Sari la conținut

Modulele Peltier- Alternativa La Panourile Fotovoltaice?


biela

Postări Recomandate

Buna seara tuturor,am auzit de curand de modulele Peltier ,insa informatiile cu privire la acestea mi se par vagi,chiar pe site-ul producatorului am gasit niste grafice pe care nu reusesc sa le interpretez.De aceea pun o intrebare aici daca are cineva un astfel de modul? a facut experimente cu el?se intrevede o aplicatie cat de cat eficienta?

Editat de biela
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Da am facut aplicatii cu module Peltier si functioneaza.Daca vrei sa vezi ce am realizat in primul experiment vizioneaza aici:

http://www.youtube.com/watch?v=37lV2fFRir8&feature=player_embedded

Prin cogenerare se pot obtine randamente de 85-90%.

Mai multe detalii despre aceste module gasesti si aici:http://www.2012tehnicidesalvare.ro/forums/viewtopic.php?f=25&t=694

Editat de cornelz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Randamentul este mic daca nu folosesti cogenerarea ....maxim 4-5%,dar este alternativa cea mai viabila la panourile solare,care pe timp de iarna produc mai nimic.Daca folosesti caldura disipata pentru incalzirea casei si produci 8-10 kW in 24 de ore de functionare a centralei termice cred nu gresesc prea mult cand spun ca este cea mai buna alternativa pentru acoperirea perioadei cand panourile solare nu produc aproape nimic.In momentul de fata exista module care produc 19 sau 40W energie electrica,la preturi de 30 respectiv 50 euro/modul.Oricum eu am instalatie solara cu panouri fotovoltaice de peste 6 ani si pentru iarna urmatoare voi produce cu aceste module pentru perioada de iarna minim 0,25-0,30KW/h de la o centrala pe lemne,care oricum pe timp de iarna merge continuu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

buna ziua colegi am exerimentat pe un modul dintr-asta am 4 iesiri in functie cum le leg am 1.9v; 3v si 100v modulul este din 1940 cel putin asa scrie pe condensatorii radioului pe care il alimenteaza.

 

la 100V ajunge cam in 20 minute.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mda... Merg bine.Am avut si eu un modul din asta,avea forma rotunda de vreo 400 mm si se punea deasupra lampilor cu petrol.Era folosit pentru producerea tensiunii anodice la anumite tipuri de radiouri.Dezvolta peste 100v si puterea de vreo 40w

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

se punea deasupra lampilor cu petrol.Era folosit pentru producerea tensiunii anodice la anumite tipuri de radiouri.Dezvolta peste 100v si puterea de vreo 40w

Da, am vazut si eu post-9-0-68771600-1334771436_thumb.jpg in functiune dispozitivul, denumirea corecta este termopila.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Elementele Peltier au un randament foarte mic, cel mult 2% in constructii practice. Pilele termoelectrice din anii 40 alimentau aparate de radio cu lampi la baterie (2 V la filamente si 90-120 V anodica) fiind montate pe lampi cu petrol de constructie speciala, foarte asemanatoare cu cele obisnuite de iluminat. In unele cazuri dadeau numai tensiunea de filamente, tensiunea anodica fiind obtinuta cu un vibrator. Putertea electrica totala nu depasea 3-5 W. In prezent se pot procura elemente Peltier de la frigidere auto, unde lucreaza invers, cu alimentare din bateria de 12 V si consuma 50 W. Ca generator se pot obtine cca. 20 mW. Randamentul foarte mic are doua cauze principiale: diferenta de temperatura mica intre suduri (vezi randamentul Carnot) si pierderea mare de caldura prin conductie prin corpul elementelor. Atunci cand caldura pierduta este folosita in scop util, iar energia electrica produsa este necesara, folosirea unei pile termoelectrice se justifica. Amortizarea investitiei este, totusi, indoielnica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

         Sunt module peltier din semiconductoare au randament in regim de TEG, termoelectric generator de caa 4-5% max limitat de temperatura partii calde nu mai mult de 400 grade celsius, pentru soare nu sunt deloc rentabile sunt mult mai scumpe ca panourile fotovoltaice am gasit ceva de max 80 w cu racire cu apa pela 600 dolari canadieni, sunt utile la centalele cu lemne pentru pompa.

 

 Eu nu mi-am pus cazan cu lemne tocmai din cauza asta, depinde de retea sau de un alt sistem de producere a energieie electrice, cele fotovoltace sau hibride nu asigura o acoperire totala pe timp de iarna, iar numai pentru alimentarea pompei nu se justifica, un generator termoelectric e tot ce-i trebuie, merge cand faci focul, am si panou solar cu pompa actionata de un panou fotovoltaic pe direct, fara baterii merge cand e soare, automatizarea e implicita, e la moda multa lume o face astfel.

 In cazul czanului pe lemne randamentul scazut nu e o piedica, caldura e folosita oricum, numai pretul cam piperat.

  Pe vremuri am avut la o centrala o pompa pe abur pe pistoane, dar era mult prea mare pentru nevoile casnice.

 

     Pentru producerea energiei electrice in cogeneare cu TEG se poate construi un cazan special, eu m-am inspirat de la un boiler turcesc, are un tub patrat din tabla de cupru de 4mm 30x30 cm si 1m inaltime interiorul e plin, se poate pune un alt tub din tabla de otel mai mic cu 3-4 cm inchis la capete, astfel ca gazele fierbinti sa circule in strat subtire sa cedeze bine caldura catre tabla de cupru, pe acest tub exterior din cupru se monteaza elementele peltier in total cateva sute de w pana la 1 kw, pe partea rece sunt inconjuare de un cazan de cupru ca un manson exterior plin cu apa, care este recirculata de o pompa prin calorifere.

 

      Elementele peltier se vor monata pe cupru pe ambele fete cu vaselina siliconica sau silicon termorezistent, suprafetele trebuie sa fie plane sa fie un strat cat mai subtire de silicon, de aceea trebuie evitata indoirea tablei de cupru, ea va fi debitata si montata prin alamire fara a fi indoita.

    Dupa acest tronson urmeaza un boiler normal construi tot dupa principiul suprafetei mari de contact intre gazele de ardere si cazan cu circulatie in strat subtire.

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock