Sari la conținut

Proiect subwoofer

LAU

Postări Recomandate

Buna ziua,

Citesc forumurile dedicate electronistilor cu interes de ceva vreme si am hotarat sa schimb ceva in sistemul audo din casa. Pana acum am avut doar amplitunerul Pioneer si un set de boxe coloana de vreo 50-70, suficiente pt mine dar vreau sa adaug si un subwoofer in sistem.

Am achizitionat un sub neamplificat cu dif de 25 diam si vreo 100-150 rms care mi-a placut de la inceput cum este construit. De aici incepe totul, m-am hatarat sa ii construiesc partea de amplificarel. Am decis sa incerc prima data cu un amplif FET100 sau 200 din chiturile de la PSC, un modul de soft start, un modul de auto power si un filtru activ pt. subwoofer care nustiu daca este neesar dat fiind ca amplitunerul are iesire neamplificata pt subwoofer. Pentru module, alimentare si filtru inca nu m-am decis care sa le aleg.

Este buna varianta pe care am ales-o, necesita completari sau imi indicati alte scheme mai ok.

V-as ruga daca aveti rabdare sa ma ajutati cu sfaturile voastre in realizarea acestui proiect. Precizez ca nu caut putere mare ci calitatea sunetului.

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, nu ati precizat modelul exact al amplituner-ului.

In al doilea rand, in functie de puterea satelitilor se adopta si puterea subwoofer-ului, dar nu numai asta conteaza. Spre exemplu, conteaza modul de pozitionare a satelitilor in raport cu subwoofer-ul (cu alte cuvinte daca puteti respecta dispunerea standard a boxelor recomandata de producatorul amplitunerului) dar si SPL-ul satelitilor. In functie de dispunere si SPL-ul satelitilor se alege o varianta constructiva de subwoofer care trebuie sa aiba un anume SPL (dB/W/m). In functie de SPLul si caracteristicile constructive ale subwoofer-ului se calculeaza puterea amplificatorului necesar actionarii subwoofer-ului. Deci, precum vedeti, de abia dupa aceea se poate spune daca un anume kit de amplificator audio e potrivit sau nu scopului, pentru ca lucrurile nu se fac dupa ureche sau cum ni se par ca ar merge. Daca vreti sa incercati varianta "dupa ureche", nu va pot spune decat: "mult succes".

Numai Bine

Link spre comentariu

Amplitunerul este un Pioneer VSX-415 cu 5.1 si are posibilitatea setarii pozitiei satelitilor. Sateliti sunt tip coloana de 8 ohm si 88 dB SPL si sunt amplasati in front fata de pozitia ascultatorului intr-un living de 4/4,5m. Pana acum si-au facut datoria bine dar vreau sa adaug putin bass.

Despre subwoofer nu pot spune mare lucru si nici nu gasesc minic. Pe eticheta lui scrie SDK (cred) model SP-8063, 100W, 6 ohm. Are un difuzoe de 25cm si un port de reflex de 7,5cm. Diediunile lui exterioare sunt L-40, l-31, H-36 cm.

Link spre comentariu

Initial, dupa modul cum ati expus problema, credeam ca nu aveti subwoofer la sateliti.

Acum sa inteleg ca vreti sa va construiti un alt subwoofer sau subwoofer-ul descris este tocmai subwoofer-ul pe care intentionati sau chiar l-ati realizat ?

Link spre comentariu

Dupa ce am vazut imaginile postate mai sus, atunci puteti alege FET100 pentru acel subwoofer sau un FET300 cu doua perechi de finali alimentat la +/-35Vcc.

Acum sa vedem rezultatele - sa speram cat mai curand posibil.

Numai Bine

Link spre comentariu

Spre FET 100 sau 200 inclin si eu, nu am mai vazut pana acum unul in lucru dar multa lume il lauda. As mai merge pe amplifu "project 101" de la ESP dar din cate am citit acolo cablajul a fost foarte bine dezvoltat pentru o calitate mare si nu vad de unde as putea face rost de unul sau schita il fac. Dar asta cu amplificatorul.

D-le Donpetru, credeti ca ar mai fi necesar un modul de preamplificare si filtru avand in vedere ca aplitunerul are deja o iesire speciala pt subwoofer?

Multumesc

Editat de LAU
Link spre comentariu

Eu va recomand sa includeti si un mic preu si filtru activ, asta pentru a corecta panta si faza semnalului audio reprodus de subwoofer. E recomandat lucru asta si din cauza ca s-ar putea ca receiver-ul sa nu reproduca exact domeniul de frecventa necesar subwooferului ca sa sune bine, iar un reglaj suplimentar in acest sens e bine venit.

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock