Sari la conținut

Caut schema de vobuloscop

Postări Recomandate

Sa nu credeti ca m-am gandit acum sa fac un vobuloscop dar ma intereseaza o schema care sa lucreze bine sub 10kHz. Am trei purtatoare (1kHz, 2kHz si aprox.4kHz) si vreau sa le reglez astfel incat cand trec printr-un filtru clasic LC trece banda sa obtin aceeasi amplitudine. Din ce am studiat si am inteles, cred ca am nevoie de un vobuloscop si va rog, daca aveti undeva prin biblioteca macar o schema simpla. Nu ma gandesc sa o fac anul asta dar la anul sigur. Intitial ma gandeam sa cumpar un astfel de aparat dar am vazut ca sunt scumpe rau de tot ...asa ca astept ajutorul vostru.

mersi.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/440-caut-schema-de-vobuloscop/
Distribuie pe alte site-uri

Sincer sa va spun, nu stiu daca este mai simplu. Am vazut ca ati postat o schema intr-un topc de aici. Cat este de eficienta si de utila ? Ati realizat-o practic ? Cum as putea sa fac o schema de vobuloscop dar sa nu fie prea complexa dar nici prea simpla (adica destul de performanta).

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/440-caut-schema-de-vobuloscop/#findComment-3996

Ati realizat-o practic ?

Nu,pentru audio,am folosit combinatia,generator de zgomot roz+analizor de spectru,vobuloscop,am folosit la alinierea filtrelor in TV.

Cum as putea sa fac o schema de vobuloscop dar sa nu fie prea complexa dar nici prea simpla (adica destul de performanta).

Vobularea presupune mai multe etaje,bine calibrate,deci mai simplu, nu vad cum.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/440-caut-schema-de-vobuloscop/#findComment-3999

Adica o schema mai simpla decat cea care ati prezentat-o intr-unul din topicurile din acest forum.... ????????

Nu cunosc alta schema si nu vad cum poate fi mai simpla.Puteti sa folositi metoda punct cu punct,dar este mai laborioasa si tot presupune un generator de frevcventa,calibrat.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/440-caut-schema-de-vobuloscop/#findComment-4002

asta daca nu ne aduce la munca un vobuloscop.

In mod uzual,vobuloscopul,este folosit la alinierea circuitelor RF,nu am vazut(asta nu inseamna ca nu exista)unul pentru domeniul audio.Puteti construii,doar generatorul de zgomot roz si sa folositi un program analizor de spectru pe PC.Ca acesta.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/440-caut-schema-de-vobuloscop/#findComment-4133

• 1 month later...

Exista programe , analizor de spectru , si vobler de AF ce functioneaza cu placa de sunet .

Plus face tot felul de alte masuratori .

Depinde de placa de sunet calitatea obtinuta .

Actual mai toate placile de baza au sunet 96KHz/24bit definitie si calitate suficienta pentru un "laborator" de amator.

Exista si circuite integrate generatoare de functii , problema apare cand vrei sa analizezi portiunea de sub 1KHz , in jurul a 50Hz esete dificil de masurat si evaluat rezultatul .

Se poate detecta semnalul obtinut dar nu se poate filtra ca sa avem anvelopa semnalului ( curba de raspuns) , apar distorsiuni mari de la curba de raspuns reala .

Cu un wobler cuplat la un mediu de stocare ( memorie) se poate rezolva problema .

Poti sa setezi o viteza de vobulare extrem de mica si inregistrezi valorile discrete intr-o memorie , poti sa faci mai multe masuratori si dupa acesea se pot vizuliza pe un display si se poat compara curbele obtinute .

La viteza de baleiere de 50Hz folosita la woblere exista problema la vizualizarea si evaluarea celor obtinute in jurul acestei frecvente si frecventele mai joase .Apare forma frecventei foarte desfasurata si nu mai stii daca este amplitudinea semnalului generat sau un gol in curba de raspuns al circuitului testat .

De aceia este necesar sa lasam sa oscileze pe fiecare frecventa un timp mai lung ,( sa intre in reznanta si sa si iasa din rezonanta si circuitul masurat sa nu avem salturile tranzitorii ale circuitelor care si ele sunt date eronate )apoi se inregistreaza amplitudinea si se trece cu un pas mai sus cu frecventa de masurare .Aceste masurari memorate ce se pot face cu un pas chiar de cativa Hz ne vor da o curba de o rezolutie foarte buna .

Acest mod de lucru se poate face usor cu analizoarele/woblerele soft ce functioneaza cu placa de sunet .

Cu acelasi soft se pot face si alte masuratori , de defazaj cu cele doua canale L si R , distorsiuni ,frecventmetru ,Generator de functii etc...

Genereaza spepctrograme , spectrograme 3D , au functie de osciloscop ( mai simplu dar se poate vedea forma semnalului daca este necesar)

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/440-caut-schema-de-vobuloscop/#findComment-5485

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock