Sari la conținut

Problema amplificator Electronica Industriala AS2010

Postări Recomandate

Salutare!

Detin un amplificator romanesc, de 2x10W, modelul AS2010 avand urmatoarea problema: cand nu primeste semnal, in boxa se aude ca un bazait puternic, acelasi bazait il are si cand este introdus semnal audio, dar se deosebesc putin undele sonore. Va puteti da seama care ar putea fi problema acestuia? Multumesc anticipat si o zi buna! :derisive:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4356-problema-amplificator-electronica-industriala-as2010/
Distribuie pe alte site-uri

1. Problema semnalata de dvs. se regaseste pe ambele canale ale amplificatorului ?

2. Cautati in forum, la sectiunea Amplificatoare Audio, topicul cu scheme de amplificatoare audio, manualul de service a acestui amplificator (este foarte asemanator cu AS2020). In cele ce urmeaza ma voi referi strict la acel manual. Conectati intrarile fiecarui canal la masa si verificati daca mai este prezent bazaitul (in cazul amplificatorului AS2010 exista un condensator de cca. 470nF pe calea de semnal intre etajul amplificatorului si corector). Conectati terminalul acelui condensator dinspre corectorul de ton la masa. Dupa aceea masurati tensiunea dintre bazele tranzistoarelor prefinale si schimbati condensatoarele electrolitice (era unul de 47 uF si unul de 100uF pe fiecare canal). Reveniti cu precizarii si masuratorile pe care v-am spus sa le faceti si dupa aceea veti vedea ce mai trebuie facut.

Numai Bine

Scuzati-mi dublul post dar dupa cateva cautari de piese acasa, nu am gasit sa-i pun altii. Ar putea sa fie asta cauza?

Valorile masuratorile efectuate sunt:

a) canalul drept-0,40V

b) canalul stang-0,57V

1. Problema este prezenta la amandoua canelele.

2. Revin imediat ce termin cu masuratorile.

Verifica partea de filtraj de dupa puntea redresoare 3PM, posibil sa fie intrerupt(i) condensatorul (rii) sau uscat (i) (mai mult ca sigur).

N-as crede sa fie dusa o dioda din punte, desi nu este exclus...

Editat de DjLeco

Tensiunea ati masurat-o fix intre bazele tranzistoarelor prefinale ? Sau intre terminalele B-E a fiecarui tranzistor prefinal ?

Editare ulterioara: Ce tensiune continua aveti pe iesirea amplificatorului, inainte de condensatorul aflat pe iesirea amplificatorului ?

Rezultatele:

Culoarea rosu:

drepata/stanga

22k->5.2V/2.4V

4.7k->14.7V/5.0V

18Kk->1.0V/2.3V

2.2k->0.5V/1.7V

1k->1.0V/28.0V

100->14.8V/28.9V

100->33.0V/28.7V

1500uF->14.7V/28.8V

Culoare albastru

drepata/stanga

1-2->1.5V/29.6V

3-4->30.6V/2.9V

5-6->1V/27.4V

Ati sarit peste pct. rosu aferent rezistentei 5k6 din schema de mai sus si nu am vazut ca ati precizat potentialul electric fata de masa a punctului rosu dintre rezistentele de 0,3 Ohmi din etajul final. Reveniti si cu aceste masuratori.

Pana la noile masuratori, verificati sa nu aveti vreo rezistenta arsa sau intrerupta. Totodata, verificati tranzistoarelor finale si prefinale de la etajul stanga (acolo aveti unul sau doua tranzistoare defecte, daca rezistentele de care va spuneam adineaori sunt OK). In ceea ce priveste etajul dreapta, acolo foarte probabil sa aveti un prefinal defect sau chiar unul din tranzistoarele BC171 din VAS defecte.

Deci, reveniti cu precizarile suplimentare necesare.

P.S. Am sa numerotez nodurile sau punctele rosii din schema de mai sus in maxim 10 minute.

Am identificat mai greu rezistentele de 0.3 ohmi dar pana la urma le-am dat de capat. Masuratorile sunt urmatoarele:

5k6

drepta/stanga

2.4V/2.3V

0.3 ohmi

drepata/stanga

3.2V/31.7V

Stiti cumva din intamplare care ar putea fi cauza defectarii? In ultimele zile in care a funcionat, m-a lasat usor canalul drept, peste aproximativ o saptamana lasadu-ma si canalul drept.

Da, unul e ceva in neregula cu el. Dupa o analizare mai atenta, am descoperit ca am si 2 rezistente de 10 ohmi, cate una pe canal cu o dunga neagra pe ele ca si cum ar fi afumate, am scos una de pe placa si e moarta. Acum amplificatorul e inchis la loc, urmeaza luni sa-l deschid iar si sa inlocuiesc piesele defecte.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock