Sari la conținut

Slew rate al acestui amplificator

DjLeco

Postări Recomandate

Adineauri am terminat un modul cu MJW-uri in final.

Alimentare +/- 101Vcc, sarcina dummy load de 8 ohm,in toate testele.

Aveti in ordine, intii la 1-2V sub prag de clipping, sinusoidal si imediat comutat pe dreptunghiular:

Sin_20_Khz.jpg

Dre_20_Khz.jpg

Pe urma am umblat la baza de timp ca sa se vada mai bine (de la 10 uSec la 5uSec):

Dre_marit.jpg

Pe urma am deplasat pozitia ca sa plece din punctul de pe centru:

Dre_0.jpg

Iar aici aveti la puterea de 82-85mW la iesire:

Sin_84m_W.jpg

Dre_84m_W.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Iar aici aveti la puterea de 82-85mW la iesire:

In ultima captura se observa un mic zgomot pe sinusoida. Cand ai efectuat aceasta ultima captura cu ce curent de mers in gol al amplificatorului ai lucrat ?

Pe de alta parte, ca sa formulez niste comentarii pertinente, era utila si schema electronica, pentru a recomanda imbunatatiri in anumite puncte ale schemei electronice, altfel e destul de greu de nominalizat cauza acelui zgomot pe sinusoida.

Un week-end placut la toata lumea doresc.

Link spre comentariu

Zgomotul de pe ultimele 2 oscilograme, se observa la puterea de 84mW (0,084W) , adica 580 de milivolti la iesire, puterea de iesire, fiind redusa de pe potentiometrul de nivel al generatorului AF, ampliful NEAVIND potentiometru pe intrare, deci cuplat DIRECT, cu volumul la maxim, si, este probabil de pe cabluri.

Editat de DjLeco
Link spre comentariu

70V pe iesire e ceva. De ce nu iti cumperi un THD metru ca sa faci niste comparatii mai bune?

Incearca sa-ti construiesti un generator de semnal test rampa si treapta, am vazut la cineva in Germania. Il folosea ca sa masoare slew-rate-ul.

Ii dadea drumul si dupa aceea, cu osciloscop bun, ingheta ecranul si masura slewrate de la - la plus.

Schema e fix aceeasi cu cea de la scheme de amplificatoare?

Link spre comentariu

70V pe iesire e ceva. De ce nu iti cumperi un THD metru ca sa faci niste comparatii mai bune?

Incearca sa-ti construiesti un generator de semnal test rampa si treapta, am vazut la cineva in Germania. Il folosea ca sa masoare slew-rate-ul.

Ii dadea drumul si dupa aceea, cu osciloscop bun, ingheta ecranul si masura slewrate de la - la plus.

Schema e fix aceeasi cu cea de la scheme de amplificatoare?

Este vorba despre modulele facute de mine.

Am obtinut un sr mai bun, insa prefer limitarea pe la 40-44v/uSec, la acea putere, este riscant sa ai sr f mare, plingi dupa difurile de inalte...

Link spre comentariu

Dj_Leco, nu cred ca ati inteles pe deplin ce inseamna si cum se masoara slew rate-ul. O discutie de genul asta a mai avut loc pe aici unde chiar roadrunner a pus punctul pe i. Deci, cum spunea leo mai sus, slew rate se masoara cu semnal treapta. Deci se foloseste un generator capabil sa genereze un singur impuls dreptunghiular cat mai ideal. Captarea impulsului se realizeaza intr-un mod mai special dar tot cu ajutorul unui osciloscop. La un amplificator audio se masoara slew rate-ul fara a monta in circuit poli dominanti de la capetele benzi de frecventa (ia mentionat si dl.donpetru intr-un post pe aici). Poli dominanti sunt la frecventa joasa si inalta si sunt impusi de condensatoarele din reactia amplificatorului (un condensator de ord. pF si unul de ord. uF). Se elimina si filtru de pe intrarea amplificatorului, acea punte Wien, dupa aceea se fac testele de masurare a slew rate-ului. Daca nu elimini componentele astea, erorile de masurare sunt mari.

Si de ce spui ca risti sa plangi dupa difuzoarele de inalte. Am avut un amplificator pe tuburi cu slew rate peste 100V/us si nu am plans niciodata dupa difuzoarele de inalte, ba din contra, am plans dupa lampi.

Editat de iulian_zamfir
Link spre comentariu

Am testat pe un modul, noii tranzistori din diferentiale, cit si noii tranzistori din VAS (pilotii), (dupa ce am stat ore bune sa mi-i imperechez ) raminind in configuratia initiala cu dublet pe iesire.

Am mai modificat niste valori la rezistente si condensatori,refacut reglajul de bias, dupa ce am reajustat curentul prin diferentiali si VAS, si am bagat teste.

Rezistenta de sarcina a fost in toata perioada testelor de 8 ohm la 600W (cele 2 de 4 ohm, inseriate), iar la nivelul semnalului din generator NU am umblat decit cind am schimbat puterea de iesire.

Primul test, sinusoidal si dreptunghiular la 1W/8 ohm (2,8x Vrms) la 1000-10000-20000Hz:

http://www.youtube.com/watch?v=owEdLwe2qf0

Citeva capturi din testul de 1W la 1000Hz:

DS0010.jpg

DS0012.jpg

DS0015.jpg

Citeva capturi din testul de 1W la 10000Hz:

DS0016.jpg

DS0017.jpg

DS0018.jpg

Citeva capturi din testul de 1W la 20000Hz:

DS0019.jpg

DS0020.jpg

Urmatorul test, sinusoidal si dreptunghiular la 10W/8 ohm (9 Vrms) la 1000-10000-20000Hz:

http://www.youtube.com/watch?v=gICYqpeqaB4

Citeva capturi din testul de 10W la 1000Hz:

DS0021.jpg

DS0022.jpg

DS0023.jpg

Citeva capturi din testul de 10W la 10000Hz:

DS0024.jpg

DS0025.jpg

DS0026.jpg

Citeva capturi din testul de 10W la 20000Hz:

DS0027.jpg

DS0028.jpg

DS0029.jpg

Ultimul test, sinusoidal si dreptunghiular la 200W/8 ohm (40 Vrms) pina la 510W/8 ohm (64 Vrms) la 1000-10000-20000Hz:

http://www.youtube.com/watch?v=6q0m0_exME0

Citeva capturi din testul de 200W pina la 510W la 1000Hz-10000Hz si 20000Hz:

DS0030.jpg

DS0031.jpg

DS0032.jpg

DS0033.jpg

DS0034.jpg

DS0035.jpg

DS0036.jpg

DS0037.jpg

DS0038.jpg

Ce parere aveti?

Cum se comporta acum, modulul Leco?

Ce slew rate s-a obtinut?

Editat de DjLeco
Link spre comentariu

Cum se masoara slew rate:

1. Teorie

post-6371-0-01951900-1331883209_thumb.png

2. Practica

post-6371-0-29870300-1331883219_thumb.png

Si o captura cu osciloscopul:

post-6371-0-74129000-1331883229_thumb.png

leco, ma uitam la testul de 200W, cea de a doua captura in dreptunghiular, perioada T = 1/f = aprox. 100us. O patratica de aia ar avea 25us iar ochiometric cresterea ar fi aprox. 5us. Deci ar fi 122V pe 5us sau SR=24.4V/us.

Link spre comentariu

@politehnica, observ ca ati uitat sa luati in calcul limitele impuse in primul si ultimul grafic postat mai sus! Ma refer la acei 10% jos, 10% sus. Sau v-ati gandit ca nu ar mai trebui lua?i ?n calcul din cauza ca forma de unda rectangulara este destul "de dreapt?". Daca e asa, atunci calculul e cat se poate de bun, desi cresterea nu as considera-o de 5us ci mai putin (unde la 3..4us). In acest caz valoarea slew rate-ul ar fi undeva pe la 40V/s (max. 50V/us).

In fine, @DjLeco, tine cont ?i de spusele utilizatorului @iulian_zamfir de mai sus. Deci, slew rate-ul se masoara f?r? niciun condensator pe post de compensare sau limitare a benzii de frecventa a amplificatorului. Cu alte cuvinte, se elimina acele condensatoare care influenteaza regimul dinamic al amplificatorului fara a periclita stabilitatea amplificatorului. In final vom avea o schema de amplificator audio cu decuplarile necesare pe alimentarii si poate, depinde de schema sau topologie, cate un condensator pe ici, pe colo. Daca am avea o schema pe care sa discutam, as putea desena schema asa cum ar trebui sa fie inainte de testul de masurare a slew rate-ului. De abia dupa aceea se aplica un semnal treapta sau maxim cateva impulsuri care se analizeaza pe ecranului osciloscopului. Ca semnal test se utilizeaza un generator semnal care poate genera cat mai bine un semnal treapta, deci un generator capabil de slew rate-uri foarte ridicate (1kV/us e ceva normal in asemenea teste). De fapt, in functie de performanta SR a generatorului se poate calcula cat mai bine acest slew rate.

Mai multe detalii despre masurarea Slew Rate se pot afla daca se cumpara si se analizeaza si urmatorul articol:

AES Paper 1414; AES Convention 61; November 1978

si:

AES Standards In Print

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock