ai imbunatati amplificatorului raspunsul la frecvente inalte. Curentul modulat de schemele de amplificatoare cu condesator pe iesire era limitat in jurul valorii de 3A iar sarcina minima admisa era 4 Ohmi (rar 3 Ohmi). Pentru a inlatura acest inconvenient in anii 60 s-a incercat implementarea etajului diferential pe intrarea amplificatorului alimentat diferential. De la topolgia prezentata atunci s-au facut pana in prezent modificari in privinta obtineri unor distosiuni THD a etajului de intrare a amplificatorului cat mai mici (cautandu-se in acest sens si o imbunatatire a timpilor tranzitorii).

Din punct de vedere acustic ambele amplificatoare sunt capabile sa redea foarte bine programul sonor. Totusi, la puterii pana in 30-40W, amplificatoarele cu condesator pe iesire reproduc sunetul mult mai natural datorita in primului rand faptului ca deriva de cativa milivolti in c.c. prezenta la amplificatoarele cu alimentare simetrica care se aplica direct difuzorului, in cazul amplificatoarelor cu condesator pe iesire, datorita prezentei capacitatii, "deriva" nu este aplicata difuzorului. Chiar daca actulamente se realizeaza amplificatoare cu deriva pe iesire chiar de ordinul uV, alimentarea acestora prin niste surse in marea majoritate a cazurilor nestabilizate face ca zgomotul sursei de alimentare sa fie mult mai prezent in difuzor ca in cazul cand avem amplificatoare cu condesator pe iesire.

 

Recomandarea mea e urmatoarea: daca doriti sa realizati sisteme Home Cinema 5.1, amplificarea sunetului pentru satelitii sa o realizati intodeauna cu amplificatoare cu condensatoare pe iesire.

 

Pe marginea acestui subiect cred ca se poate vorbi mult, trebuie totusi sa retinem esentialul si sa construim amplificatorul audio care suna pentru noi cel mai bine.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock