Sari la conținut

Exista intr-adevar spirale de lemn si spirale de metal!


dan_e

Postări Recomandate

Am avut o discutie cu cineva mai demult si as vrea sa stiu daca chiar exista vreo diferenta intre spirale pentru gaurit numai lemnul sau numai metalul? Exista o asemenea categorisire?

Si apropo de cablaje imprimate si spirale, am vazut la un magazin web spiral de 0,7mm si 1mm la pretul de 10lei (sau ceva pe acolo). Ce diferenta este intr-un asemenea spiral si cele comercializate, spre exemplu, de tehnoelectric, la cativa bani bucata?

 

cu stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce diferenta este intr-un asemenea spiral si cele comercializate, spre exemplu, de tehnoelectric

Sunt mai dure, textolitul si steclotextolitul tocesc mai rapid spiralele.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista burghie speciale pentru lemn,vezi poza de mai jos.In principal difera forma,daca putem spune asa,cele pentru lemn au acel varf ascutit pentru o centrare mai buna.Materialul din care-s facute nu cred ca difera...

post-9219-0-02106400-1330804234_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Materialul din care-s facute nu cred ca difera...

In primul rand difera materialul. Cu un burghiu pentru lemn nu se va reusi o gaura in otel, spre exemplu. Geometria difera de asemenea. Dar cel mai mult difera regimul de aschiere.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Desi la prima vedere, se pare ca cei care au raspuns acestui topic au inteles despre ce este vorba in titlu, as vrea sa atrag atentia (nu numai initiatorului) ca termenul de "spiral", sau "burghiu spiral", este un termen inadecvat. Spirala, asa dupa cum se invata la cursul mediu de matematica, este o curba plana. Un "filet spiral", exista spre exemplu la mecanismul de deschidere/inchidere a bacurilor unui universal de la un strung. De asemenea un arc de la mecanismul unui ceasornic, este facut dupa o curba spirala. Curba care genereaza profilul unui burghiu, este de obicei o "elice cilindrica". Exista si elice generate de alte suprafete volumice in spatiu, precum: elicea conica, elicea paraboloidala, elicea hiperboloidala, elicea elipsoidala (butoi) etc. De aceea, corect este sa desemnam obiectul despre care discutam cu termenul de "burghiu elicoidal".

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aveti dreptate, m-am pripit cand am spus spirale, trebuia sa spun burghie. :flag_of_truce:

 

Am intrebat despre burghie pentru am vazut unele facute din alte materiale. Am vazut cum e cel aratat de Letcon mai sus dar am mai vazut burghie aurii sau de culoarea alamei. Astea din urma am observat ca merg foarte greu la textolit.

 

mersi de reply.

 

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cand am spus spirale, trebuia sa spun burghie.

 

 

Denumirea de "spiral" in limba romana, provine din scurtarea termenului german, spiral bohrer(gauritor spiral).

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Denumirea de "spiral" in limba romana, provine din scurtarea termenului german, spiral bohrer(gauritor spiral)...

Este corect, insa daca ne uitam intr-un dictionar german/roman, putem vedea ca nemtescul spirale inseamna si elice. Daca in urma cu 2...3 sute de ani, nu aveam un vocabular tehnic romanesc, acum el exista si astfel de confuzii sunt nedorite.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Burghiele elicoidale se fac din otel de scule: otel carbon sau otel rapid. Varful burghiului are duritate mare si poate fi din acelasi material sau din material mai dur: widia sau diamant. Coada burghiului este de obicei mai moale, din alt material sau cu alt tratament termic, pentru a nu aluneca in mandrina. Forma varfului depinde de materialul ce trebuie gaurit: lemn, otel, fonta, sticla, beton, etc. Un burghiu obisnuit pentru otel poate fi ascutit pentru a gauri fonta sau lemnul. Asa-zisele spirale pentru lemn sunt burghie elicoidale obisnuite cu varful ascutit pentru gaurire in lemn, placaj sau PAL. Burghiele chinezesti din comert sunt, aproape toate, de cea mai slaba calitate: sunt facute de obicei din otel carbon de constructie cu duritate mica si pot fi folosite doar la lemn, indiferent de forma varfului. Nu pot fi suficient calite deoarece otelul nu are destul carbon. Cele mai bune sunt burghiele din otel rapid. Acestea au culoare alba stralucitoare, nu oxideaza si nu se decalesc la incalzire. Pentru gaurire in sticla sau in sticlotextolit se pot folosi si burghie obisnuite, din otel carbon de scule, dar cu varful foarte bine calit in apa sau chiar in mercur.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock