Sari la conținut

UN ALIMENTATOR BUN LA ORICE.

pozitron

Postări Recomandate

Nucleul acestei surse de alimentare este un regulator de tensiune din a doua generatie . Are numai trei pini de iesire dar este suficient de maleabil pentru a construi si alte variante de surse mai performante, care sa debiteze curenti importanti consumatorului.Tz Q5-Q6 formeaza o configuratie tiristor. Daca creste caderea de tensiune pe R15 se produce amorsarea tiristorului punind la masa baza tz Q4 bloc?ndu-l.Regulatorul LM317 nemaifiid alimentat la iesire tensiune zero.Prin R2 nemai curg?nd curent tz Q3 se blocheaza si nu se mai injecteaza curent in bazele Q2-Q1 bloc?ndu-i.

?n acest mod functioneaza si este protejat la suprasarcina si scurtcircuit la iesire acest alimentator. S1 restarteaza sursa. Pentru un curent de 10A capabilitate la iesire se vor monta 4 tz TIP 35Ccu rezistor in emitor de 0,1R la 5W.

post-13757-0-49726800-1329833282_thumb.jpg

Editat de pozitron
Link spre comentariu

Va multumesc pentru acest topic. Montajul reprezinta un kit electronic care s-ar merita reprodus in Colectia Tehnium Azi. Poate participati cu cateva idei sau propuneri la imbunatatirea acestui kit. Daca credeti ca puteti face lucrul asta, atunci veti avea tot suportul tehnic, nu numai din partea mea, si, daca va fi cazul, cine stie, voi muta topicul la sectiunea Kituri Electronice unde se va demara intocmirea kitului electronic de colectia TH.

Numai Bine

Link spre comentariu

Multumesc Dl.-donpetru- pentru propunerea ce mi-ati adresat.Puteti sa-mi dati toate amanuntele ce sint necesare la o asemenea actiune sa pot sa-mi analizez si posibilitatile mele,eu locuind la rural mai sint si alte indatoriri pe linga o gospodarie,plus sa ma ocup si de meserie(dep.electronice).

Cu mult respect!

Link spre comentariu

Inainte de a transfera acest topic in sectiunea Kituri Electronice, va trebui sa prezentati cateva imagini cu montajul realizat, sa ne spuneti cateva lucruri cat de bine functioneaza montajul (spre exemplu, cat de bine stabilizeaza la curentul de sarcina si la diferite tensiunii de iesire). Dupa aceea, va puteti exprima cateva puncte de vedere cum vedeti o posibila modernizare a acestei surse reglabile sau ce ar mai trebui adaugat. De fapt, la partea asta am sa adaug si eu cateva comentarii, dupa ale dvs., si de ce nu, ar fi bine sa vedem si parerile altor utilizatori. Dupa aceea, voi muta topicul la sectiunea Kituri Electronice si voi prezenta versiunea finala a schemei asa cum am dorit sa arate cu totii. Bineinteles ca va urma si un cablaj imprimat, totul concentrat intr-un pdf de colectie Tehnium Azi, unde voi consemna utilizatorii implicatii in elaborarea acestui proiect.

Numai Bine

• Like 1
Link spre comentariu
  • 2 weeks later...

Func?ionare:

LM 317 este nucleul acestui alimentator.Tranzistorul Q4 aduce tensiunea redresat? ?i filtrat? la intrarea regulatorului LM317 prin R2. Dac? curentul absorbit de sarcin? este mic , p?n? la un anumit nivel va fi debitat exclusiv de c?tre regulatorul LM317.Pe m?sura cre?terii curentului necesar la ie?ire va cre?te ?i c?derea de tensiune pe R2,ceace va conduce la intrarea ?n conduc?ie a tranzistorului Q3 care la r?ndul lui va injecta curent ?n bazele tranzistorilor Q2-Q1 ce vor debita completarea de curent necesar sarcinii.

Tranzistoarele Q5-Q6 ?n configura?ie tiristor au rolul de protec?ie la suprasarcin? sau scurtcircuit la ie?ire.C?derea de tensiune de pe R15 , ?n situa?ie de suprasarcin? sau scurtcircuit la ie?ire va amorsa tiristorul ?i va aduce baza lui Q4 la un nivel de poten?ial sc?zut ce va conduce la blocarea tranzistorului .?n acest mod se ?ntrerupe alimentarea lui LM317cu tensiune, c?derea de tensiune pe R2 va fi 0 vol?i ce va duce ?i la blocarea configura?iei serie compus? din Q3-2-1.Protec?ia alimentatorului va fi total?.Pentru restartare se va ac?iona S1.

La cerere instantanee de curent mare la ie?ire , tensiunea la ie?ire va avea o tendin?? de cre?tere de 0,013 vol?i /volt , dar va scade la nivelul reglat ?n cca.50 de msec.Pentru mic?orarea acestui timp se va modifica valoarea lui C11.

O ?mbun?t??ire ,poate un indicator al st?rii de scurtcircuit compus dintr-un led,tranzistor . un voltmetru de panou ?i un ampermetru?.

Aceast? schem? de alimentator este foarte fiabil? ?i util?.

ADMIN EDIT: schema electronica o gasiti mai jos.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru prezentarea montajului care ati facut-o mai sus. As dori sa mai veniti cu cateva imagini cu montajul realizat (de preferat poze realizate la o rezolutie de cca. 800 x 600px) si apoi voi transfera topicul la sectiunea kituri electronice unde vom putea pregati un alt kit electronic "Open Source" pentru Colectia Tehnium Azi. Acolo invit utilizatorii, chiar si dvs., sa veniti cu completari, o sa expun si eu cateva pareri, urmand sa trasam o schema definitiva pe baza careia voi realiza un cablaj imprimat, urmand sa prezentam totul intr-un proiect de colectie Tehnium Azi. Va fi un proiect complet, testat si gratis.

Totodata, as dori sa-mi spuneti de unde ati preluat schema, mai exact, din ce sursa de informare.

Numai Bine

Link spre comentariu

Schema acestui alimentator este preluată chiar din revista "Tehnium" cu mulţi ani în urmă.Am construit-o exact cum era în rev."Tehnium" dar nu a funcţionat pînă nu am făcut mai multe modificări de configuraţie şi valori componente.

Am folosit numai componente recuperate din obiecte electronice de uz casnic.

S-auzim de bine!

Editat de pozitron
Link spre comentariu
  • 8 months later...

O schema simpla care ar merita reprodusa in colectia Tehnium Azi, intr-un proiect free. Daca sunt utilizatori care doresc asta, pot sa spuna asta in acest topic.

Sursa prezentata mai sus cred ca ar face un tandem bun cu un voltmetru/ampermetru realizat cu microcontroler. Era un proiect pe net in acest sens, destul de cunoscut.

Multumesc pentru atasarea informatiilor de mai sus.

Numai bine

Link spre comentariu
  • 2 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock