Sari la conținut

Sursa reglabila.

Postări Recomandate

Atasez o schema pe baza careia as avea niste intrebari,mai exact cum se poate creste curentul de iesire de la 3A la 5A pentru varianta schemei cu reglare a tensiunii intre 0-30V.

Dupa cum se vede in stanga jos sunt date ceva modificari cu rosu pentru o varianta a sursei intre 0-50V si 5A.

Ma gandesc ca limitarea ar fi oarecum numai din potentiometrul de reglaj curent si eventual din rezistentele din dreapta jos notate Rx1-Rx3.Daca scadem valoarea lor(eventual crestem puterea lor),nu vom avea "libertatea" de a trage mai mult curent fara sa afectam sursa?As vrea varianta 0-30v si 5A pentru ca am un traf potrivit ptr asa ceva.Daca aveam un traf ptr varianta cu tensiune mai mare 0-50V era ca si rezolvata treaba cu modificarile propuse de autor.

Daca este cineva interesat am la schema si cablaj si un volmetru.Deocamdata sa lamurim treburile astea legate de curentul maxim de iesire.

Multumesc

Schema.pdf

Editat de Letcon
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru 5A va trebuie in paralel pe langa Rx1-Rx3 inca doua rezistente de 0,68 Ohm. Iar curentul suplimentar extras trebuie sa fie suportat de alimentator.

La surse acest gen, cu AO+TB, sa spunem ca montam pe iesirea stabilizatorului reglabil o rezistenta de 100 Ohm si aplicam o tensiune de 24V; curentul prin rezistor este 0,24A. Daca modificam curentul se va modifica si tensiunea aplicata rezistorului, deci sursele de acest fel nu functioneaza pe principiu surselor de curent constant cand sunt folosite in aceasta configuratie.

Link spre comentariu

Letcon,

daca pui 3 rez de 0.33ohm o sa ai ~6A (maximul reglabil) - pentru 5 A poti sa pui una de 0.22R + una de 0.33R (evident ai grija sa poata disipa caldura)

la sursele de tipul asta problemele apar cand vrei tensiune mica reglata la iesire si curent mare, in cazul asta blocul cu tranzistoarele serie trebuie sa disipe duferenta de tensiune (Ucont-Ureglata) * Curentul de iesire.

multe surse liniare (ca asta de fata) comuta tensiune de intrare in functie de tesiunea de iesire ceruta (cu relee) ca sa tina diferenta aia (Ucont-Ureglata) cat mai mica, si o comuta cu niste relee, cand misti potentiometrul de reglaj al tensiunii se aud releele de intrare. (am eu o sursa de la farnell de 0-30V la 10A care face asta) - ca sa faci asa ceva ai nevoie de un traf de iesire cu mai multe tensiuni de iesire.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

daca pui 3 rez de 0.33ohm o sa ai ~6A (maximul reglabil) - pentru 5 A poti sa pui una de 0.22R + una de 0.33R

Cum ati calculat curentul de ~6A cu cele 3 rez de 0,33?Banuiesc ca aplicand formula puterii si derivatele ei?

Am facut un calcul ptr 2 rez,una de 0,22ohm si una de 0,33 si la o tensiune de iesire de 30V iasa 3,6w disipati pe cele 2 rezistente(daca am facut calcul bine) iar daca I=5A si U=30V,P=UxI=150W sau P=I*2/R=208W disipati pe 2n3055.

Am nenorocit formulele sau :sign_merci: ?

Link spre comentariu

Pentru 5A e suficient 5 rezistente de 0,68 ohm in paralel fiecare de 3...5W.

Daca as face eu sursa aia, as alege un transformator cu doua secundare de 15V si cu ajutorul unui releu, sa comut, cand 15V, cand 2 x 15V. Asa nu se vor incalzi foarte tare 2N3055 si e mai sigur in functionare.

Link spre comentariu

Cum ati calculat curentul de ~6A cu cele 3 rez de 0,33?Banuiesc ca aplicand formula puterii si derivatele ei?

tu ai chef de glume ? (e bine daca ai)

daca inlocuiesti rezistentele de 0.68 Ohm cu unele de valoare jumatate (aprox jumatate 0.33) atunci ai nevoie de un curent dublu prin ele ca sa produca acelasi efect (cadere de tensiune la borne) deci limita de curent va fi de 6A in loc de 3.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

tu ai chef de glume ? (e bine daca ai)

Nu am chef de glume :biggrin: dar sigur tre sa mai citesc una alta ca sa imi dezvolt o gandire simpla si eficienta,bazata pe cunostinte cum estea a dvoastra sau celor ce au mai raspuns :sign_merci:

Probabil o sa postez intreaga arhiva a sursei la sectiunea cu "scheme",ptr cei ce doresc sa o realizeze practic.

Link spre comentariu

• 11 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock