Sari la conținut

sursa reglabila cu lm 317


Postări Recomandate

am realizat osursa cu lm 317. am alimentat-o cu 24v. dupa redresare si filtrare am 33v. am folosit schema din datasheet,dar am folosit 2*BD278.in gol tensiunea de iesire imi indica 16V. in sarcina scade cu 0,5v dar dupa 1h de functionare mai scade cu aproximativ 0,5-1v.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai sus cand ati spus, citez: "in sarcina", la ce fel de sarcina va referiti (spre exemplu, la 15V pe iesire, care este curentul absorbit pe anumite sarcini).

 

Apoi, ar trebui sa veniti cu cateva precizari, ce condensatoare de filtraj ati folosit si ce putere are transformatorul alimentatorului? De fapt, in acest sens, daca ati posta toata schema electronica asa cum ati realizat-o practic, am lamuri multe semne de intrebare.

 

Cateva precizari legate de constructia montajului:

1). la fiecare BD ati montat o rezistenta de 0.22 Ohm - 5W in emitor ?

2). schema de la pagina 17 la care ati facut referire, din acel datasheet, nu este... completa. Si eu am realizat si am si acum, un alimentator reglabil cu LM317/337 & tranzistoare BD911/912, care merge foarte bine, dar schema nu este 100% identica cu cea prezentata in datasheet. Mai exact e vorba de schema prezentata in post-ul nr.41 de aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/347-modificare-amplificator/page__st__30

In aceea schema folositi numai partea cu LM317/337 (si tranzistoarele aferente - se pot monta mai multe in paralel) iar dupa aceea inlocuti rezistentele R6 si R7 cu potentiometre de 5K.

 

Asadar, faceti o comparatie intre schema pe care ati construit-o si schema din pdf-ul topicului de mai sus. Realizati modificarile de rigoare si postati concluziile aici.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am folosit un bec de 12v cu doua filamente de (21w si de 5w). am reglat tensiunea pe 14v am cuplat becul si tensiunea a scazut cu 0,5v iar dupa 1h ascazut cuinca 0.5.ca filtraj am folosit, pe intrare 2*3300uf/40v iar pe iesire1*470uf/40v. curentul absorbit pe bec este 2,4A. ampus un bec de 100w de far si mi-a scazut tensiunea la9v iar curentul absorbit de7A.am pus cite o rezistenta pe fiecare BD de0,33/5w. transformatorul e unul chinezesc de 220/2*12/5A.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

transformatorul e unul chinezesc de 220/2*12/5A.

E normal sa ajunga tensiunea de iesire la 9V cand ai conectat becul de 100W. Tu ai acolo un transformator de 60W si vrei sa-ti duca 100W ?

Parerea mea e ca ar trebui sa schimbi transformatorul si sa imbunatatesti schema. In general, in datasheeturi sunt scheme de principiu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da am inteles faza cu traf-ul chinezesc totusi dupa redresare si filtraj am 33V iar la iesire am maxim16V in gol. rezistenta aceea de 22ohm de pe intrare e de limitarea curentului pe LM? in loc de BD278 sa folosesc 2N3055?

Editat de ddi.1970
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Observ ca nu vreti sa postati schema electronica asa cum ati realizat-o dupa datasheet. Sa inteleg ca este fix schema de la pagina 17 din datasheet ?

 

Sa presupunem ca ar fi, atunci rezistenta cu asterix * de ce valoare ati montat-o ? Acea rezistenta nu ar trebui sa lipseasca pentru a asigura performantele de stabilizare a tensiunii de iesire fata de tensiunea de mers in gol. Deci, montajelor cu LM317 si LM337 le trebuie o sarcina minima conectata pe iesire pentru a asigura performantele de stabilizare si pentru a evita prezenta unei diferente de tensiunii mari intre tensiunea de functionare in gol si cea in sarcina.

 

Ati comparat schema pe care v-am recomandat-o mai sus cu ce ati facut dvs. ?

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aplicati modificarile din pdf-ul la care am facut trimitere mai sus. Intr-un prima etapa incercati sa inlocuiti acel BC307 cu un tranzistor PNP de putere (si eliminati rezistenta din baza acelui BC). E o configuratie, din ce am observat practic, mult mai performanta decat cea pe care ati realizat-o mai sus.

 

Dar chiar si fara acele modificari circuitul functioneaza bine pentru ca, asa cum vi s-a spus mai sus, e normal ca la o putere absorbita de 100W sa cada tensiunea de iesire asa mult, chiar si in cazul cand ati absorbit 2,4A, pentru ca transformatorul e doar de 60VA "chinezesti".. Apoi, daca doriti sa aveti un stabilizator de c.c. cat de cat performant, atunci ganditi-va ca la o putere nominala in c.c. de 100W, puterea aparenta a transformatorului trebuie sa fie de cel putin 200VA. Deci, atunci cand conectati un consumator de c.c asigurati-va ca puterea transformatorului este corespunzatoare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc pentru raspunsuri.sambata daca am timp o sa fac modificarile.totusi de ce am numai 16V pe iesire cind ar trebui sa am cam28-30V ?din cauza tranzistorului bc si rezistentei din baza lui nuse deschid bine tranzistorii BD?

Editat de ddi.1970
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

donpetru pentru schema din pdf-ul pe care mi l-ati trimis aveti si un cablaj desenat in eagle? sau fara componente? rezistentele R1siR12de ce valoare au?in loc de sursa dubla pot folosi doar partea de stabilizare cu LM317?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate nu lucrez cu programul Eagle iar schema respectiva la care am facut trimitere a fost realizata in vremuri mai indepartate cand accesul la un calculator sau imprimanta era mult mai greoi ca acum. Schema aceea de sursa reglabila, pe care o folosesc si acum, am realizat-o atunci pe hartie milimetrica si nu am reprodus-o niciodata in format electronic. Dar niciodata nu e tarziu. Tocmai ma gandeam anul trecut ce schema de sursa reglabila sa prezint in colectia Tehnium Azi si uitati ca am gasit un exemplu. Sursa am realizat-o numai cu BD911/912, deci nu am testat-o practic cu alte tipuri de tranzistoare.

 

Oricum, informativ, intr-un viitor cat se poate de apropiat proiectele din Colectia Tehnium Azi vor fi de doua feluri: Open-Source (Free), asa cum va fi proiectul de sursa reglabila si alte proiecte prototip mai simple si Pay per View (proiecte putin mai complexe, testate practic si cu performante asemanatoare cu a unor produse comercializate de firme de profil). Mai multe detalii despre aceasta informare le voi comunica la momentul potrivit.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

totusi in loc de BD 911/912 care sunt darligton pot folosi un PNP siun NPN in conexiune darlington?am vazut pe urma valorile R1 si R12.eu am folosit o carcasa de sursa de PC cu un ventilator care l-am alimentat din 33V printr-un lm 7812. poate sa-mi scada tensiunea de iesire din cauza ventilatorului

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

BD911 si BD912 nu sunt tranzistoare darligton.

 

Tensiunea de iesire poate scade mult daca curentul extras depaseste cu mult capabilitatea in curent sau puterea transformatorului. Cum un ventilator de PC nu consuma mai mult de 0,5A si tinand cont de puterea transformatorului "chinezesc" pe care il aveti, atunci ventilatorul nu poate pune probleme sursei. Incercati, inainte sa faceti modificarile pe care vi le-am cerut (asta daca nu ati inceput deja), sa conectati un condensator de 1000uF pe intrarea LM-ului, deci tocmai in terminalul de intrare a LM-ului care e comun cu unul din terminalele rezistentei de 4k7 care duce in baza lui BC307 si un terminal al rezistentei de 22 Ohm. Cred ca aici era problema. Suplimentar montati si un condensator de 100nF in paralel cu cel de 1000uF. Testati din nou alimentatorul si postati concluziile de rigoare.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock