Sari la conținut

AUTOMATIZARE PENTRU INSTALATIE GAZ

Postări Recomandate

Salut pe toti pasionatii ,as dori sa pun in discutie realizarea unui bloc de automatizare pentru instalatie de gaz pe autoturisme simple cu carburatie.de regula trecerea de pe benzina pe gaz se face manual ,cind motorul atinge o animita temperatura si numai dupa ce se consuma benzina din carborator.Ideea ar fi sa incerc sa urmaresc temperatura electronic si la 35-50*C sa intre un releu de timp ,am testat si la mine se poate face trecerea la 10 secunde.poate ca nu e de actualitate tema ,dar ca si mine ,poate mai sunt posesori de "EPAVE" si as incerca .partea finala ,de trecere de pe gaz pe benzina este insa destul de greu de facut ,trecerea se face manual si trebuie facuta cit mai aproape de oprire dar dureaza pina apare benzina in carborator.ar fi o solutie o pompa care sa intre la plecare sa unple carboratorul si sa se opreasca . a incercat cineva vreodata? tehnic ar trebui sa gasesc un traductor de temperatura (termistor ,etc) pe care sa-l folosesc intr-o schema cit mai simpla si mai eficienta in acelasi timp .nu se cere o precizie prea mare ,eventual reglabila pentru temperaturi intre35-60*C .alimentarea va fi sub 9v ca sa nu depinda de tensiunea din acumulator.acest bloc va comanda un releu de timp cu CD 4060 si un 4017 care sa cupleze un releu la 10-12 secunde.incerc sa finalizez schemele si sa le afisez.astept parerea voastra .mmarius

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4337-automatizare-pentru-instalatie-gaz/
Distribuie pe alte site-uri

...la 35-50*C sa intre un releu de timp...

La ce-ti mai trebuie releu de timp, daca ai unul care controleaza temperatura?

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4337-automatizare-pentru-instalatie-gaz/#findComment-39827

cred (nu sunt sigur) ca vrea sa opreasca alimentarea dupa ce s-a atins o temperatura prescrisa, si sa temporizeze comutarea pentru a consuma benzina din carburator, asa am inteles eu, si recunosc ca nu e foarte clar.

(daca e asa cum am inteles ar trebui corelat cu turatia, nu cu timpul)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4337-automatizare-pentru-instalatie-gaz/#findComment-39830

salut am asteptat parerea voastra .dupa ce am acceptul ca pot trece pe gaz ,trebuie sa consum benzina din carborator si apoi sa intre gazul .are legatura cu consumul si daca turatia e constanta ,dupa 10 secunde se poate trece indiferent daca a mai ramas ceva benzina si sunt convins ca vara va trebui marit timpul.. ma gindeam ca are cineva idee ,o schema despre un traductor de temperatura eficient ,usor de gasit.acest senzor trebuie montat pe motor in apropierea locului de unde pleaca apa care incalzeste vasul de decompresie sau de trecere a butanului din lichid in gaz .pe curind ,mmarius

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4337-automatizare-pentru-instalatie-gaz/#findComment-39831

• 3 weeks later...

am promis ca la dupa realizarea proiectului postez si schemele pentru cei interesati(desi cred ca sunt putini)

la schema atasata se modifica ceva. la integratul CI2 pe pinul 1 se comanda cu o rezistenta de 4,7k un tranzistor care comanda un releu de 12v la 7A pe contacte care va avea pe contactul normal inchis comanda de alimentare cu benzina.cind temperatura va atinge temperatura de N*(cit se poate obtine din reglaj+40+50* C)va actiona releul si va pori alimentarea cu benzina ,se va potni si numaratorul de timp care din R9 si cond. de 2,2n poate fi reglat intre 10 si 15 secunde ,se poate inseria un potentiometru de5-10k serie cu R9 si poate fi montat pe bord astfel ca atunci cind este foarte frig afara ,10 secunde sunt suficiente pentru golirea rezervei din carborator dar daca e mai cald se ajunge la 15 secunde.in paralel cu bobina releelor se pot monta leduri si se poate sti pe ce este masina.blocul de termostatare are un termistor si rezistentele aferente de valoare egala ,eu am gasit termistor de 10k si am folosit pentru reglaj 5k .daca aveti intrebari ,pe curind,mmarius

0

DETEC-TEMP-CABLAJ.pdf

DETEC-TEMP-COMP.pdf

DETEC-TEMP-SCH.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4337-automatizare-pentru-instalatie-gaz/#findComment-40075

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock