Sari la conținut

Tranzistoarele


adry

Postări Recomandate

As dori cateva lamuriri in ce priveste tranzistoarele bipolare. Momentan ma voi referi la modul de functionare in comutatie. Din cate stiu, la primirea unui curent in baza, lasa sa treaca un curent intre emitor si colector egal cu factorul beta inmultit cu curentul din baza. Am observat mai mult practic ca este necesara prezenta unei rezistenta in baza, cat si una intre baza si emitor. Cea din baza presupun ca are ca rol limitarea curentului primit, astfel incat tranzistorul sa nu intre in saturatie, dar care este rolul rezistentei baza-emitor si cum este calculata valoarea sa?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 49
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

O rezistenta inserie cu baza, limiteaza curentul, dar daca sunt doua rezistente, cu una intre baza si alimentare si una intre baza si emiter, se formeaza un divizor de tensiune pentru polarizarea bazei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai...facand o mica incursiune prin google, am inteles cam asa.

Eu am o tensiune de 4-5V in gol, respectiv portul paralel al pc-ului. Prin transistor trebuie sa comand un curent de 0,6A. Ca tranzistor voi folosi BD651. Nu imi trebuie un curent foarte mare, deci o rezistenta de 1 kilohm (de fapt ar trebui cam 2-3 kiloohmi daca ar fi sa ii dau doar cat pentru 0,6A) ar face treaba. Tranzistorul se deschide pe la 0,7V. Adica ar trebui intre emitor si baza o rezistenta de 3k.

 

Calculele sunt bune?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@adry, iti recomand sa rasfoiesti articole de mai jos:

[sharedmedia=ccs:custom_database_1:11][sharedmedia=ccs:custom_database_1:23]

Articolele contin mai multe raspunsuri referitoare la problema pe care ai descris-o aici.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Adry,

 

pinii portului paralel nu pot debita curenti mai mari de 12mA (decat in cazuri rar intalnite) - deci ai nevoie de niste tranzistoare darlington, sau niste drivere ca sa deschizi tranzitoarele tale.

daca te uiti in cam orice echipament electronic facut pentru portul paralel, are buffere care au rolul sa-ti protejeze pinii portului LPT (adica sa nu traga mai mult curent din ei decat e permis) - in caz ca ceva merge rau cu constructia ta, se strica niste buffere de cativa lei nu portul paralel.

RR

 

PS - ce am incercat eu sa-ti explic mai sus se numeste impedanta de iesire, mai babeste e la fel cand ai o baterie de ceas AG3 care poate debita 1.5V dar la un curent de ordinul miliamperilor, si o baterie marimea D tot de 1.5V (R12, sau R16 cred ca-i zice in Romania) care poate debita 4A la aceesi tensiune. Bateria mica are rezistenta interna mare, iar bateria mare are rezistenta interna mica (deci poate debita curenti mari) - la fel si cu driverele digitale - unele au impedanta mai mica altele mai mare. Driverele din LPT au fost facute sa comande alte circuite digitale, deci pentru curenti relativ mici.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Interfata paralela a PC este de fapt interfata de imprimanta (nu are cele trei porturi intrare-iesire complete). Curentul debitat este mic, iar tensiunea de iesire scade cu cresterea curentului. Pentru comanda unui tranzistor BD651, care este un Darlington cu rezistente baza-emiter incorporate, baza are nevoie de cca. 1,7 - 2 V. Baza se poate lega direct la interfata, iar daca nu primeste curent suficient (tranzistorul nu se satureaza), se leaga (si se comanda) doua sau trei iesiri in paralel. Emiterul se leaga direct la borna negativa a sursei, care, daca este sursa externa, trebuie legata obligatoriu la masa PC. Colectorul se leaga la sarcina.

Mult succes!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

portul paralel al pc-ului. Prin transistor trebuie sa comand un curent de 0,6A.

Presupun ca acest curent provine din alta sursa, deci doar pentru comanda bazei nu aveti nevoie de curent mare.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bun...revin cu probleme. Scopul este realizarea unei punti h pentru comanda unui motor. Puntea am realizat-o folosind tranzisotare bd651 care au in baza o rezistenta de 1k, conectata la port. Asadar, in baza tranzistoului ar trebui sa am de la portul paralel cam 4-5V (sa zicem 4, de fapt sunt 4,2-4,3) la 4mA. Tranzistoul are un factor beta de 750 (minim, conform datasheetului), ceea ce duce la un curent maxim emitor-colector de 2,8A. Problema apare la testarea montajului cu o sursa de 12V. Transistoarele comuta bine, numai ca nu am decat 3V. Care poate fi cauza?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hbridge1.jpg

Cam asa arata schema...in principiu (nu sunt rezistenele de care vorbeam mai sus). pentru actionarea motorului trebuie sa fie activi 2 tranzistori (q1 si q3 pentru un sens sau q2 si q4 pentru celalalt sens). 3V am pe bobina motorului (in gol). Practic, cand comuta cei 2 tranzistori, nu lasa sa treaca toti cei 12V din sursa, ci doar 3.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock