Sari la conținut

Filtrul Pi

Postări Recomandate

salut! in alimentarea osciloscoapelor analogice mai vechi am vazut ca se foloseau in blocul de alimentare,redresarea cu o dioda urmata de un rezistor si doi condensatori de filtraj(filtrul pi).As dori sa stiu cum se calculeaza rezistorul si condensatorii in functie de tensiune si curent.

multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rezistorul era prevazut ca sa asigure o cadere de tensiune suplimentara. Spre exemplu, daca ai nevoie redresat de o tensiune de 15V si dupa dioda rezulta 20V, iti trebuie un rezistor ca sa preia diferenta la curentul consumat de sarcina (acei 5V). Iar condensatorul il montezi ca sa filtrezi tensiunea.

Dar asta e subiect mai mult de Intrebarile incepatorilor... cred! :morning:

Link spre comentariu

...se foloseau in blocul de alimentare,redresarea cu o dioda urmata de un rezistor si doi condensatori de filtraj(filtrul pi)...

Ar fi putut fi un filtru ?, daca in locul rezistorului ar fi fost o bobina de soc. In acest caz se numeste simplu "celula de filtrare". Deci titlul topicului induce in eroare. Cred ca ar trebui sa-l rogi pe admin sa modifice acest titlu.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Este ?i una ?i alta.

Imi amintesc ca pe vremea cand puneam bazele electronicii, la facultatile de profil electric se facea un curs de "cvadripoli si filtre". In acest curs se opera cu notiunea de cvadripol (filtru) ?. Pe de alta parte, in cadrul cursurilor de "electronica", la capitolul "redresoare", se vorbea despre "filtre LC" si "filtre RC", denumite uneori pur si simplu "celule de filtrare" pentru redresoare. Cautand pe Internet, am gasit intr-adevar si denumirea de filtru ? referitor la celulele de filtrare pentru redresoare. Probabil ca faptul ca arata ca un cvadripol in ?, a fost considerata o caracteristica mai importanta decat traditia mentionata anterior. Totusi atunci cand am intalnit titlul acestui topic, l-am deschis tocmai datorita imaginii pe care o aveam despre filtrele ?, asteptandu-ma sa gasesc un subiect tratat de un radioamator, pe marginea separarii semnalelor de anumite frecvente si nu o simpla chestiune de reducere a riplului la redresoare.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

• 1 month later...

Filtrul descris se folosea la aparatele cu tuburi electronice pentru filtrarea tensiunii anodice, pentru ajustarea tensiunii pe diferite etaje si pentru separarea etajelor. Se utilizeaza atunci cand curentul consumat este constant in timp. Rezistentele se calculeaza cu legea lui Ohm, iar condensatoarele dupa necesitati, dar se supradimensioneaza. Denumirea de "filtru Pi" se refera la un circuit format dintr-o bobina serie si doua condensatoare variabile legate la masa si foloseste la cuplarea optima a finalului unui emitator cu antena, precum si la reducerea armonicilor frecventei de emisie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock