Sari la conținut

Zgomot de fond amplificator cu FET400

Vizitator tragaci

Postări Recomandate

Vizitator tragaci

Acum un an, am inceput sa imi construiesc si eu un amplificator de o putere ceva mai maricica.

Am ales pentru proiect, kiturile FET400.

Zis si facut. Incetul cu incetul am reusit sa adun tot ce imi trebuie ca sa il pun in functiune.

De reusit, am reusit. Se aude excelent si are destula vlaga in el.

Dar, nu reusesc un lucru: sa scap de zgomotul de fond.

Initial, am cautat raspunsuri pe forumurile de specialitate. Majoritatea faceau referire la calitatea cablurilor si la buclele de masa.

Mentionez ca am reusit sa scap de o parte din zgomotul de fond prin schimbarea cablurilor.

Dar, m-am lovit de o chestie la care nu am reusit sa gasesc rezolvare. Si anume: daca la intrarea amplificatorului nu am conectata nici o mufa de semnal (adica intrarea este pusa la masa) nu se aude nici un zgomot deranjant, cu exceptia unui mic brum de la retea (transformatorul este aproape de kiturile de amplificare). Brum sesizabil doar daca ma apropi foarte mult cu urechea de difuzor si nu creste o data cu volumul.

In momentul in care conectez o mufa de semnal la intrarea in amplificator, atunci apare problema: se aude un brum foarte deranjant si care, de asemenea, creste o data cu cresterea volumului.

Alte mentiuni: mufele de alimentare sunt de tip jack 6.3, toate cablurile de semnal sunt ecranate, toate masele din amplificator au un punct comun pe placa de redresare+filtrare.

Daca mi-a scapat ceva, va rog sa imi spuneti.

Drept urmare, va cer ajutorul in aceasta problema pe care imi doresc foarte mult sa o rezolv.

Va multumesc anticipat celor care au bunavointa sa ma ajute (si care nu ma injura pentru ca am deschis un nou topic, dar nu am vrut sa ma bag pe topicul altora )

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator tragaci

@Adrian_BBS

Am folosit asa ceva drept conector de intrare. El este stereo pentru ca asa am gasit in acel moment la magazin. Dar nu ma impiedica cu nimic ca sa il folosesc mono.

1645253.jpg?size=600

Drept urmare, masa conectorilor, este izolata de carcasa.

@donpetru

Carcasa este si ea conectata la masa. Iar potentiometrul de volum este montat direct pe panoul frontal al amplificatorului. Deci, tind sa cred ca este si el conectat la masa amplificatorului.

Nu mai stiu exact care este valoarea potentiometrelor. Momentan sunt la servici. Diseara cand voi ajunge acasa, ma voi uita mai atent si voi face si cateva poze clare ca sa se vada despre ce este vorba.

Editat de tragaci
Link spre comentariu

Vizitator tragaci

Am revenit cu poze asa cum am promis.

Potentiometrele pe panoul frontal:

sam0607h.th.jpg

sam0606eu.th.jpg

sam0605z.th.jpg

Mufele de la intrare:

sam0599e.th.jpg

sam0598a.th.jpg

sam0597t.th.jpg

Daca mai trebuie si din alte unghiuri sau la alta rezolutie, va rog spuneti-mi.

Editat de tragaci
Link spre comentariu

Din pacate imaginile postate nu se pot vizualiza acceptabil. Nu stiu cum le-ati atasat (probabil cu copy paste) dar cred ca ar fi bine sa mai incercati o data.

Si verificati calitatea potentiometrelor de volum si asigurati-va ca ecranul acestora (acela din Cu care inveleste potentiometru, nu acela din care este facut "surubul") face contact la masa. V-am spus asta din cauza ca ecranarea potentiometrelor, mai ales a acelor low cost, nu se poate asigura numai prin prinderea lor pe fata metalica a carcasei amplificatorului, asta din cauza ca intre surubul de prindere a potentiometrului si partea de cupru care inconjoara potentiometru nu exista contact (masurati acest lucru cu ajutorul unui multimetru setat pe pozitia masurare diode sau continuitate, ca sa va convingeti).

In plus, ce curent de mers in gol ati reglat pe amplificator ?

Link spre comentariu

potentiometrul de volum este prea aproape de transformator si este si neecranat.....ia incearca sa scoti traful din cutie si sa-l conectezi cu cateva cabluri mai lungi si sa ne spui daca zgomotul persista......

Link spre comentariu

Vizitator tragaci

Poze reatasate. De data asta doar linkul, pentru ca sunt la o rezolutie mai mare:

http://i39.tinypic.com/nmgmj9.jpg

http://i44.tinypic.com/25a89jp.jpg

http://i39.tinypic.com/2gtzocl.jpg

http://i44.tinypic.com/25iq3cx.jpg

http://i43.tinypic.com/ws9q4z.jpg

@donpetru

Din cate se pare in poze, ecranul potentiometrului nu este legat la masa.

@Adrian_BBS

Cred ca port o oarecare vina pentru ca nu m-am facut inteles.

Zgomotul de fond exista. Si da, este de la traf, pentru ca este prea aproape de kiturile de amplificare si prea aproape de potentiometre. Dar, este sesizabil doar daca ma apropii FOARTE mult de difuzor (asta indiferent de nivelul la care se afla potentiometrul - zgomotul NU se intensifica o data cu cresterea volumului)(acest caz este valabil doar atunci cand nu am CONECTATA nici o mufa la intrare.

Problema apare atunci cand conectez mufe la intrare in amplificator. Pe langa zgomotul introdus de transformator (care, repet, nu se intensifica o data cu cresterea volumului), mai apare un brum/hum (nici nu mai stiu cum sa il numesc), care se INTENSIFICA o data cu cresterea volumului. Acesta din urma, apare doar atunci cand conectez mufe la intrarea in amplificator.

In ORICARE alt caz, amplificatorul este MUT (daca nu luam in considerare zgomotul de fond introdus de transformator, sesizabil doar daca sunt foarte aproape de difuzor ... si nici nu se intensifica o data cu cresterea volumului).

P.S.: Timpul imi cam pune bete-n roate ca sa pot ajunge la un rezultat multumitor in privinta acestei probleme. Asta pentru ca toata ziua sunt in Bucuresti la munca si ajung seara tarziu acasa, ca sa pot sa mai mesteresc cate ceva.

P.S.2: Multumesc donpetru pentru urarea facuta :sign_merci:

Editat de tragaci
Link spre comentariu

• 2 months later...
Vizitator tragaci

Am rezolvat cu zgomotul de fond. Cauza am descoperit-o intamplator :1st:

La un moment dat unul din potentiometre a inceput sa imi faca probleme. Era de asteptat pentru ca erau niste chinezarii la 1,5 lei bucata :nationality_japoldman:

Am zis ca daca tot schimb acel potentiometru, sa le schimb pe amandoua. Drept urmare, am bagat mai adanc mana in buzunar si am cumparat doua potentiometre de calitate.

Le-am schimbat si totul merge foarte bine de atunci.

Spre surprinderea mea si zgomotul de fond a disparut. Se pare ca potentiometrele vechi erau cauza.

P.S.: se poate sterge postul de mai sus. Nu mai stiam cu ce cont ma logasem.

Link spre comentariu

P.S.: se poate sterge postul de mai sus. Nu mai stiam cu ce cont ma logasem.

Aha.. deci aveti mai multe conturi de utilizator aici. Pai e frumos!

P.S. Conteaza si potentiometrele dar si cablu ecranat care duce la potentiometre.

Link spre comentariu

Vizitator tragaci

donpetru, ati vazut si dumneavoastra ca acela era primul post cu acel username. Chiar nu stiam ca am cont si cu acel nick.

Rugmintea mea la dumneavoastra este sa il stergeti daca va incomodeaza. Nu este nici o suparare din partea mea.

In privinta calbului: la potentiometrele vechi aveam cablu coaxial de 50 ohmi.

O data cu schimbarea potentiometrelor vechi, am pus si un alt cablu de semnal mic: de data aceasta unul dublu ecranat.

Cert este ca "problema" la mine s-a rezolvat.

Link spre comentariu

Care username ?

Trimiteti-mi un mesaj la adresa de e-mail tehnium[dot]azi[arond]gmail.com de la adresa de e-mail folosit la inregistrarea celuilalt username. In mesaj specificati denumirea celuilalt nume de utilizator si faptul ca doriti stergerea contului.

Ma bucur ca ati rezolvat problema. E bine cand totul se termina cu bine, nu!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock